Ultimatumul PLDM

Alianţa pentru Integrare Europeană 3 riscă să se destrame din cauza disensiunilor privind revocarea procurorului general şi a şefului Centrului Naţional Anticorupţie

_DSC2180

Fracţiunea parlamentară a PLDM a cerut ieri în cadrul unei şedinţe ad-hoc a deputaţilor din AIE 3 transferarea şedinţei legislativului pe săptămâna viitoare, însă PL şi PD nu au susţinut propunerea. Deputaţii liberal-democraţi au părăsit şedinţa în plen. Deputatul Vadim Pistrinciuc a declarat ulterior că PD şi PL au încălcat acordul AIE 3 nu o singură dată şi a dat de înţeles că aceştia şi-au găsit parteneri noi în fracţiunile de stânga.

Liderul PL Mihai Ghimpu şi cel al PD Marian Lupu au susţinut însă că liberal- democraţii au cerut pe o notă ultimativă demisia imediată a şefului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, şi a procurorului general, Corneliu Gurin, în caz contrar, se vor retrage din coaliţia de guvernare.

Pistrinciuc despre anumite „chestiuni politice”

Vicepreşedintele PLDM, Vladimir Pistrinciuc, s-a declarat mirat că, având un acord de guvernare în coaliţie, solicitarea lor de a amâna şedinţa nu a fost susţinută de colegii de alianţă, cu atât mai mult cu cât o situaţie similară s-a produs şi la şedinţa din 15 octombrie a Parlamentului, în cadrul căreia a fost ridicată imunitatea parlamentară a lui Vlad Filat.

„Am solicitat o pauză pentru că este important să discutăm anumite chestiuni politice. Este dreptul nostru să clarificăm problemele legate de obiectivul major pe care îl are această coaliţie, şi anume problemele privind asanarea justiţiei, dorim să avem o justiţie cu adevărat independentă”, a spus el.

Pistrinciuc a ţinut să precizeze că liberal-democraţii sunt dispuşi să voteze la următoarea şedinţă împrumutul acordat de România, dar, în acelaşi timp, vor o comunicare cu colegii de alianţă, „în cazul în care aceştia nu au alţi parteneri”.

„Vedem că există deja o simbioză şi au parte de o susţinere bună din partea partidelor de stânga. Când va reveni premierul, vom solicita din nou întrunirea consiliului Alianţei”, a mai spus Pistrinciuc.

Şi liberal-democratul Iurie Ţap ne-a informat că fracţiunea sa doreşte să clarifice anumite probleme privind activitatea ulterioară a AIE 3. „Dorim realizarea întocmai a programului de guvernare”, a spus el. La întrunirea grupului lărgit al AIE 3 a fost discutată şi moţiunea de cenzură înaintată de socialişti împotriva Guvernului Streleţ. Potrivit lui Ţap, colegii de alianţă au dat de înţeles că nu vor susţine această moţiune.

Moldova, fără directive de pe str. Cantemir

Amintim că, după ridicarea imunităţii şi arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, premierul Valeriu Streleţ a declarat că, de acum încolo, „i s-au dezlegat mâinile”. „R. Moldova va fi guvernată în strictă conformitate cu Constituţia, fără directive venite de pe bulevardul Cantemir”, a spus el, având în vedere clădirea Global Business Center de pe str. D. Cantemir1/1, despre care se spune că este reşedinţa lui Vlad Plahotniuc.

Lupu: se pregătesc de alegeri

De celalată parte, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că colegii din PLDM au cerut pe o notă ultimativă demisia lui Gurin şi a lui Chetraru. Totodată, aceştia au propus o şedinţă extraordinară a Parlamentului în cadrul căreia să fie audiaţi reprezentanţii Platformei DA. Potrivit lui Lupu, aceste solicitări indică de fapt ”înţelegerile din umbră dintre cel puţin un grup din PLDM şi reprezentanţii Platformei DA”. „Cererea demisiei lui Chetraru şi a lui Gurin în actualele condiţii, după arestarea lui Vlad Filat, ne face să credem că se încearcă o deturnare a anchetei. Mai mult, premierul Streleţ ne-a spus franc că va recurge şi la demisia mai multor miniştri PD şi PL”, a spus Lupu.

Potrivit liderului democrat, retragerea semnăturilor colegilor de la PLDM de pe iniţiativa comuna privind modificarea Constituţiei prin referendum în privinţa alegerii şefului statului şi propunerea unei alte iniţiative care prevede alegerea directă a şefului statului, idee împărtăşită de Platforma DA şi PSRM, ar demonstra că liberal-democraţii se pregătesc pentru alegeri anticipate, care ar urma să aibă loc în primăvara anului 2015.

„Am observat opinii diferite în cadrul PLDM, un grup cu oameni cu viziuni radicale, care conduc astăzi fracţiunea, şi un număr mare a membrilor care nu au o gândire radicalistă. Noi am propus un moratoriu de o săptămână, două, trei, în cadrul cărora vom stopa toate acţiunile distructive. Stop tuturor acţiunilor războinice. Astfel, dacă va prevala raţiunea şi responsabilitatea la colegii din PLDM, există şanse să aplanăm animozităţile, în caz contrar, coaliţia va fi distrusă”, a mai spus Lupu.

Ghimpu: Mai întâi, să fie finalizată ancheta BEM

La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a menţionat că nu susţine propunerea liberal-democraţilor de a-i demite pe Chetraru şi Gurin. „Din moment ce până la arestare, când noi am cerut în repetate rânduri demisia procurorului, nu ne-aţi auzit, acum aşteptaţi să fie dusă la bun sfârşit ancheta BEM şi recurgem la demisii, altfel ne transformăm în complici”, a spus Ghimpu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)