Un documentar despre Marica Bălan, la „Odeon”

Filmul documentar „Marica”, realizat de Mircea Surdu și Leonid Melnic, va fi lansat în premieră luni, 10 octombrie, la cinematograful „Odeon”, la ora 18.00. O actriţă admirată şi apreciată pe vremuri, astăzi Marica Bălan îşi duce zilele, uitată de lume, într-un azil de bătrâni din satul Cocieri, din stânga Nistrului. Actriţa de 75 de ani a suportat o paralizie, a avut o fractură la picior, dar încearcă să reziste bolilor şi singurătăţii.

„Destinul oamenilor de artă nu e compus doar din aplauze şi flori. Cu înaintarea în vârstă aceștia sunt uitați și își duc traiul, uneori, în cele mai cumplite condiții. „Marica” este un film despre viața de dincolo de scenă și de ecran a actriței Marica Bălan”, afirmă realizatorii filmului.

Marica Bălan s-a născut la 1 aprilie 1936, în comuna Dimitreşti, judeţul Ismail (România), a absolvit Şcola de Teatru “B. Şciukin” din Moscova (1960). A debutat la Teatrul ţigănesc (muzical-dramatic) „Romen” din Moscova. Între anii 1970-1976 a fost actriţă la teatrul “Sovremennik” din Moscova . Revine în Moldova şi activează la Teatrul „Luceafărul”. În 1990 a fondat Teatrul Mono (teatrul unui singur actor).  A jucat în filmele „Gustul pâinii”,”Nuntă la palat”,  „Ultimul haiduc”, „Podurile”, „Durata zilei”, „Bucurii pământene”. A fost cunoscută mai ales pentru spectacolele de poezie pe care le prezenta la Teatrul Mono.

I.N.