Un copil maltratat de directoarea şcolii

Directoarea unui gimnaziu din Cimişlia este acuzată de aplicarea violenţei asupra unui minor. Adolescentul a fost lovit pentru că ar fi împins cu piciorul uşa de la vestiarul fetelor. Gestul său a fost observat de femeia de serviciu care s-a plâns directoarei. Aceasta s-a apropiat furioasă de elev şi, în prezenţa colegilor, i-a aplicat o lovitură la ureche, după care l-a lovit cu capul de perete.

Potrivit martorilor, actul de violenţă a avut loc în prezenţa profesorului de educaţie fizică, care însă n-a intervenit. Direcţia Învăţământ Cimişlia i-a aplicat o sancţiune sub formă de mustrare aspră directoarei. Ministerul Educaţiei este de părere însă că fapta acesteia este incompatibilă cu funcţia pe care o deţine.

Potrivit plângerii părinţilor, directoarea i-a însângerat urechea iar la următoarea recreaţie a convocat careul în cadrul căreia a intimidat copilul. „Ne-a informat cineva despre cele întâmplate. I-am telefonat fiicei care locuieşte chiar lângă şcoală şi am rugat-o să meargă să clarifice situaţia. L-a găsit pe băiat la lavoar, îşi spăla urechea însângerată. E mic de statură, nu i-a fost greu să-l aducă în halul în care era. Deşi are 15 ani, plângea. Nu ne dorim ca cineva să-şi bată joc de copilul nostru. Ne-ar fi putut chema la şcoală pentru discuţii ori să aplice o altfel de pedeapsă, dacă s-a făcut vinovat”, ne spune mama băiatului.

S-au plâns la poliţie

Tatăl băiatului, Nicolae Bularga, s-a adresat cu o plângere la Ministerul Educaţiei (ME) şi la poliţie. La solicitarea angajaţilor ministerului, responsabilii de la Direcţia Învăţământ i-a informat că, „nefiind în stare să-şi stăpânească emoţiile, directoarea i-a aplicat o palmă elevului”.

Un control din partea unei comisii a ME care a investigat cazul la faţa locului a stabilit însă că acţiunile directoarei nu s-au limitat doar la o simplă pălmuială.

Viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, susţine că fapta comisă este incompatibilă cu deţinerea unei funcţii educative. Şeful Direcţiei Învăţământ din Cimişlia, Ion Delinschi, este însă de o altă părere. „Se fac valuri într-un pahar cu apă. Doamna a contribuit considerabil la consolidarea şi dezvoltarea bazei materiale a gimnaziului, a câştigat proiecte. Nu vedem motive pentru a o demite”, spune el.

Directoarea gimnaziului consideră că asupra ei se fac presiuni din partea unor persoane care aspiră la funcţia ei. „Am discutat cu părinţii băiatului, le-am spus că altădată în astfel de cazuri îi voi chema la şcoală. Şi-au retras cererea de la poliţie. Am fost şi eu stresată, dar am muncit mult în funcţia pe care o deţin, nu-mi voi da demisia”, afirmă ea. Angajaţii ME insistă însă să fie revăzută sancţiunea.

Conform datelor MAI, în decursul anului trecut au fost înregistrate 175 de cazuri de violenţă faţă de copii, săvârşite în perimetrul instituţiilor de învăţământ. În anul de studii curent, Ministerul Educaţiei a desfăşurat cinci anchete de serviciu referitoare la cazuri de violenta cu implicarea cadrelor didactice, şi au fost aplicate trei mustrări aspre.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu