Un comentator politic îndeamnă Chișinăul să respingă condițiile lui Frattini

Franco Frattini

Comentatorul politic Vladimir Socor a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că guvernul de la Chișinău trebuie să nu accepte condițiile pe care le propune reprezentantul OSCE, Franco Frattini, un apropiat al Moscovei care v-a veni la finalul lunii în R. Moldova.

„Nimeni nu-și propune să reglementeze conflictul dintre Rusia și Republica Moldova, conflict numit în mod incorect „conflictul transnistrean”. Nimeni nu-și propune să formuleze un statut special al Transnistriei sau, cu atât mai puțin, să obțină retragerea trupelor rusești staționate ilegal în Republica Moldova în viitorul apropiat”, a declarat Socor despre intențiile anunțate ale lui Frattini într-un interviu recent pentru Russia Today, dar și pentru Europa Liberă.

El l-a criticat pe fostul ministru italian de Externe, Fraco Frattini, deoarece a încercat să spună că forțele GOTR și cel de „pacificatori” ar fi cu totul diferite, cu toate că se sție că „pacificatorii” ruși provin prin rotație din efectivele GOTR.

„Eu nu cred că dl Frattini dorește să ne înșele cu bună știință. Eu cred că pe dânsul îl înșală propria sa memorie sau, probabil, propria sa pregătire elementară ca diplomat. Conform rezoluției OSCE de la summitul de la Istanbul din 1999, la care se referă în mod explicit dl Frattini, Rusia are obligația să-și retragă forțele din Republica Moldova. Mai mult decât atât, nu se formulează niciun fel de condiție pentru retragere. E vorba despre o retragere necondiționată și completă! Deci, disocierea care se face între un anumit fel de trupe rusești și alt fel de trupe rusești, cele de pacificare, repet: este falsă”, a declarat Socor.

Chișinăul a făcut în ultimele luni mai multe concesii față de Tiraspol, fapt ce a oferit o gură de oxigen economiei din regiune. În schimb, autoritățile separatiste refuză orice discuție pe coșul politic al diferendului și insistă pe intrarea în componenței Rusiei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)