Ultimul drum al lui Andrei Efros

ACCIDENT // A supravieţuit gerurilor Siberiei, ca să moară la 50 de metri de casă

La o săptămână după ce magistratul Ion Busuioc de la Judecătoria sectorului Centru al capitalei a accidentat mortal un bărbat de 69 de ani din localitatea Ratuş, raionul Criuleni, dosarul penal încă nu a fost intentat. Asta pentru că Procuratura Generală este în aşteptarea acordului de a porni cauza penală în formă scrisă din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi a preşedinţiei.

Marina LIŢA

„Vineri seara, îl băteam la cap pe bărbatul meu să se ducă la ora şapte să aducă vaca de la păscut, nu la opt, cum vruse el. „Las-o să mai pască decât să stea în ocol”, mi-a răspuns Andrei şi a ieşit repejor pe poartă ca să nu se însereze şi mai tare. Peste jumătate de oră, am fost să-l strâng de pe şosea”, povesteşte Agafia Efros, soţia lui Andrei Efros, bărbatul lovit mortal pe trecerea de pietoni de către judecătorul Ion Busuioc.

„Nu-i port pică”

Aceasta susţine că Busuioc a venit a doua zi dimineaţa la ei. „Şi seara a trecut pe la noi. Ne-a dat bani să ne cumpărăm o vacă şi pentru înmormântare. Aveam nevoie, pentru că nu eram pregătiţi. Miercuri, am fost şi am cumpărat vaca”, susţine femeia.

Agafia Efros menţionează că cel mai greu pentru ea a fost să-l vadă pe bărbatul cu care a trăit atâţia ani împreună „împrăştiat pe şosea”. „Era fărâmat tot înăuntru, inima era ruptă în două de o coastă, ficatul, plămânii… Dintr-un bărbat de 90 de kilograme nu aveam ce îmbrăca, nu-l puteam încălţa”, comunică tristă femeia.

În acelaşi timp, aceasta susţine că nu-i poartă pică şoferului. „Eu l-am văzut cum se ţinea cu mâinile de cap. Mă temeam atunci că oamenii din sat îl vor bate, pentru că toţi erau supăraţi. Dar nu pot să fiu supărată, pentru că şi bărbatul meu a avut un accident, în urma căruia au murit doi copii. Fratele soţului a murit şi el călcat de o maşină. Aşa a fost să fie. Andrei se grăbea să aducă vaca, iar omul cela ne-a spus că se grăbea că-l aşteptau rudele la Chişinău”, susţine Agafia Efros.

50 de metri de casă

Dacă femeia bărbatului îl iartă pe Ion Busuioc, oamenii din sat nu sunt atât de înţelegători. „Când au fost deportările din ’49, Andrei Efros avea şase ani şi a fost deportat alături de familie. Gerurile Siberiei nu l-au ucis, însă aici, la 50 de metri de casă, trebuia să meargă cu viteza execesivă un aşa-zis judecător şi să-l spulbere de pe şosea. În plus, era în stare de ebrietate avansată. A lăsat un mare gol în sufletele rudelor. Nu a meritat acest om aşa o moarte”, spune Alexandru, din Ratuş, Criuleni.

Pe de altă parte, judecătorul a declarat pentru presă că nu-şi aminteşte ce viteză avea, dar spune că a încercat să evite impactul. „Am văzut o vacă ce mergea pe drum. Aceasta s-a speriat şi a încercat să traverseze strada şi a nimerit sub roţile maşinii. Am încercat să evit tamponarea, dar acolo era şi un bărbat, care ţinea animalul de lanţ şi probabil, de la lovitura vacii, a fost lovit şi el”, a spus Busuioc.

În aşteptare

Consiliul Superior al Magistraturii i-a ridicat marţi imunitatea magistratului Ion Busuioc de la Judecătoria Centru a capitalei pentru ca procurorii să-l poată cerceta penal pentru uciderea bărbatului de 69 de ani într-un accident de circulaţie.

„În această săptămână, Procuratura Generală (PG) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) acordul de a porni urmărirea penală în acest caz. CSM a acceptat solicitarea PG, însă, pe moment, nu a fost deschis dosar penal”, a declarat pentru JURNAL Maria Vieru, şefa serviciului de presă al PG.

3 – 7 ani privaţiune de libertate

„Potrivit legislaţiei, CSM şi preşedintele Republicii Moldova trebuie să ne transmită în scris acordul de a porni dosar penal privind încălcarea regulilor securităţii circulaţiei sau de exploatare a mijlocului de transport care a provocat decesul unei persoane”, comunică Vieru.

Dacă magistratul Ion Busuioc va fi găsit vinovat, acesta riscă de la trei la şapte ani închisoare şi privarea de dreptul de a conduce automobilul timp de patru ani.

Amintim că Ion Busuioc este unul dintre cei trei judecători care i-au achitat pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarul capitalei, Vladimir Botnari, acuzaţi în dosarul 7 aprilie.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)