Ultima șansă a lui Filat de a se reabilita

În ultimii doi ani, Filat a avut de două ori șansa de a scăpa de cel mai mare rău existent în Republica Moldova. De această piedică pusă în calea dezvoltării și integrării europene, de autoritatea mafiotă numită Plahotniuc.

Alex Cozer

În vara lui 2011, când a lăsat impresia că este dispus să taie această cangrenă şi, în octombrie, când a fost pusă în discuție demiterea lui Zubco.

De fiecare dată, Lupu și Ghimpu s-au pus în calea sa fățiș, iar, în culise, Plahotniuc a acumulat suficient material compromițător împotriva celor din anturajul lui Filat, pentru a-l șantaja pe liderul PLDM.

Acum e momentul

Pe de o parte, Ghimpu, Lupu și trubadurii acestora acuzau PLDM de o alianță cu PCRM, iar de cealaltă parte, CCCEC-ul și Procuratura fabricau dosare pe bandă rulantă mai micilor bandiți din partidul lui Filat.

Poate nici opinia publică nu era pregătită pentru a accepta un vot comun al PLDM şi PCRM (nicidecum o alianță de guvernare), deoarece unii încă se mai îndoiau de gravitatea consecințelor pe care Plahotniuc le poate aduce acestei țări. Astăzi însă este absolut clar că Plahotniuc a știut de crima de la vânătoare, este clar că a tăinuit acest lucru, iar după ce a fost dezvăluită – a făcut tot posibilul pentru a mușamaliza cazul. Astăzi este absolut clar că Zubco era omul lui Plahotniuc și că tot ce a făcut Procuratura Generală în ultimii ani a fost o comandă a celui poreclit Al Capone de Grozești. Astăzi, aproape toată țara vede adevărata față a lui Plahotniuc, cine este și ce pericol prezintă pentru Republica Moldova. Astăzi, întreaga societate civilă independentă și întreagă la minte vrea ca R. Moldova să scape de Plahotniuc pentru că altă șansă nu există.

Ei bine, astăzi Filat are cea mai prielnică ocazie pentru a acționa atât în interes național, cât și personal, dându-i o primă lovitură lui Plahotniuc și demițându-l din funcția de prim-vicespeaker. Nimeni nu-i va reproșa lui Filat un vot cu PCRM de demitere a „Păpușarului”, deoarece acesta este interesul național nr.1 în acest moment.

Lupu și Ghimpu, niște măscărici ai lui Plahotniuc

Acuzele care vin din partea lui Lupu și a trubadurilor lui Plahotniuc cum că PLDM ar face coaliție cu PCRM nu mai sunt crezute de nimeni. Poate acum doi ani îl mai credea cineva, astăzi însă nimeni.

Lupu își joacă practic ultima carte, punându-se drept paravan în fața lui Plahotniuc și împiedicând cu orice preț demiterea acestuia. El merge până într-acolo încât acuză PLDM de distrugerea AIE. El este însă cel care va distruge alianța, pentru că refuză să pună la vot demiterea lui Plahotniuc.

Nu mai puțin vinovat este și cel devenit peste noapte poet, Mihai Ghimpu, individul despre care spun de doi ani că e măscăriciul lui Plahotniuc, atunci însă eram făcut în toate felurile. Astăzi, Ghimpu își arată deschis cârdășia cu Plahotniuc, punându-se și el, dar și PL-ul, ca zid de protecție în fața „Păpușarului”. Ei bine, anume acești doi indivizi, Lupu și Ghimpu, slugărindu-l pe Plahotniuc, vor distruge AIE.

Guvernare PCRM–PLDM nu va exista

Nu cred într-o guvernare PCRM–PLDM. Sunt mult prea mari diferențe între cele două partide pentru a putea coabita, iar toată această tevatură cu „harbuzăria” nu e decât o invenție a slugilor lui Plahotniuc. Da, ar putea exista pericolul alegerilor anticipate în cazul în care Ghimpu și Lupu vor ține cu orice preț să-l protejeze pe Plahotniuc, ajungându-se astfel până la demiterea lui Lupu. Însă astfel, atât PL-ul, cât și PD-ul vor fi taxate dur de electorat. Sigur că Plahotniuc va cumpăra destule voturi pentru a accede și în viitorul legislativ, dar un PL compromis de Ghimpu nu ar mai avea nicio șansă.

PLDM-ul și o eventuală forță a treia, formată din oameni necompromiși, tineri, și cu viziuni proeuropene ar avea doar de câștigat în urma unui scrutin anticipat. Iar atunci PLDM-ul și Filat vor avea un spațiu de manevră mult mai larg, iar distrugerea definitivă a cangrenei Plahotniuc ar fi mult mai ușor posibilă.

Filat trebuie să conștientizeze că dacă nici acum nu va începe lupta cu Plahotniuc, el, ca politician și RM, în aspirațiile sale de integrare europeană, nu mai au nicio șansă. Multe i-ar putea fi iertate lui Filat…

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)