Un cocoş pentru capul lui Lenin

Săptămâna aceasta a fost demolat monumentul lui Lenin din faţa consiliului raional Donduşeni. Făptaşii s-ar putea alege cu o amendă administrativă în valoare de până la 800 de lei. „Acest monument, ca multe altele pe care le avem în partea de nord a republicii, nu face parte din Registrul naţional al monumentelor protejate de stat, respectiv nu putem trage la răspundere penală vandalizatorii. Totuși accentuăm că Agenția este împotriva acestor acte de vandalism al monumentelor de for public”, a declarat, pentru Jurnal.md, șeful Agenției de Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

Oamenii legii din raionul Donduşeni nu au reţinut niciun suspect în acest caz, deoarece niciun martor nu a văzut cum a fost distrus monumentul. „Am blocat arterele principale pentru a identifica unitatea de transport, deoarece se bănuia implicarea unui tractor de model MTZ. Din păcate, acţiunile întreprinse nu au dat niciun rezultat. Până în prezent, făptaşii nu sunt identificați”, a menționat comisarul raionului Donduşeni, Ilie Svârnei. Preşedintele raionului, comunistul Anastasie Pavlov, spune că „cei care au vandalizat monumentul nu au suflet, iar poliţia, care se află la doi paşi de acesta, nu şi-a făcut treaba”.

„Consider că este un monument al culturii, iar vandalii nu au inimă şi nimic sfânt în ei. Niciodată nu au creat nimic şi nici nu vor crea, dar sunt vandali cu literă mare”, a spus comunistul Pavlov.

Solicitate de JURNAL, surse din cadrul PL de la Donduşeni au declarat că se bucură că a fost demolat monumentul. Acestea sunt gata să acorde chiar şi un premiu, un cocoş, celor care l-au demolat. „S-a propus în repetate rânduri transportarea monumentului în alt loc, dar comuniştii s-au opus. Ne bucurăm că nu mai e”, ne-a spus unul dintre liberalii locali, solicitând să nu-i dăm numele în ziar.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu