Un criminal moldovean periculos a fost reţinut în Franţa

Vasile Rodideal (stânga) şi Dumitru Chetreanu (dreapta)

Locotenent al interlopului basarabean dispărut Vasile Rodideal, Dumitru Chetreanu (foto) a adus la Iaşi muniţie de război şi bombe pentru a arunca în aer maşina cămătarului Tiberiu Cristodorescu. El a fugit de justiţie, la fel ca şeful său, însă a fost prins zilele trecute în Franţa. Urmează celebrul Rodideal?, scrie ziaruldeiaşi.ro.

Unul dintre cei mai căutaţi ieşeni a fost prins în Franţa şi adus în ţară în regim special. Dumitru Chetreanu, un temut raket basarabean aciuat la Iaşi în anii 2000, a fost prins după aproape un deceniu de la momentul la care a fost aproape de a comite un asasinat care ar fi rămas în istorie. El a coordonat punerea unei bombe sub maşina cămătarului Tiberiu Cristodorescu, fiind găsit vinovat de instigare la omor şi condamnat la 14 ani de închisoare. La fel ca cel pentru care a lucrat atunci, Vasile Rodideal – dat şi el în urmărire internaţională, Dumitru Chetreanu a fugit înainte de a fi condamnat din România.

Cum a fost prins

Anunţul capturării lui Dumitru Chetreanu (45 ani) a fost făcut de către poliţişti, care au precizat că l-au preluat pe Chetreanu, sub escortă, în data de 27 iulie. „Faţă de cel în cauză, Tribunalul Bucureşti a dispus, în 2008, condamnarea la 14 ani de închisoare pentru asociere la o grupare de criminalitate organizată, deţinere fără drept de muniţie destinată armelor militare şi instigare neurmată de executare la săvârşirea infracţiunii de omor calificat, sentinţă rămasă definitivă în 2013. De asemenea, pe numele celui în cauză, autorităţile române au emis, în 2011, un mandat european de arestare”, au transmis poliţiştii.

Aceştia au mai arătat că Dumitru Chetreanu ar fi comis faptele în 2005, alături de un alt complice, atunci când au pus la punct uciderea lui Cristodorescu. „Cel în cauză ar fi deţinut fără drept 48 de cartuşe de calibrul 5,45 mm, ar fi căutat şi încercat să determine persoane din Republica Moldova şi Ucraina să săvârşească acţiuni violente ce ar fi avut drept rezultat uciderea unei alte persoane. În baza cooperării dintre Poliţia Română şi autorităţile din Franţa, bărbatul urmărit a fost depistat, reţinut şi ulterior arestat de către autorităţile franceze, fiind demarate procedurile în vederea predării“, au mai transmis poliţiştii.

Detaliile tentativei de asasinat

Rodideal şi Cristodorescu fuseseră parteneri de afaceri la începutul anilor 2000, însă primul dintre ei dorea ca prin eliminarea lui Cristodorescu să deţină monopolul în lumea interlopă a Iaşului. „Vreau să distrugă maşina astfel încât să nu mai rămână nimic din ea“, comanda Rodideal, telefonic, într-o discuţie purtată cu Dumitru Chetreanu.

În septembrie 2005, două dintre persoanele tocmite de Rodideal, Alexandru Lazarev şi Mihail Mocanu, treceau graniţa cu o bombă artizanală pe care ar fi trebuit să o folosească pentru a arunca în aer maşina lui Cristodorescu. Timp de o lună, cei doi basarabeni l-au urmărit aproape permanent pe cămătarul ieşean, însă nu au găsit momentul prielnic pentru a duce planul la bun sfârşit, deoarece Cristodorescu locuia, la acea vreme, pe aceeaşi stradă cu Liviu Zanfirescu, fost şef al Poliţiei Iaşi, iar prin zonă patrulau aproape continuu maşini de poliţie. Rodideal s-a reorientat şi i-a comandat lui Dumitru Chetreanu să-i facă rost de un pistol-mitralieră de tip UZI şi de 48 de cartuşe folosite de KGB, de tipul celor care explodează în momentul în care ating ţinta.

Înainte de a-şi duce planul la bun sfârşit, anchetatorii au descins peste Rodideal şi Chetranu şi i-au reţinut. Ambii au reuşit să fugă însă înainte de a fi condamnaţi.

În lunile august-septembrie 2005, inculpaţii Rodideal Vasile şi Chetreanu Dumitru şi alţi cetăţeni moldoveni – Ponici Constantin, Lazarev Alexandr şi Mocanu Mihail – au constituit un grup criminal organizat în scopul comiterii unor acţiuni violente pe teritoriul României.

Potrivit rechizitoriului, liderul şi iniţiatorul grupării a fost Rodideal Vasile care a luat hotărârea de a introduce în România un dispozitiv explozibil pe care urma să-l folosească pentru executarea unei acţiuni violente, acesta fiind şi susţinătorul financiar al întregii operaţiuni.

Inculpatul Chetreanu Dumitru a avut sarcina de a găsi pe teritoriul Moldovei sau Ucrainei, persoane dispuse să efectueze o astfel de operaţiuni, contra const, tot el fiind cel care urma să procure şi să introducă în România armamentul necesar atingerii scopului propus.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)