Un copil se poate îneca şi acasă

Clipe de groază au trăit părinţii lui Ionel. Copilul de doi ani, lăsat pentru câteva clipe singur în băiţă, era cât pe ce să moară înecat

„M-am pierdut cu firea. Nu ştiam ce să fac! Am strigat ajutor!”, îşi aminteşte Maria, o locuitoare din satul Bulboaca, r. Anenii Noi. Acum două săptămâni părinţii erau cât pe ce să-şi piardă unicul copil şi asta pentru că nu-şi imaginau că micuţul lăsat pentru un minut singur în apă se află în pericol.

Un copil se poate îneca şi acasă. La această concluzie au ajuns părinţii unui copil de doi ani care a văzut moartea cu ochii. Era aproximativ ora 19, ora când părinţii obişnuiau să-l scalde. „Nu ştiu cum s-a întâmplat. Am ieşit doar pentru câteva clipe din camera de baie să mai iau un prosop din dulap şi când am revenit l-am găsit pe Ionuţ cu faţa în apă, când l-am întors pe spate, avea ochişorii închişi”, povesteşte îngrozită mama băiatului. Soţul care se afla în camera vecină a auzit doar un strigăt răguşit al soţiei. „Era foarte speriată. Stătea încremenită şi nu ştia ce să facă”, îşi aminteşte Vasile. Medicii recomandă ca în astfel de situaţii tensionate părinţii să reacţioneze prompt, fiecare clipă îl poate costa viaţă pe micuţ.

„Din păcate, nu toţi cunosc cum să acorde primul ajutor la înec sau sufocare şi se întâmplă că medicii veniţi de urgenţă nu au decât să constate decesul copiilor”, a menţionat Ştefan Gaţcan, directorul de la Centrul Mamei şi Copilului. Ionuţ a fost salvat de tatăl său, care a ştiut cum trebuie de procedat în asemenea situaţii, însă părinţii au constatat că incidentul nu ar fi avut loc dacă copilul lor nu ar fi fost lăsat fără supraveghere. „Of, de-aţi şti cât de greu ne este acum să-l scăldăm pe fiu. Îi este frică de apă, deşi mai demult îi plăcea foarte mult băiţa”, ne-a spus resemnată mama băiatului.

La un pas de moarte

Adesea lângă fântâni pot fi văzute nişte scăunele instalate pentru comoditate. „Puneam căldarea acolo. Nu am crezut că fiica mea ar putea urca pe el ca să vadă ce este în fântână”, ne-a povestit înfricoşată Angela, mama fetiţei curioase, care la vârsta de trei ani încă este în proces de descoperire a lucrurilor din jur şi nu ştie unde ar putea să o pască pericolul. „M-am pornit după apă. Am luat-o şi pe fiica mea cu mine. Nu am vrut să o las singură în casă. La fântână m-am luat la vorbă cu vecina şi nu am observat cum Ilinca a urcat pe scăunelul unde am pus căldarea goală. Doamne, fereşte-mă de cele rele! Am avut noroc de vecină care a apucat-o repede de hăinuţă. Dar dacă era vară şi nu avea nimic pe ea? Dacă nu observam la timp? Dacă…”, mama nu a mai putut să-şi prelungească gândul. Este foarte important ca părinţii să limiteze accesul copiilor în locurile care le pun viaţa în pericol pentru ca ulterior să nu se frământe că nu au făcut totul pentru a preveni o nenorocire.

Primul ajutor în caz de înec sau sufocare

În cazul în care copilul respiră ineficient sau zgomotos, nu poate plânge sau nu poate vorbi, trebuie să începi imediat manevrele de dezobstrucţie a căilor respiratorii.

• Pentru copilul de peste un an:

Aşază copilul pe antebraţ cu faţa în jos, menţinându-i capul puţin mai jos decât bazinul.

Aplică-i copilului cinci lovituri uşoare între omoplaţi.

• La copiii mai mici de un an

Compresiunile toracice vor fi înlocuite cu compresiuni abdominale.

Întoarce copilul cu faţa în sus.

Aşază-l pe antebraţ, menţinându-i capul puţin mai jos decât bazinul.

Pune două degete pe treimea inferioară a sternului şi execută cinci compresiuni toracice.

Deschide gura copilului şi scoate corpul străin dacă acesta este vizibil.

Dacă nu este vizibil şi starea copilului rămâne neschimbată, cheamă de urgenţă ambulanţa, repetând, între timp, manevrele de mai sus.

În cazul în care copilul nu mai respiră şi devine inconştient, după extragerea corpului străin şi eliberarea căilor respiratorii, se vor începe manevrele de resuscitare cardiopulmonară.

 

Test pentru mămici şi tătici

Vi s-a întâmplat să lăsaţi copilul în băiţă şi să ieşiţi pentru câteva clipe?

Când copilul e în apă – fie că i se face băiță sau că e la bazin, iaz etc. – nu-l lăsaţi nicio clipă fără supraveghere! Un sfert de minut este suficient ca micuţul să lunece în apă şi să se înece.

Sunteţi gospodari şi aveţi fântână în ogradă, fiţi şi părinţi prudenţi, acoperiţi fântâna cu un capac!

La fel, acoperiţi cu capace (mai grele) orice alt vas cu apă din curte sau din casă: cratițe mari, găleți, căzi, butoaie etc. Un copil mic se poate îneca și într-un vas cu puțin lichid!

Goliţi vasele cu apă imediat după folosire?

Fiţi atenţi, copilul mic este tentat să se joace cu / în apă, însă se poate foarte uşor răsturna în vas şi se poate îneca. Nu amânaţi pentru mai târziu şi goliţi vasele cu apă folosită imediat după băiţa copilului, după ce aţi spălat rufe etc.

Ştiţi că toaleta trebuie să aibă ușa tot timpul închisă bine?

Dacă aveţi toaletă în curte, formaţi-vă obiceiul de a închide uşa cu zăvorul/cârligul. Orice groapă este un pericol pentru copilul mic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.