Ultima rută a miss Taxi // EXCLUSIV

Mama Violetei Proca, taximetrista omorâtă cu bestialitate, spune că va merge până în pânzele albe ca asasinii fiicei sale să fie pedepsiţi

Au presimţit că se va întâmpla o tragedie. Părinţii Violetei ne mărturisesc că nu au închis un ochi cu două nopţi înainte de a afla că nu mai au fiică. „Am visat-o în acea noapte pe Violeta. Totul era în ceaţă, doar chipul ei era clar. M-am trezit pe la vreo trei dimineaţa. Cred că atunci chema în ajutor. Nimeni nu a putut să o salveze de mâinile ucigaşilor”, îşi aminteşte naşa taximetristei. Rudele şi prietenii Violetei susţin că vor ieşi cu proteste, nu vor lăsa ca încă o infracţiune să fie muşamalizată.

Iana Zmeu

„E aşa cum aţi scris şi în ziar, chiar e o vânătoare de taximetrişti. Dacă nu intenţionau să o omoare, de ce aveau la ei cuţit şi mănuşi?”, se întreabă Nina Proca, mama taximetristei care, pe 26 iunie curent, a fost găsită fără suflare într-o vie de lângă Pojăreni, Ialoveni. Acum câteva zile, au fost reţinute două persoane – o tânără de 27 şi un bărbat de 33 de ani cu antecedente penale. Aceştia au povestit cu lux de amănunte cum au comis crima odioasă.

Potrivit mărturiilor acestora, taximetrista le-ar fi cerut 700 de lei pentru a-i duce de la Chişinău până la Comrat. Văzând că Violeta nu cedează din preţ, bărbatul înfuriat a scos cuţitul. Pentru a ascunde urmele infracţiunii, persoanele reţinute pentru omor spun că au dus corpul neînsufleţit al tinerei taximetriste în vie unde a fost descoperit a doua zi, la 9 dimineaţa, de poliţiştii care patrulau zona.

Potrivit oamenilor legii, la domiciliul acestor doi indivizi au fost descoperite lucruri sustrase de la taximetristă, bijuterii şi două telefoane mobile.

Motiv inexplicabil

„Cum poţi să omori un om pentru că nu ţi-a plăcut preţul? Dacă nu-i aranja, ar fi putut lua un alt taxi”, îşi dă cu părerea mama taximetristei. Deşi se pare că lucrurile sunt foarte clare – a fost găsit cadavrul, motivul: omor pentru a fi jefuită, infractorii care şi-au recunoscut vina –, sunt foarte multe semne de întrebare care îi face pe apropiaţii Violetei să creadă că nu bijuteriile sau preţul incomod i-au făcut pe infractori să-i lipsească de fiinţa dragă. „Totuşi avem încredere în anchetator. Sunt multe chestii inexplicabile pe care nu vi le putem spune pentru a nu-i împiedica lucrul”, spune Vladimir, soţul taximetristei.

„O iubeşte foarte mult”, spune Aneta Şatropa, naşa de cununie a Violetei şi al lui Vladimir. Deşi fina sa nu mai este în viaţă, femeia vorbeşte despre dragostea lor la prezent. De fiecare dată când mergeau la vreo petrecere, Violeta era sufletul distracţiei. „El sta aşa într-o parte şi le spunea celor din jur să se uite ce soţie frumoasă are, cât e de finuţă, cât de frumos dansează, cât de frumos râde…”, începe să plângă Aneta.

Pasionată de viaţă…a fost

Părinţii Violetei spun că fiica lor de parcă se grăbea să trăiască. „A învăţat foarte bine la şcoală. Apoi a făcut cusătorie, însă, peste puţin timp, s-a săturat şi s-a ocupat de flori. Când s-a întâlnit cu Vladimir, a urcat din nou la volan. Îi placea de mică să conducă”, îşi aminteşte mama îndurerată. Femeia ne-a condus în camera Violetei: „Ultimul timp s-a pasionat de pictură. Aici sunt tablourile fiicei mele, iar acestea sunt ale Corinei”.

Corina este fiica de 17 ani a Violetei. Bunicilor le-a fost foarte greu să o anunţe că mama ei nu mai este în viaţă. Deşi se ţine puternică şi vorbeşte calm despre cele întâmplate, se emoţionează de fiecare dată când bunica spune: „E la fel ca Violeta. Îi seamănă leit”.

Ultimul sunet de la mama

„Ce am vorbit ultima dată cu mama? Aşa, nimicuri. Mi-a spus că mai are o comandă şi apoi vine acasă. M-a sunat pe la vreo unu şi gata…”, povesteşte Corina. Nu este fiica lui de sânge, dar pentru Vladimir Corina e la fel ca o fiică biologică. „Are grijă de Corina de când era mică. Nu face diferenţă dintre fiica lui din prima căsnicie şi ea”, ne spune Nina Proca.

Acum, Vladimir va fi cel care îşi va asuma responsabilitatea pentru adolescenta rămasă fără mamă, tatăl biologic al fetei este de mai mulţi ani în puşcărie.

Violeta avea foarte multe planuri. Îşi dorea să răscumpere maşina de la firma de taxi la care lucra, să mai cumpere şi alte autovehicule şi să deschidă propria firmă de taxi. „Ea voia să fie stăpână”, îşi aminteşte Vasile Proca, tatăl taximetristei.

Bărbatul îi spunea mereu să se lase de această meserie periculoasă, dar, văzând cât de entuziasmată este Violeta de lucrul său, nu-i mai putea replica nimic.

„Nu-mi vine a crede că Violeta nu mai este. Parcă şi acum îi aud râsetul. Să vedeţi cât de veselă era. N-am mai întâlnit asemenea persoane ca ea”, ne mărturiseşte cea mai bună prietenă a taximetristei. De la ea aflăm care era cel mai important plan al taximetristei: „Corina deja este mare, Violeta îşi dorea foarte mult să înfieze un copil…”.

Persoanele care au ucis-o fără milă riscă să stea după gratii restul vieţii.

Va urma

Durere în versuri

„Cu respect a ta mămică, cu respect al tău tătică”

În 2009, Violeta Proca a obţinut titlul Miss Taxi. „A fost foarte frumoasă. Toţi o admirau… Nu pot dormi noaptea. Îmi vin în cap versuri pe care i le dedic… Ai plecat de printre noi ca un pui de rândunică/ Ai plecat de printre noi, frumuşică, tinerică/ Ai plecat în eternitate la sfânta dreptate/ Căci călăii cu cruzime te-au târât printre ţărâne/ Călăii s-au îndurat şi viaţa ţi-au sugrumat…”, plânge mama Violetei, plâng toţi care au cunoscut-o…

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)