Un concert Enescu de Ziua Unirii Basarabiei cu România

George Enescu a evoluat pentru prima dată la Chişinău pe 27 martie 1918, în ziua în care Sfatul Ţării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul României. Cu prilejul celor 95 de ani de la Unire, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Ambasada României în Republica Moldova și IPNA Compania Teleradio-Moldova organizează un concert extraordinar Enescu pe 27 martie 2013.

Concertul va fi susținut de reputata violoncelistă Laura Buruiană (România–Franţa) şi de Orchestra Națională de Cameră condusă de maestrul Cristian Florea. Programul concertului include Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică de George Enescu, Intermezzo pentru corzi de George Enescu şi Divertisment pentru corzi de Béla Bartók. Piesele prezentate în concert vor fi înregistrate pe un CD. „Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestră simfonică este una din cele mai misterioase și mai complexe piese simfonice scrise de maestrul Enescu. Piesa nu a avut parte de o înregistrare profesionistă până acum anume din cauza complexității și a dificultății sale.

Faptul că prima înregistrare profesionistă a acestei piese se petrece în strânsă colaborare dintre România şi Republica Moldova va fi o amintire permanentă a evenimentului excepțional care au avut loc pe 27 martie 1918 și o celebrare muzicală a acestuia”, se menţionează într-un comunicat al ICR Chişinău.

Evenimentul va avea loc miercuri, 27 martie 2013, la Sala cu Orgă, la ora 18.00. Concertul e prezentat şi în cadrul Zilelor Francofoniei. Intrarea este liberă.

I.N.