Un an de la crima odioasă de la Durleşti; Criminalul, încă în libertate!

Peste 500 de perchiziţii la domiciliu, peste 700 de persoane verificate, zeci de mostre transmise în România pentru efectuarea expertizei ADN. Rezultatul? Persoana care se face vinovată de moartea tinerilor ce au fost omorâţi cu sânge rece la Durleşti continuă să fie în libertate.

Svetlana Panţa

Deşi a trecut un an, fără o zi, de la crima terifiantă de la Durleşti, părinţii lui Ilie şi ai Olguţei nu ştiu mai multe detalii decât cele care au fost difuzate de instituţiile mass-media. Amintim că, pe parcursul anului 2011, au fost reţinute mai multe persoane: un taximetrist, un fost militar din Durleşti, un şofer de camion ş.a. Primul a fost însă Eugen F., un bărbat de 33 de ani care locuieşte în apropierea locului unde, pe 31 martie 2011, au fost găsite corpurile neînsufleţite al unui tânăr de 18 ani şi al iubitei sale de 15 ani.

 

„Acesta este el, el a săvârşit infracţiunea, ne-au spus experţii din România. Din aceste motive l-am reţinut”, explică Alexandru Jizdan, şeful Direcţiei Generale Servicii Operative (DGSO) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În timpul percheziţiei la domiciliul lui Eugen F., oamenii legii au ridicat mai multe obiecte, printre acestea se numără şi o scurtă de culoare albastră pe care au fost depistate mai multe pete de sânge.

 

Potrivit lui Jizdan, rezultatele expertizei ADN făcute de experţii din România arată că grupele de sânge sunt identice cu cea a lui Ilie şi a Olguţei, întâia, respectiv a patra. Eugen F. a fost pus sub învinuire pentru comiterea dublului asasinat din septembrie 2010 de la Ialoveni.

 

Amintim că pe 10 septembrie 2010, poliţiştii au descoperit într-o maşină cadavrul unui bărbat de 31 de ani, alături de care zăcea corpul neînsufleţit al unei tinere de 19 ani, ambii împuşcaţi din armă de vânătoare. Mama tânărului reţinut nu crede că fiul său ar putea lua viaţa cuiva cu o asemenea cruzime. „El nu a ţinut niciodată arma în mână. Mai bine de 20 de ani băiatul meu e în evidenţa Spitalului de psihiatrie. El spune că nu este vinovat. Săracul mi-a povestit cum poliţiştii l-au dus la locul în care au fost omorâţi bieţii copii. Mi-i tare milă de ei, dar mi se rupe inima şi pentru fiul meu”, spune îndurerată mama lui Eugen. Bărbatul se află pe moment într-o subdiviziune specială a Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău unde sunt izolate persoanele cu devieri psihice ce au comis infracţiuni. „E o clădire mare, păzită de poliţişti, unde lucrează şi angajaţii noştri. Pe moment, acolo se află aproximativ 130 de pacienţi”, spune Ion Catrinici, vicedirectorul instituţiei medicale.

 „Lăsaţi-l, vă rog, în pace”

Nu a rămas indiferent faţă de aceste crime terifiante nici Igor C., inspector de la Ialoveni. Acesta, la rândul său, a avut de suferit în urma unei tentative de omor care a avut loc la mijlocul lunii mai 2011, când, în timp ce se afla cu o domnişoară în maşină, un individ necunoscut i-a atacat cu o armă de vânătoare. Deşi poliţistul de 25 de ani presupunea din start că de săvârşirea crimei s-ar putea face vinovate anumite persoane cu care el se afla în relaţii de conflict, după vizita clarvăzătorilor ruşi în R. Moldova, acesta şi-a schimbat părerea. „Toate trei crime au fost săvârşite de aceeaşi persoană”, au spus clarvăzătorii veniţi în R. Moldova la invitaţia părinţilor adolescenţilor omorâţi în noaptea din 31 martie 2011.

În ianuarie curent, Igor ne-a spus că se pare că a dat de urmele infractorului. Astăzi, însă, acesta nu este de găsit. „Lăsaţi-l, vă rog, în pace. El este foarte stresat. A trecut un curs de reabilitare, dar oricum… Vă imaginaţi ce şoc a avut. Cauza respectivă a fost anexată la celelalte două cazuri”, a declarat pentru JURNAL Oleg Pohilă, comisarul de Ialoveni. Pohilă ne-a direcţionat spre angajaţii Procuraturii Generale, care ar putea să ne spună mai multe detalii. I-am urmat îndemnul.

„Promitem!”

„Ce e cu crima de la Durleşti? Această întrebare ne-o adresează şi conducerea. Se lucrează. Nu excludem că este aceeaşi persoană. În toate trei cazuri s-a tras din armă de vânătoare. Recent, am trimis în România 39 de mostre pentru expertiza AND. Bineînţeles, dacă am avea echipamentul respectiv în R. Molodva, s-ar fi lucrat mult mai repede. Dar nu aceasta este cea mai mare problemă”, a menţionat Victor Rotaru, procurorul care anchetează aceste cazuri cutremurătoare.

De ce totuşi oamenii legii nu au reuşit să descopere crimele până în prezent. „În cele trei cazuri, nu avem niciun martor. Avem nişte urme de încălţăminte, în câteva cazuri avem nişte tuburi, am găsit un casetofon care a fost sustras de infractor dintr-un automobil al victimelor şi un telefon mobil ars. Urme papilare nu sunt, martori nu sunt şi o bună parte din acţiuni pe care le-am întreprins nu au avut niciun rezultat. Am vrut foarte mult ca pe 1 aprilie să mergem la părinţii copiilor decedaţi şi să le spunem că am prins infractorul, dar…”, spune cu regret şeful DGSO.

Oamenii legii promit că vor face tot posibilul pentru a descoperi infractorul care a luat viaţa lui Ilie şi a Olguţei, nu de alta, dar atâta timp cât acesta se află în libertate un alt cuplu ar putea deveni ţinta sa.

 

The following two tabs change content below.