Un brad pentru toate anotimpurile

CARITATE // Valentin Vârtosu a participat la Festivalul Brazilor de Crăciun din Bucureşti

Bradul realizat de sculptorul Valentin Vârtosu la finele anului trecut nu se va ofili niciodată, nu are nevoie de ghirlande, globuri, ploiţe argintii şi nu va suporta dureroasa operaţie a despodobirii.

Vândut la licitaţie cu 6.500 de euro

El va fi admirat nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă, ci şi la primăvară, la vară şi în decursul multor anotimpuri şi ani. Botezat „Dorumteru” de autorul său, acest brad creat din sticlă organică şi bronz se va afla de-acum înainte în holul Băncii Comericale Române din Chişinău unde a ajuns în decembrie 2010.

„Bradul-Dorumetru” al lui Valentin Vârtosu a participat la ediţia a X-a a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată la Bucureşti de Asociaţia „Salvaţi copiii România”, fiind achiziţionat în cadrul licitaţiei cu 6.500 de euro de BCR Chişinău. Iniţiativa de participare în premieră a Republicii Moldova la acest eveniment caritabil de amploare aparţine dnei Sanda Filat, soţia premierului moldovean Vlad Filat. Suma obţinută în urma licitaţiei a fost donată societăţii „Casa Mărioarei” din Chişinău, ai cărei beneficiari sunt femeile-victime ale violenţei în familie.

Un brăduţ măsurător de dor

„E o lucrare poznaşă, dar are o structură complexă şi transmite un sentiment de dragoste pentru cei mici şi pentru copilul din orice om matur”, a declarat pentru JURNAL sculptorul Valentin Vârtosu, amintindu-şi că cele mai frumoase momente din iernile copilăriei petrecute în satul Slobozia-Cremene, Soroca, au fost acelea când tatăl său aducea un brad în casă, iar cei patru copii din familie îl împodobeau, în preajma Anului Nou. „Dorumetrul” său, invitat în decembrie trecut la Festivalul Brazilor de Crăciun din Bucureşti, e „un brad conceptualizat, care ne îndeamnă să pătrundem în universul transparent, comunicativ şi neprefăcut al copilului din noi, univers în care a ordona înseamnă a te juca”.

Sculptorul a ales plexiglasul şi bronzul drept materiale de bază, folosind unelte moderne la executarea lucrării, de exemplu, maşina cu laser. Artistul a mizat pe transparenţa sticlei organice şi pe culoarea care defineşte un pom de Crăciun – verdele. „Am lucrat timp de o lună, zi şi noapte, intrasem într-o stare de transă. Până la urmă, a ieşit un brăduţ măsurător de dor”, mărturiseşte artistul pentru care a fost o onoare să poată ajuta femeile şi copiii adăpostiţi la refugiul „Casa Mărioarei”.

Bradul a salvat „Casa Mărioarei”

Sorin Andrei, preşedintele BCR Chişinău, a menţionat la ceremonia de inaugurare a „Bradului-Dorumetru”, procurat de Banca Comercială Română: „Dorim să aducem contribuţia noastră pentru a aprinde speranţa în sufletul celor care, dintr-un motiv sau altul, sunt încercaţi de soartă. Suntem ferm convinşi că doar punând umăr la umăr pentru soluţionarea problemelor societăţii din care facem parte putem să ne bucurăm cu adevărat de sărbătorile de iarnă”.

Precizăm că cei 6.500 de euro, donaţi de BCR Chişinău „Casei Mărioarei”, au permis acestei instituţii să supravieţuiască. În caz contrar, ea urma să fie închisă.

Irina Nechit