Ultima speranţă a lui Neagu Djuvara

La 96 de ani, Neagu Djuvara este impecabil, scrie hotnews.ro. La fel de elegant ca întotdeauna, afabil, însufleţit, bogat în idei şi amintiri, vesel, excelent povestitor al istoriei. Şi este la fel de ferm în convingerile sale despre istorie: „Eu am pus că un fel de lege în felul meu de a scrie istorie, că nu există lucruri pe care să le tăinuieşti sub cuvânt că sunt nefavorabile imaginii poporului român. Nu este adevărat, tu trebuie să spui lucrurile aşa cum crezi că s-au întâmplat. Gata!”

Acum, s-a apucat să lucreze la o nouă carte despre „existenţa milenară a ţărilor balcanice”, despre care spune că are nevoie de o documentare imensă. 

Ruşii au tot interesul să îi atragă pe moldoveni sub girul lor. Eu am fost o singură dată la Chişinău şi am luat legătura doar cu studenţii de la Istorie. Am fost foarte impresionat, vorbeau o excelentă limbă românească şi erau patrioţi români. Erau încântaţi să aibă un profesor de la Bucureşti. Speranţa mea este în aceşti tineri, când vor fi aceşti tineri oameni care să conducă Republica Moldova, părerea mea este că ei vor vota reunirea cu România, care este absolut firească, cu recunoaşterea dreptului pentru minorităţi, care nu sunt mulţi, 25%, nu mai mulţi ca în restul ţării. Speranţa mea este să nu mor înainte de a vedea Republica Moldova reunită cu patria mama. Sunt convins de asta”.