Ultima zi a filmului „Patul lui Procust”

Astăzi este ultima zi în care filmul „Patul lui Procust”, în regia Vioricăi Meşină şi a lui Sergiu Prodan, va putea fi vizionat la cinematograful „Gaudeamus” din capitală. Ultimele proiecţii ale peliculei vor avea loc la orele 18.00 şi 20.15.

Premiera întârziată a filmului, care reprezintă ecranizarea romanului cu acelaşi titlu al lui Camil Petrescu, a început la 5 noiembrie curent, după ce în 2001 a făcut furori, surprinzând cinefilii din R. Moldova şi câştigând premii internaţionale.

Potrivit regizorului Sergiu Prodan, banii care vor fi adunaţi de la vânzarea de bilete (de la 30 la 60 de lei) vor merge la realizarea altui film – „2438 km”, despre imigranţii moldoveni, filmările căruia vor demara anul viitor.

Drama „Patul lui Procust”, care îi are în distribuţie pe actori mari precum Oleg Yankovsky, Maia Morgenstern, Petru Vutcărău, Tania Popa, Adriana Trandafir, Medeea Marinescu, este considerată drept cel mai bun film moldovenesc de până acum. Acesta a fost desemnat ca fiind cel mai bun film pentru regie (Golden Pyramid) la „Cairo International Film Festival” din 2002 și a participat la selecțiile finale ale festivalurilor de film de la Berlin, Karlovy Vary, Mexico, Cairo, Philadelphia etc.

Iată cum rezumă bloggerul Paul Hodorogea subiectul filmului „Patul lui Procust”: „Îi scrie scrisori de dragoste, o iubeşte pe această Emilia (Tania Popa), care nu-i arată niciun semn ca ar simţi la fel. Iar lui probabil îi place atitudinea asta. Un mazochist. Şi el, George Ladima (Oleg Yankovsky), nu observă decât peste mult timp că Emilia este o prostituată care se folosea de el când avea nevoie de bani pentru medicamente sau un job mai acătării la Teatrul Naţional. În mijlocul filmului, Ladima îşi dă seama că a trăit în zadar şi se sinucide. Cu pistolul. Dar lasă în haină o scrisoare adresată altei femei – eu am înţeles că această mişcare strategică a fost un fel de “acoperire” – să nu creadă lumea că el s-a sinucis din cauza prostituatei. Ci din cauza unei doamne respectate. Maia Morgenstern sau Doamna T.”.

Dacă v-a intrigat subiectul, fuga la film! Că astăzi e ultima zi!