Designer vestimentar: Marian Lupu are cele mai scumpe costume! // FOTO

3Constanța Balaban (foto) a reuşit în scurt timp după absolvirea Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti să se remarce cu trei colecții de haine prezentate la diferite evenimente de modă din România și Republica Moldova. A colaborat cu Teatrul „Masca” din Bucureşti şi i s-a propus să realizeze costume pentru o trupă de balet din Irlanda. E plină de idei şi planuri care însă îşi au originea în proiecte din afara RM. Născută cu un an înainte ca RM să devină stat independent, Constanţa a acceptat cu plăcere să ne spună ce crede şi despre stilul vestimentar al politicienilor de la Chişinău.

Liberalul Mihai Ghimpu apare uneori în sacouri cu mânici prea lungi, preşedintele Nicolae Timofti – în pantaloni uneori mai scurţi, alteori mai lungi decât trebuie. De altfel, lungimea sacourilor mai multor politicieni nu corespunde rigorilor. În cazul Nataliei Gherman, placa de îndreptat părul face minuni şi o avantajează ţinutele în nuanţe deschise şi calde, culori care i se potrivesc şi liberalei Corina Fusu. Cele mai scumpe costume par a fi cele ale democratului Marian Lupu.

Tânăra a învăţat de mică să croşeteze şi să coase. Presupune că a moştenit pasiunea de la una dintre bunici, care iubea să confecţioneze haine. La şcoală, dar şi la liceu, întotdeauna a optat pentru ţinute mai extravagante, pe care le alegea ori le confecţiona singură. După susţinerea Bacului, la sugestia părinţilor, a depus actele la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

A debutat cu colecția de haine „Femeia Occidentului versus femeia Orientului” la Centrul comercial „Cocor” din Bucureşti. „Am lucrat aproape trei luni la acea colecţie, hainele puteau fi transformate uşor din lungi în scurte, de aici provine şi denumirea colecţiei”, relevă tânăra.

Îşi cumpără ţesăturile din România, unde există varietate, calitate şi preţ accesibil. „Când aleg o haină ori o ţesătură, în primul rând o ating de piele. Şi dacă îmi place materialul la atingere, atunci îl cumpăr. Acelaşi lucru îl fac atunci când sunt în căutare de idei. Pipăi materialul, închid ochii şi simt ce formă ar putea lua ţesătura, pe ce siluetă s-ar putea contura mai bine”, spune tânăra.

Primele realizări

2

La cea de-a doua colecţie – de lenjerie, Constanţa Balaban a muncit timp de trei luni. Aceasta a fost lucrarea ei de masterat în domeniul designului vestimentar, iar profesorii de la Universitate, dar şi colegii ei, au fost impresionaţi de originalitatea şi eleganţa modelelor prezentate. Ulterior, administraţia unui teatru de balet din Irlanda i-a propus să colaboreze la coaserea costumelor pentru trupa de balerini. „Această solicitare m-a bucurat, am realizat câteva proiecte pe care aştept să le discutăm la următoarea lor vizită”, spune tânăra.

Între timp, la rugămintea unor prieteni, a acceptat să coase o rochie de mireasă, lucrată cam 80 la sută manual. Rezultatul a fost peste aşteptări! A avut încă multe oferte ulterior, dar le-a refuzat, din lipsă de timp. Din banii obţinuţi pentru rochie a procurat principalele materialele pentru cea de-a treia colecţie, „Mioriţa”, pe care a prezentat-o la festivalul Ia Mania. Din colecţie fac parte 11 piese şi continuă să mai lucreze la ea pregătindu-se pentru un alt eveniment, „Art Podium”, care va avea loc la MoldExpo. „Este o colecţie de toamnă-iarnă, în stil etno, unde am combinat culoarea albă cu marsala, culoarea anului 2015. Este o colecţie de haine tricotate, brodate, inspirată din stilul nostru naţional. Am dorit să demonstrez că ia poate fi purtată nu doar vara, ci şi în perioada rece a anului. Prin culorile alese am dorit să transmit feminitate, naturaleţe şi energie”, ne mai spune tânărul designer.

Visează să deschidă un atelier

1

Pe viitor, când va dispune de mijloace financiare suficiente, visează să deschidă un atelier de croitorie. Între timp munceşte asupra conceptului pentru următoarea colecție – ţinute haute couture pentru covorul roșu.
Cât despre preferinţele în materie de vestimentaţie a femeilor de la Chişinău, oraş pe care l-a vizitat mai rar în ultimii ani, designerul vestimentar consideră că acestea s-au schimbat în bine, căci tot mai multe doamne dau prioritate ţinutelor în care se simt comod. Totuşi, încă mai persistă dragostea pentru haine stridente, machiaj excesiv, tocuri înalte, ţinute adecvate cluburilor, ori localurilor de seară.

IMG_20150817_154742Deşi nu urmăreşte în permanenţă viaţa politică de la Chişinău, Constanţa a acceptat să ne facă o „radiografie” a ţinutelor unor politicieni, după ce a aruncat o privire peste fotografiile acestora. Este de părere că, în linii generale, dress code-ul se respectă. Totuşi, mai sunt şi excepţii. Liberalul Mihai Ghimpu apare uneori în sacouri cu mânici prea lungi, preşedintele Nicolae Timofti – în pantaloni uneori mai scurţi, alteori mai lungi decât trebuie. De altfel, lungimea sacourilor mai multor politicieni nu corespunde rigorilor. În cazul Nataliei Gherman, placa de îndreptat părul face minuni şi o avantajează ţinutele în nuanţe deschise şi calde, culori care i se potrivesc şi liberalei Corina Fusu. Cele mai scumpe costume par a fi cele ale democratului Marian Lupu.

„Dar cred că pentru majoritatea cetăţenilor nu contează cum se îmbracă aceştia, atâta timp cât promisiunile lor nu se realizează, iar ceea ce fac nu contribuie simțitor la înbunătățirea calității vieţii oamenilor”, conchide tânăra.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu