Un cadavru viu

Val-Butnaru

Situaţia cu care ne confruntăm în aceste zile este ilustrată perfect de proverbul românesc „Un nebun aruncă-o piatră în baltă, şi zece deștepți încearcă s-o scoată”. Și pe bună dreptate: după ce candidatul PD a îngropat milioane de euro în campania electorală; după ce buhăieșii din holdingul Goebbels TV i-au diabolizat, pe rând, pe Andrei Năstase, apoi pe Maia Sandu; după ce PD a lansat ostentativ campania de neglijare a candidatului unic proeuropean și antioligarhic, anunțând că există doar doi concurenți reali – Lupu și Dodon; după ce a fost planificat un show grandios, cu participarea celor doi „concurenți reali”, după ce președintele în exercițiu al PD declara cu o seară înainte că Maia Sandu este o rușine națională – după toate astea să schimbi macazul peste noapte, să declari că, de fapt, aceste lucruri au fost făcute din dragoste pentru Maia Sandu, e un semn clar de boală incurabilă. Cineva a făcut o observație exactă: operațiunea PD-ului nu e un subiect de competența analiștilor politici. Aici ar trebui să intervină medicii. În calitate de sfat pentru liderii pediști: încă mai există doctori buni. Specialiști de mare clasă. Și nu cer scump.

Pe acest fundal al delirului în floare, să vorbim despre personajul central al tragediei comice regizate de Plahotniuc. Din punct de vedere pur uman, chiar mi s-a făcut milă de Marian Lupu. În adâncul sufletului îl compătimesc pe acest zdrahon, pe această namilă cu o statură impresionantă și cu un tonaj considerabil care e purtat de sfoară de un pitic. Îmi imaginez că s-a simțit umilit atunci când a fost așezat la masă, i s-a dat o foiță scrisă de niște imbecili și i s-a ordonat să citească un text care îl descalifică totalmente. Și asta după ce a cutreierat zile și nopți satele și orașele Moldovei, după ce a înghițit obida eșecurilor anterioare și a celor actuale, după ce a înfruntat huiduielile și fluierăturile oamenilor, după toate astea, să fii aruncat în gura de canalizare ca și chestia aia extensibilă – uite asta mi se pare culmea nedreptății și a umilinţei! Nu mai vorbim de faptul că Lupu, ca om politic, a încetat să existe. Cariera lui politică s-a încheiat odată cu actul lecturării textului cela scris de niște imbecili. Și oricât de multe regrete am avea, cadavrul politic trebuie înmormântat cât mai grabnic. Să nu altărăze atmasfera.

Să punem punct dispoziției elegiace care ne-a copleșit în raport cu un om rătăcit, obedient și fără voință. Ce să mai vorbim, acesta va fi finalul și celorlalte păpuși. În final, doar câteva concluzii.

1. Declarația PD a avut drept scop compromiterea Maiei Sandu, inoculându-se ideea că ea este omul oligarhului Plahotniuc. Apariția acestuia la conferința de presă, alături de Lupu, în premieră în această campanie, a urmărit eliminarea oricăror dubii privind autorul de facto al deciziei.

2. Faptul că „susținerea” Maiei Sandu de către Plahotniuc a fost anunțată doar cu trei zile înainte de scrutin a urmărit un alt scop: să facă imposibilă informarea electoratului bulversat privind adevărata stare de lucruri. Holdingul Goebbels TV nu a mediatizat declarațiile Maiei Sandu prin care respinge sprijinul mafioților și cataloghează așa-zisa susținere drept un cadou otrăvit.

3. Punând accentul pe „sprijinul candidatului proeuropean” în contrapunere cu „candidatul unic antioligarhic”, PD urmărește obiectivul reducerii la tăcere a Maiei Sandu. Lui Plahotniuc îi convine confruntarea pe teme de geopolitică, eliminându-se subiectul cel mai important al campaniei – lupta cu hoții și cu mafia reprezentată de PD.

Și o ultimă concluzie. Încercând să evite un dezastru de proporții care s-ar fi produs duminica viitoare, încercând să aburească Occidentul, dar și să se pună la adăpost în cazul dosarelor deschise în Marea Britanie și în România, Plahotniuc a recurs la încă un subterfugiu. De data aceasta, am văzut ultima lui zvâcnire.

Dacă l-ar fi citit pe Vergilius, ar fi descoperit în „Eneida” un citat celebru: „Pe Plahotniuc să nu-l crezi nici când îți aduce daruri”.

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)