Un acord între Serbia şi Kosovo privind punctele de frontieră

Premierii sârb Iviţa Dacici şi kosovar Hashim Thaci au ajuns la un acord marţi seara, la Bruxelles, cu privire la problema punctelor de trecere a frontierei între Serbia şi Kosovo, a anunţat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.

Cei doi premieri au convenit să se ocupe împreună de patru puncte de frontieră, două dintre ele urmând să fie deschise luni şi alte două la 31 decembrie, a precizat diplomata britanică într-un comunicat.

Kosovo a transformat gestionarea frontierei sale într-o problemă majoră, mai ales în nordul ţării, unde populaţia de origine sârbă refuză să recunoască autoritatea de la Priştina. Belgradul nu recunoaşte independenţa proclamată în 2008 de Kosovo şi continuă să considere ţara ca fiind o provincie a sa. Ashton a adăugat că cei doi şefi de Guvern “au convenit fiecare să numească un ofiţer de legătură în capitala cealaltă”.

Referindu-se la problema legată de nordul Kosovo, şefa diplomaţiei europene a declarat că Thaci a susţinut implementarea unei unităţi speciale de poliţie multietnice care să protejeze obiectivele religioase şi culturale.

“Cele două părţi s-au declarat, de asemenea, pregătite să caute mijloace pentru a asigura o circulaţie transparentă a fondurilor” între cele două entităţi, “cu scopul de a susţine comunitatea sârbă din Kosovo”.

Obţinerea unor rezultate concrete în normalizarea relaţiilor este o condiţie impusă de Bruxelles atât Belgradului, cât şi Pristinei, pentru a continua apropierea de UE. Serbia a obţinut în martie statutul de stat candidat la aderare, în timp ce Kosovo este abia la începutul procesului de integrare europeană. (mediafax.ro)

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)