Un american a fost executat cu un anestezic veterinar

Un bărbat de 38 de ani a fost executat marţi în Oklahoma, Statelor Unite, cu ajutorul pentobarbitalului, anestezic veterinar folosit de obicei la eutanasierea animalelor. Jeffrey Matthews a fost condamnat la moarte în 1995 pentru uciderea, cu un an înainte, a unui bărbat de 77 de ani în timpul jafului din casa acestuia.

Jeffrey Matthews a susţinut mereu că n-a participat la crimă, dar, la proces, unul dintre autorii jafului a afirmat contrariul. La locul faptei nu s-au găsit amprente, păr sau ADN, care să aparţină lui Matthews, iar soţia victimei nu i-a identificat niciodată faţa sau vocea ca fiind cele ale ucigaşului, informează Agerpres.

Jeffrey Matthews, de 16 ani în culoarul morţii, a scăpat anul trecut de trei ori de execuţie: de două ori avocaţii au cerut timp pentru a-i contesta vinovăţia. A treia oară condamnatul a contestat înlocuirea thiopentalului, anestezicul obişnuit, validat de Curtea Supremă, administrat condamnaţilor la moarte pentru a nu suferi la injecţia letală, cu un anestezic veterinar. Stocurile americane de thiopental s-au epuizat, iar tribunalele au aprobat utilizarea pentobarbitalului.

Jeffrey Matthews este al treilea bărbat din Oklahoma care este executat cu ajutorul pentobarbitalului în mai puţin de o lună.