Un 7 aprilie revăzut printre lacrimi

Ordinul Republicii pentru Valeriu Boboc

Premiera spectacolului „7 aprilie 2009” (regie, Sandu Grecu) a avut loc, miercuri, la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”. La eveniment au fost prezenţi oficiali ai R. Moldova, parlamentari, miniştri, personalităţi ale vieţii literare, teatrale, culturale, precum şi spectatori obişnuiţi, care şi-au procurat bilete cu mult înainte de 31 martie.

În prima parte a spectacolului – realizat după piesa „Coridorul morţii” de Irina Nechit –, am ascultat confesiunile cutremurătoare ale tinerilor torturaţi de poliţişti după protestele din 7 aprilie 2009, scenele cele mai emoţionante avându-l ca protagonist pe Valeriu Boboc, ucis în bătaie lângă Arcul de Triumf din Chişinău în noaptea de 7 spre 8 aprilie. „Nu pot pleca din lumea asta în care am trăit atât de puţin… Aştept aici, în Coridorul Morţii. Aştept să iasă la iveală adevărul, aştept să mi se facă dreptate… La capătul Coridorului e lumină, multă lumină, o lumină fără sfârşit, iar aici e întuneric… Nu mă lăsaţi în întuneric”, spune personajul Valeriu, interpretat la o înaltă tensiune a trăirii actoriceşti de tânărul actor Arcadie Răcilă. Fiul lui Valeriu, Dragoş, a fost înfăţişat de micuţul Dan Cornescu, care i-a făcut pe spectatori să-şi înghită lacrimile când a rostit firesc, cu o durere sinceră: „Vreau să merg cu tata la plimbare în oraş. Vreau să mergem împreună la Arcul de Triumf. Acolo sunt maşinuţe pentru copii. Tata o să mă urce într-o maşinuţă şi o să mă plimb cu maşinuţa… Tata, întoarce-te! Tata, te aştept!”.

Partea a doua a spectacolului o constituie piesa lui Constantin Cheianu „Cu bunelul, ce facem?” şi ne prezintă conflictul foarte acut, dramatic, dintre generaţia impregnată de comunism şi cea tânără, care vrea să trăiască liber, într-o ţară cu-adevărat democratică. Rolurile principale au fost interpretate de maestrul Mihai Curagău şi de o adolescentă foarte talentată, Alexandrina Grecu, care a ştiut să redea suferinţele unui copil cu părinţi plecaţi la muncă peste hotare.

Aproape toţi spectatorii şi actorii aveau ochii umeziţi de lacrimi la finalul spectacolului, în sală aflându-se şi părinţii tânărului martirizat pe 7 aprilie, Victor şi Ala Boboc. După ce ropotul aplauzelor s-a potolit, pe scenă a urcat preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu. „Mi-a venit o idee în timp ce priveam spectacolul”, a menţionat preşedintele interimar, anunţând că, pe 7 aprilie 2010, va emite un decret prezidenţial prin care lui Valeriu Boboc îi va fi decernat Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, post-mortem. Această declaraţie a fost de asemenea aclamată de public, care părea că nu îndrăzneşte să părăsească sala teatrului în care actorii, deghizaţi în poliţişti, au improvizat un „coridor al morţii” asemănător cu cel prin care, după 7 aprilie 2009, au trecut zeci de tineri pedepsiţi pentru că au participat (sau nu au participat) la proteste.

Amintim că şi la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi a fost lansat în premieră, pe 30 martie curent, spectacolul „Coridorul morţii”, în regia lui Anatol Răcilă. Reuşita montării a fost confirmată de reacţia vie a sălii arhipline a teatrului bălţean, care a păstrat şi un moment de reculegere în memoria lui Valeriu Boboc.

Ana Corduneanu

Text la foto: Scenă din spectacolul „7 Aprilie 2009”, montat de regizorul Sandu Grecu la Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale”.

Secvenţă din spectacolul „Coridorul morţii”, montat la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)