Ultima săptămână pentru negocieri!

Partidele parlamentare mai au la dispoziţie o singură săptămână pentru a decide asupra formării unei alianţe de guvernare. Cu toate acestea, negocierile adevărate pentru crearea unei alianţe de centru-dreapta încep abia astăzi. Ieri, după trilaterala PLDM-PD-PL, liderii celor trei partide au anunţat că au pus punct discuţiilor despre principii şi valori şi încep discuţiile despre guvernarea într-o alianţă comună.

Analiştii politici cred însă că negocierile decurg anevoios pentru că discuţiile se axează pe împărţirea intereselor anumitor forțe și a ministerelor care le vor asigura acestora mai multă siguranță.

„Lucrurile devin mai clare”

După cea de-a cincea trilaterală PLDM-PD-PL, liderii celor trei partide au ieşit în faţa presei obosiţi şi indispuşi, dar cu o veste optimistă: „Mâine (adică astăzi – n.r.) încep negocierile pentru crearea unei guvernări pentru patru ani”.

Preşedintele liberal-democrat Vlad Filat speră că în viitorul apropiat el şi colegii săi vor putea anunţa deciziile luate. „Lucrurile devin din ce în ce mai clare despre cum trebuie să activeze alianța. Eu sunt sigur că vom reuși să depășim situația actuală și vom alege președintele țării”, a declarat Filat, convins că problema alegerii şefului statului poate fi rezolvată fără modificarea Constituţiei.

Lupu aşteaptă un răspuns
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a înaintat în cadrul întâlnirii de ieri un pachet de condiţii, la care speră să primească astăzi un răspuns. „Discuțiile concrete încep mâine (astăzi – n.r.). Dacă propunerile noastre nu vor fi acceptate, vom pune în funcție materia cenușie și vom veni și cu altele. Așteptăm un dialog”, a anunţat Lupu. Menţionăm că, înainte de a începe negocierile de ieri, liderul PD a anunţat că insistă asupra principiului de echilibru, dar şi asupra depolitizării mai multor instituţii de stat, cum ar fi: Vama, Ministerul Afacerilor Interne, Cancelaria de Stat. Lupu şi-a exprimat dorinţa ca în cadrul întâlnirii să se discute şi despre evitarea alegerilor anticipate.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, susţine că discuţiile în cadrul întâlnirii de ieri au durat mai bine de o oră şi jumătate pentru că „au mai apărut două valori”. Liberalul a comunicat presei că în cadrul discuţiilor pe care le poartă nu se împarte nimic.

Principii sau interese?

Analiștii politici nu cred în sinceritatea politicienilor atunci când aceștia vorbesc despre negocierile pe care le poartă. „Ei ne spun că discuțiile se axează pe principii şi valori, dar, de fapt, se negociază repartizarea intereselor anumitor forțe și a ministerelor care le vor asigura acestora mai multă siguranță”, susţine analistul Viorel Cibotaru.

Și specialistul în PR, Ludmila Andronic, este de părerea că la negocieri bătălia se dă pentru anumite funcții. „Se decide cine va controla vama, CCCEC, Procuratura Generală, Ministerul de Interne. Liderii politici înţeleg foarte bine că dacă ai funcţia de preşedinte şi nu ai, de exemplu, Ministerul de Externe şi SIS-ul, funcţia ta de şef de stat nu înseamnă nimic”, opinează Andronic.

Mariana Raţă

The following two tabs change content below.