Ultimul sunet în memoria lui Dan Capbătut

Colegii nu-l uită pe tânărul în vârstă de 18 ani, care a fost lovit şi târât de o maşină la volanul căreia se afla un şofer în stare de ebrietate

 

DSCN3020

La ultimul clopoţel, vineri, 29 mai 2015, absolvenţii clasei a XII-a „U”de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Floreşti în timpul careului au ţinut un minut de reculegere în memoria colegului lor, Dan Capbătut, decedat la 18 ani în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2015. Tânărul a fost lovit de o maşină, apoi târât cu maşina circa doi kilometri. În automobil se aflau patru pasageri în afară de şofer, care era în stare de ebrietate. Ancheta bate pasul pe loc, a spus JURNALULUI de Chişinău, mama tânărului, Neli Deleu. Ofiţerul de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Floreşti, Igor Oală, a spus că, pe moment, sunt în aşteptarea a două expertize: autotehnică şi medico-legală în comisie, după care dosarul penal urmează să fie transmis în judecată.

„E vremea teilor afară,/ Ne despărţim, adio, şcoală…”, acesta a fost genericul careului festiv organizat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Floreşti. Pentru elevii clasei a XII-a ultimul sunet a răsunat şi cu tristeţe. Absolvenţii au ţinut un minut de reculegere pentru colegul lor, Dan Capbătut, care nu mai este cu ei, „elevul care a învăţat bine şi a fost unul dintre pilonii clasei”, ne spune profesoara de limba română şi mama lui Dan, Neli Deleu.
Administraţia şcolii în această zi i-a oferit Post-mortem titlul „Cel mai bun elev al anului”, cu media 9,80, lui Dan Capbătut. El fiind considerat mândria profesorilor, prietenilor, rudelor.

Cea mai îndurerată la careul solemn a fost mama lui Dan, prezentă la festivitate. Cu ochii în lacrimi, susţinută de discipolii săi, diriginta le-a dorit drum bun în viaţă şi succese la examenele de bacalaureat. Şi alţi profesori din liceu îl au în memorie pe Dan Capbătut ca pe un elev-model. „A fost perfect în toate şi un model pentru toţi. A fost ca o carte de vizită a liceului”, a menţionat directorul liceului, Ana Spânu.

DSCN2969

„Avea un caracter deosebit. S-a născut cu calităţile pastorului mioritic: calculat la vorbă şi la fapte”, a spus şi Dora Sternioală. „Va rămâne în memoria noastră un flăcău chipeş, cu faţa mereu senină, sprâncenat, cu buze frumos arcuite, în colţul cărora înflorea permanent un zâmbet cald, înzestrat cu atâta dragoste omenească”, a spus şi profesoara de limba franceză, Tatiana Drăgan.

Potrivit lui Ion Capbătut, fratele lui Dan, până în prezent toate circumstanţele acestui caz tragic nu au fost descoperite. Ancheta se află la aceeaşi etapă ca acum patru luni. „Conform expertizei medico-legale, Dan nu a fost lovit de un automobil. „Nimeni nu acordă atenţie acestui omor. Toţi tac pentru că aşa le este convenabil”, spune Neli Deleu. Mama este convinsă că expertiza narcologică a fost falsificată şi cumpărată, pentru că, potrivit mărturiilor celor patru persoane care se aflau în maşină, şoferul a consumat bere şi votcă, iar conform mărturiilor şoferului, Maxim Pelivaniuc, el a consumat doar bere fără alcool, iar dimineaţă, fiind în stare de şoc, a consumat singur o sticlă de votcă. „În ambele cazuri, avea alcool în sânge, dar expertiza narcologică a arătat doar 0.3 promile. Este posibil asa ceva?”, spune indignată mama.

„Acestea şi multe altele nu se leagă. Poliţia nu face nimic, iar procurorul nu vrea să ne răspundă”, spune mama tânărului decedat. Despre acest caz, avocata familiei, Larisa Maxim, a spus că dosarul nu este transmis în judecată.
Solicitat de JURNAL de Chişinău, ofiţerul de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Floreşti, Igor Oală, a spus că pe moment sunt în aşteptarea a două expertize: autotehnică şi medico-legală în comisie, după care dosarul penal urmează să fie transmis în judecată şi atunci ne va putea oferi mai multe detalii.

Amintim că Dan Capbătut, un licean în vârstă de 18 ani din oraşul Floreşti, a fost lovit de o maşină în noaptea de 13 spre 14 ianuarie 2015. La volan se afla un şofer în stare de ebrietate în vârstă de 28 de ani. Moartea tânărului a survenit după ce a fost lovit şi târât cu maşina circa doi kilometri. Şoferul a părăsit locul accidentului. La volan se afla fiul vitreg al primarului din Sevirova, Floreşti. După ce a fost reţinut de poliţie, acesta şi-a recunoscut vina.

Poliţia a anunţat că au fost găsiţi suspecţii şi maşina. Toţi erau în stare de ebrietate. Medicul legist al Spitalului raional Floreşti, Iurie Ciobanu, a declarat că tânărul a decedat în urma mai multor traumatisme, printre care un traumatism grav cranio-cerebral și al cutiei toracice. Dacă va fi găsit vinovat, şoferul riscă până la şapte ani de închisoare.

Citiţi mai jos gândurile scrise ale unei mame îndurerate care şi-a pierdut copilul.
O zi tristă pentru absolvenţii clasei a 12-a „U” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Floreşti. „E vremea teilor afară, / Ne despărţim, adio, şcoală…”, acesta a fost genericul Ultimului sunet de clopoţel, careul festiv desfăşurat în Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Floreşti.

mama dan

Cu regret, o zi foarte tristă pentru absolvenţii clasei a 12-a „U”.
Tristă prin faptul că se despart, şi tristă prin faptul că alături de ei astăzi nu mai este colegul Dan Capbătut – băiatul cu sufletul plin de lumină, dar el este prezent în inimile colegilor, care au ieşit la careul festiv cu poza lui Dan în faţă şi, în loc de zâmbete, l-au pomenit cu un minut de reculegere. Fiecare din cei prezenţi a scăpat o lacrimă şi ecoul prelung al tristeţii unui colectiv de elevi şi profesori a ajuns până la Dan, care zace în mormântul aflat doar la câţiva metri de şcoala dragă, iar Dan în această dimineaţă îi aşteaptă, îi aude, îi vede…

Careul festiv a fost declarat deschis şi fostului elev al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, cel care şi-a înscris îndurerat în scoarţa veşnicei amintiri numele: Dan Capbătut, căruia i s-a conferit titlul de „Cel mai bun elev al anului”, cu media 9,80, titlu oferit POST-MORTEM. Dar cea mai îndurerată fiinţă de pe pământ în această zi am fost eu, mama lui. Eram ca o umbră, susţinută şi sprijinită de elevii absolvenţi şi colegii de breaslă. A fost primul an din activitatea mea pedagogică, când nu am urcat pe pragul şcolii şi nu am spus un cuvânt de felicitare elevilor pentru promovarea, absolvirea unui an de învăţământ. Suferinţa şi emoţiile au pus stăpânire totalmente peste inima mea.
Astăzi este cea mai neagră şi cea mai tristă zi din viaţa mea. Am avut un fiu de care am fost mândră întotdeauna şi tuturor mamelor de pe pământ le doresc să aibă feciori cum a fost Dan. Din luna ianuarie, de când a trecut în nefiinţă Dan, pentru mine dimineţile au devenit chinuitoare, pentru că, înainte de a veni la liceu şi a începe ziua de muncă, paşii mă duc mai întâi în cimitir, unde zace omorât fiul meu. Şi pe 28 mai 2015, am fost la cimitir cu un braţ de flori. Mi-am felicitat feciorul de sărbătoarea „Ultimului sunet”. Au trecut deja mai bine de 4 luni de când Dan a trecut în nefiinţă, s-a finalizat anul şcolar, dar eu continui să îmi desfăşor orele de muncă cu portretul fiului pe masa de lucru.

Durerea unei mame care-şi pierde copilul este inegalabilă. Ani de-a rândul vocea fiului o auzeam de acasă, fratele mai mare, bunicii, vecinii, pentru că Dan a fost elevul care a prezentat şi a moderat toate activităţile şcolare. Parcă mai ieri a fost începutul anului şcolar, unde Dan îşi invita colegii, anunţând: „La careul festiv dedicat zilei cunoştintelor se invită absolvenţii claselor a 12-a…”
Astăzi nu eşti lângă noi, ne este foarte dor de tine…

DEDICAŢIE FIULUI, Dan Capbătut

FLOAREA MAMEI ADORATĂ…

GREA E SUFERINŢA MAMEI,
DE NOPŢI PREA LUNGI EA NU MAI DOARME
ŞI-L TOT AŞTEAPTĂ, POATE VINE
ÎN CEAS TÂRZIU CA S-O ALINE.

SFATUL MAMEI, GRIJA MAMEI,
CHIAR DACĂ VOR TRECE ANII,
TU VEI FI MEREU CU MINE.
CU GREU TARE TE-AM CRESCUT,
DAR DUŞMANUL MI TE-A RUPT.

ŞI-NTR-O NOAPTE ÎNTUNECOASĂ
NU TE-AI MAI ÎNTORS ACASĂ,
CHINUIT ŞI RĂSTIGNIT,
CA ISUS CÂND A MURIT…!

CĂCI MIŞEII TE-AU LĂSAT
LA O RĂSCRUCE-NDURERAT
SINGUR ŞI NEAJUTORAT…

ŞI CÂT DE SINGURĂ AM RĂMAS.
DUREREA ESTE APĂSĂTOARE,
AŞ VREA SĂ VINĂ ÎNAPOI,
CEAŞTEPTARE CHINUITOARE…

VOI, MAMELOR CE-AVEŢI FECIORI,
SĂ NU-I LĂSAŢI ÎN BEZNA NOPŢII,
ÎI FURĂ DUŞMANII ATUNCI
ŞI-I GREA OSÂNDA CEA A SORŢII…

MI-A RĂMAS O DATORIE –
SĂ-I PORT SFÂNTA AMINTIRE.
PUIUL MAMEI DIN MORMÂNT,
MEREU TE VOI PURTA ÎN GÂND.

M-AI LĂSAT ÎNDURERATĂ,
FLOAREA MAMEI ADORATĂ…

Semnează Mama – profesoară de limba română, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Floreşti, Neli Deleu

The following two tabs change content below.