Un bust al lui Grigore Vieru, dezvelit la Cahul

Bustul lui Grigore Vieru a fost inaugurat la Cahul, 6 iulie 2014.

Bustul lui Grigore Vieru a fost inaugurat la Cahul, 6 iulie 2014.

În centrul orașului Cahul a fost inaugurat pe 6 iulie bustul „Grigore Vieru”. Un grup de inițiativă a început colectarea de fonduri pentru această operă în 2011, dar înălțarea bustului a devenit posibilă datorită susținerii financiare substanțiale din partea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.

Bustul a fost realizat de cunoscutul sculptor basarabean Ion Zderciuc. Înălțimea lucrării, cu tot cu soclu, e de peste trei metri. La inaugurare au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, profesori, oameni de cultură din Cahul și Chișinău, precum şi numeroşi oaspeţi din România.

„Spiritul şi îngerul lui Grigore Vieru planează astăzi deasupra oraşului Cahul”, a subliniat Avram Micinschi, preşedintele raionului Cahul. Potrivit lui Nicolae Dandiș, inițiatorul edificării monumentului, „bustul este o piatră de temelie pentru tot ce înseamnă importanţa limbii române, a neamului românesc aici, la Cahul”. Primarul orașului Cahul, Petru Burlacu, a accentuat că Grigore Vieru este „o personalitate notorie în panteonul valorilor naţionale, poetul îşi are nemurirea sa”.

Personalitatea marelui poet a fost evocată și de Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, academicianul Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, Mircea Cosma, președintele Consiliului județean Prahova, și Irina Păcurețu, reprezentantul Consulatului României la Cahul. Într-un comunicat al ICR Chișinău se arată că bustul lui Grigore Vieru este „semnul recunoştinţei faţă de activitatea unui mare român și, de asemenea, un simbol al susținerii de care se bucură proiectele din Basarabia din partea României”.

central_Bust Gr. VieruContactat de JURNAL de Chișinău, Petru Botezatu, șef al secției Cultură, tineret și sport a Consiliului raional Cahul, ne-a spus că înălțarea bustului era „o datorie morală și de suflet a cahulenilor” fiindcă accidentul fatal din noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009 s-a întâmplat la câteva ore după ce Grigore Vieru participase la o seară eminesciană de la Cahul. E semnificativ și faptul că versurile la imnul orașului Cahul îi aparțin de asemenea lui Grigore Vieru.

Bustul poetului e și primul monument din viitoarea alee a personalităților care va fi creată la Cahul. Petru Botezatu ne-a comunicat că pe această alee ar putea fi ridicate busturi ale unor oameni valoroși născuți la Cahul sau ale căror destine sunt legate de „capitala sudică”, precum Andrei Ciurunga, Eugen Grebenicov, Mihail Kogălnicenu, Ion Osadcenco etc.

De la Petru Botezatu, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, am mai aflat că zilele acestea a apărut primul număr al revistei „Cahulul literar și artistic”, finanțată de asemenea de ICR Chișinău.