Un avocat luptă cu copiii

r.m.


JUSTIŢIE// Legea învăţământului, art.62,  interzice transmiterea terenurilor şi construcţiilor ocupate de instituţiile de învăţământ pentru alte scopuri decât educaţia

Grădiniţa nr. 227 din capitală, pe care o frecventează peste 300 de copii, şi locatarii unui bloc cu 90 de apartamente au de suferit din cauza unei decizii ce aparţine Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Hotărârea Înaltei Curţi îi dă dreptul cetăţeanului Valeriu Dimitriu să demoleze o parte din terenul de joacă al grădiniţei cu scopul de a-şi construi un drum personal până la poarta sa.

Victoria POPA

Blocuri de beton sfărâmate şi două pavilioane cu acoperişurile distruse pe jumătate este tabloul din curtea grădiniţei nr. 227 din capitală. Terenul  grădiniţei a fost ciopârţit după ce chişinăueanul Valeriu Dimitriu a obţinut, prin instanţele superioare de judecată, dreptul să-şi construiască un drum personal  până la poartă, pentru că până în prezent accesul era posibil printr-o cărăruie.

Neînfricarea şi năzuinţa unui om

Şefa grădiniţei nr. 227, Claudia Gârleanu, care se află în funcţie de la deschiderea instituţiei preşcolare, afirmă că responsabilii de la primărie au calificat decizia instanţelor de judecată drept una ilegală, tot ei fiind şi semnatarii actelor pe care le deţine V. Dimitriu. „Eu nu pot întreprinde nimic. Acest teritoriu aparţine grădiniţei pentru care am primit actele acum mai bine de  20 de ani. De şase ani, lupt cu Valeriu Dimitriu care vrea să-şi facă drum pentru maşină ca să ajungă în faţa porţii sale”, relatează directoarea. „Acum, circa 106 metri pătraţi sunt luaţi din teritoriul grădiniţei, construită în anul 1991”, explică ea.

„La judecată am pus întrebarea: „Când s-a construit casa?”. Valeriu Dimitriu a spus că poate să nu răspundă la întrebarea aceasta, fiind în faţa instanţei”, se indignează directoarea. Litigiul durează din anul 2006. Potrivit directoarei, Valeriu Dimitriu a vândut imobilul în 2008, dar noii proprietari nu se prezintă la judecată. „Ultima dată m-a ameninţat că voi „sta la dubală” dacă mai creez probleme. Vin cu poliţia şi lucrează aici ca să nu le încurce nici locuitorii din apropiere şi nici eu. Pentru că dacă le creez impedimente sunt chemată la procuratură ca să dau explicaţii. Dimitriu a dat grădiniţa în judecată şi a cerut despăgubiri morale în valoare de 200 mii de lei”, spune şefa grădiniţei nr. 227.

Pe lângă terenul de joacă care se demolează în prezent vor mai avea de suferit şi locatarii unui bloc locativ, vecin cu grădiniţa, prin curtea căreia, deja amenajată, Valeriu Dimitriu vrea să-şi croiască până la sfârşit drumul, demolând gardul ce separă curtea blocului locativ de grădiniţă.

Indignaţi, locatarii blocului locativ au apelat la pretură, la poliţia de sector, la primăria Chişinău, dar fără rezultat. Aceştia sunt indignaţi de decizia CSJ. „Pentru capriciul unui om şi pentru nevoile sale personale trebuie să sufere 90 de familii! Oamenii construiesc din surse proprii, curtea este îngrijită. Vedeţi!?  Nu-i este frică nici de poliţistul de sector. Am făcut o plângere cu semnăturile locatarilor adresată Preturii Centru şi niciun rezultat! Nu vom permite demolarea gardului!”, a spus Alexei Sîromeatnicov, locatar al blocului.

Impotenţa structurilor de stat

„Au fost stopate lucrările prima dată atunci când a venit poliţistul de sector. Acum este unul tânăr, timid, care nu poate face nimic. Şi la poliţie, şi la primărie, apelează cineva de mai sus pentru acest Dimitriu, care-l protejează, pentru că la 3 iulie a fost aici şi Vasile Radu, şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii, dar nu se schimbă nimic. Seara, lucrau mai departe. V. Dimitriu şi-a construit casa în anul 2000, când toată infrastructura era formată. Acum el îşi mai face o construcţie alături. Duceţi-vă şi vedeţi!”, ne spune locatara blocului, Ana Serjant.

Deplasându-ne la faţa locului, am găsit alături de casa cu două niveluri o altă construcţie, mai mică, în interiorul căreia lucrau doi bărbaţi şi o femeie, care au confirmat că sunt angajaţi de Valeriu Dimitriu ca să finiseze construcţia în interior. Potrivit locatarilor blocului cu pricina, V. Dimitriu este fost poliţist, iar acum activează în calitate de avocat.

Întrebat de JURNAL, şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii a comunicat: „Într-adevăr am fost la faţa locului pe 3 iulie curent şi i-am înmânat lui V. Dimitriu o prescripţie de sistare a lucrărilor. El n-a vrut s-o ia, de aceea am trimis-o la domiciliu printr-o scrisoare recomandată”, a afirmat Vasile Radu. Potrivit lui, V. Dimitriu are decizia CMC şi autorizaţie de la Direcţia generală transport public şi căi de comunicare a Primăriei Chişinău.

Juristul Direcţia de învăţământ Centru, Viorel Procopii, a comunicat pentru JURNAL că, prin intermediul Procuraturii municipale şi al Cancelariei de Stat a RM, decizia CMC din 2006 a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău.

„Aşa justiţie avem”

„Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză grădiniţei, anulând decizia CMC din 2006, însă Curtea Supremă de Justiţie a anulat decizia Curţii de Apel, motivând că a fost depăşit termenul de contestare, iar Procuratura municipală şi Cancelaria de Stat n-ar fi instituţiile abilitate să apere drepturile grădiniţei”, a mai spus juristul.

Potrivit lui Viorel Procopii, decizia CSJ este irevocabilă şi nu poate fi contestată, deşi Legea învăţământului, art. 62, spune că se interzice transmiterea terenurilor şi construcţiilor ocupate de instituţiile de învăţământ pentru alte scopuri decât educaţia. „Astfel, prin Decizia CMC din 2006, construcţia drumului e considerată legală, deşi, de facto, e ilegală”, a conchis juristul.

Solicitată de JURNAL, şefa Direcţiei de învăţământ Centru, Ala Vârlan, a recunoscut că este la curent cu fiecare pas şi cunoaşte situaţia în care se află teritoriul grădiniţei nr. 227. „Adresaţi-vă organelor abilitate să rezolve şi să vă răspundă la toate întrebările privind cazul respectiv. Situaţia a depăşit împuternicirea Direcţiei de învăţământ. Acest cetăţean a vândut imobilul în anul 2008, cu toate acestea a obţinut câştig de cauză în instanţele superioare”, a comunicat Vârlan.

Viceprimarul Nistor Grozavu n-a răspuns la apelurile telefonice repetate ale JURNALULUI.

În perioada de vară, grădiniţa e frecventată de 250 de copii, iar în perioada rece a anului numărul copiilor ajunge la 320.

The following two tabs change content below.