Un an de activitate prodigioasă de la lansarea Fundaţiei Orange Moldova

BINEFACERE // Timp de un an de zile, Fundaţia Orange Moldova a iniţiat peste 15 proiecte în care investeste aproximativ 1 milion de dolari SUA pe teritoriul Moldovei

Bucurie, speranţă şi încredere în ziua de mâine a adus Fundaţia Orange Moldova, timp de un an de zile de când s-a lansat, tuturor celor care sunt izolaţi de ochii lumii din cauza deficienţelor de care suferă. Expoziţia „Un monde en partage” inaugurată duminică, 5 decembrie, lângă monumentul Ştefan cel Mare din Chişinău a oferit vizitatorilor poze reale, în care erau surprinşi toţi cei care au beneficiat de susţinerea Fundaţiei Orange Moldova timp de un an de activitate. Ajutorul de peste un milion de dolari se acorda  prin diverse proiecte implementate în diferite regiuni ale republicii. „Ne bucurăm că, în afară de companiile internaţionale ce ne susţin la greu, sunt şi companii din Republica Moldova, cum este Fundaţia Orange, care îi ajută cu orice ocazie pe cei mai trişti ca noi, oferindu-le sprijin şi multă bucurie în sufletele copiilor, pentru un trai mai bun”, a spus prezent la expoziţie, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă.

Fundaţia Orange Moldova are misiunea de a face lumea mai accesibilă pentru toţi, susţinând oamenii care sunt izolaţi de restul lumii din cauza deficienţelor senzoriale de care suferă, prin încurajarea acestora de a fi mai siguri de ei şi mai descurcăreţi în viaţa de zi cu zi, susţinând realizările lor sociale şi culturale.

Grupul Orange dezvoltă programe de responsabilitate social-corporativă în peste 30 de ţări din Europa, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa, promovând misiunea de a comunica mai bine. În toate aceste ţări, fundaţia susţine proiecte propuse de organizaţii nonguvernamentale locale şi internaţionale, ţinând cont de specificul contextului cultural şi social al fiecărei ţări în parte.

În Republica Moldova, Fundaţia Orange Moldova a fost lansată oficial pe 25 noiembrie 2009, ca parte a reţelei mondiale a Fundaţiei Orange şi susţine proiecte în trei domenii-cheie: sănătate şi handicap; prin susţinerea persoanelor cu autism şi a proiectelor care sporesc nivelul de independenţă şi îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a oamenilor cu deficienţe senzoriale; educaţie: prin susţinerea proiectelor ce încurajează instruirea şi educarea, în special, a fetelor din şcolile-internat din ţară; cultură: prin promovarea muzicii corale, operei şi baletului, precum şi promovarea tinerelor talente în aceste domenii.

În acelaşi timp, lansarea fundaţiei a contribuit semnificativ la consolidarea angajamentelor de responsabilitate social-corporativă ale Companiei Orange Moldova.

Timp de un an de zile plin de activităţi filantropice, fundaţia a iniţiat peste 15 proiecte în cele trei domenii-cheie,  în care a investit 1 milion de dolari pentru implementarea acestora.

Liudmila Climoc, Director General Orange Moldova, Membru al Consiliului Fundaţiei Orange: „Ne-am propus să organizăm această expoziţie pentru a prezenta beneficiarii fundaţiei în viaţa lor de zi cu zi şi în cadrul activităţilor proiectelor noastre, în vederea sensibilizării publicului larg asupra faptului că aceşti copii sunt la fel ca alţii, sunt talentaţi, învaţă bine, citesc mult şi visează, doar că au nevoie de o îngrijire şi atenţie specială. Ei sunt membri deplini ai societăţii, nu trebuie să-i excludem, ci să-i ajutăm să se integreze în societate.”

„Persoanele defavorizate au nevoie de sustinere”

Astfel, Fundaţia Orange Moldova, pe parcursul a douăsprezece luni, a reuşit să ajute peste 3600 de persoane să beneficieze de servicii medicale de calitate graţie tomografului donat Centrului de Radiologie şi Imagistică; să creeze condiţii optime de tratament pentru mai mult de 1000 de copii internaţi în Spitalul clinic municipal din Bălţi prin schimbarea geamurilor edificiilor acestei instituţii medicale; să faciliteze accesul a peste 2000 de copii din instituţiile speciale din ţară la noile tehnologii informaţionale, prin crearea a opt clase de computere; să iniţieze un program naţional de burse pentru fetele din şcolile-internat din ţară în cadrul căruia vor fi acordate anual 80 de burse a câte 1000 dolari SUA fiecare; să contribuie la integrarea a peste 4000 de copii defavorizaţi din şcolile-internat din ţară în circuitul cultural autohton; să contribuie la familiarizarea a peste 2000 de copii defavorizaţi cu opera şi baletul, genuri de artă mai puţin populare în RM; să ajute împreună cu angajaţii şi clienţii companiei Orange peste 900 de familii sinistrate, care au suferit de pe urma inundaţiilor din vara 2010 prin donarea de produse igienice, alimentare şi bunuri de uz casnic.

Vadim Pistrinciuc, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a comunicat că „ministerul are o colaborare exemplară cu Fundaţia Orange Moldova, prin care s-a demonstrat că persoanele defavorizate nu au nevoie de milă, dar de investiţii, ceea ce le oferă mai multe oportunităţi. Expoziţia reprezintă o listare a activităţii fundaţiei timp de un an de zile, unde rezultatele sunt vădite prin expresiile tinerilor, copiilor din aceste poze”.

„Ne-am propus să-i sprijinim pe cei care au cel mai mult nevoie de susţinere şi în acest an am iniţiat mai multe proiecte, printre care deschiderea a opt laboratoare de computere, care au fost mobilate şi renovate, şi oferirea a 80 de burse pentru absolventele şcolilor de tip orfelinat, pentru a oferi tot suportul pentru a învăţa o meserie”, a comunicat Angela Muşet,  directorul Centrului de Informaţii Universitare, prezentă şi ea la expoziţie.

Visul lor s-a transformat în realitate

În proiectul „Burse pentru fetele din instituţii de internat” vor beneficia de burse în valoare de 1000 de dolari SUA tinerele care în vara anului 2011 absolvesc şcolile-internat şi se înscriu la o şcoală profesională. Bursele vor fi acordate pentru o perioadă de un an de studiu (2011-2012), bani care vor acoperi necesităţile curente ale fetelor pe durata anului de învăţământ: cazare, masă, cărţi, instrumente necesare pentru orele practice. Scopul proiectului fiind de a contribui la şcolarizarea fetelor care provin din medii nefavorabile şi de a reduce inegalitatea în privinţa accesului lor la studii pentru a obţine o profesie şi a se integra mai uşor în societate.

Pentru a asigura copiilor cu dizabilităţi o educaţie de calitate prin facilitarea accesului acestora la tehnologiile informaţionale noi, Fundaţia Orange Moldova a finanţat echiparea, mobilarea şi renovarea a opt instituţii de învăţământ din republică după programul SALT, care presupune dotarea fiecărei săli cu 11 computere de ultima generaţie. Astfel, peste 1500 de copii au beneficiat de posibilităţile oferite de laboratoarele de computere create de fundaţie.

În colaborare cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet şi Societatea Culturală „Vatra”, Fundaţia Orange a contribuit la familiarizarea a peste 2000 de copii din şcolile-internat din Chişinău, Tighina, Străşeni, Făleşti, Soroca, Teleneşti, Ialoveni cu opera şi                          baletul, genuri de artă mai puţin populate în RM. Astfel, copiii au avut posibilitatea de a viziona gratuit spectacolul de balet „Frumoasa din pădurea adormită” şi opera „Elixirul dragostei”.

Fundaţia Orange a contribuit şi la dotarea cu cel mai performant tomograf la ora actuală, valoarea tomografului fiind de peste 1 milion de euro, acesta fiind procurat cu suportul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Guvernului RM. Azi Centrul de Radiologie şi Imagistică oferă posibilitatea de a efectua diagnosticări performante, contribuind astfel la îmbunătăţirea serviciilor medicale pentru toţi. Tomograful permite investigarea a 100 de persoane timp de 24 de ore.

În acelaşi domeniu, fundaţia a contribuit şi la ameliorarea condiţiilor de spitalizare a copiilor în Departamentul de Pediatrie al Spitalului clinic municipal Bălţi, prin asigurarea microclimei cu regim de temperatură optimă la întreţinerea pacienţilor şi anume prin schimbarea geamurilor instituţiilor medicale.

Aportul Fundaţiei Orange Moldova nu se opreşte aici, de Crăciun fundaţia va organiza împreună cu interpreta Geta Burlacu un concert de binefacere. Resursele financiare colectate vor fi donate copiilor dintr-o şcoala-internat din republică.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.