Ultima „avertizare chinezească” a lui Tuleanţev

JUSTIŢIE // ONG-urile şi justiţia moldovenească

Liga Tineretului Rus din Moldova (LTRM) condusă de Igor Tuleanţev, pentru unii „Tulea”, împreună cu reprezentanţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse şi veterani ai armatei sovietice, au depus flori, pe 23 februarie, la „focul veşnic” de la memorialul „Eternitate”.

Mai târziu, ca urmaşi ai „apărătorilor patriei sovietice”, au organizat o manifestaţie teatralizată împotriva pietrei din faţa guvernului care anunţă ridicarea unui monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar din RSSM. Scenariul manifestaţiei, după cum s-a observat mai târziu, prevedea incendierea unei machete realizate din carton a pietrei „lui Ghimpu”.

Protest teatralizat

Acţiunea de protest a început cu discursuri în care au fost elogiate faptele ostaşilor sovietici şi strigate (cu capul strâns între umeri şi voce joasă ce aminteşte mai mult de maniera de a speria pe cineva decât a rosti un discurs în cadrul unui protest) lozinci gen: „Mihai, ia-ţi piatra!”, „Piatra, la gunoi!”, „Mişulică, ai făcut gunoi, strânge după tine!” ş.a.

 

După ce ortacii lui Tuleanţev şi-au demonstrat calităţile oratorice, s-a procedat la „distrugerea pietrei”, activistul Vladimir Carmanov, cu o lovitură de luptător, a dărâmat o construcţie de carton. Imediat, asupra acesteia au tăbărât protestatarii şi au distrus-o. În urma luptei cu piatra de carton, s-au înregistrat şi „victime” – unul dintre participanţii la protest, din cauza elanului prea mare, s-a ales cu o căzătură zdravănă.

Către final, Tulea a ameninţat autorităţile că această acţiune este ultima „avertizare chinezească”.

Manifestaţia s-a încheiat, potrivit unor surse, ca şi celelalte, în clubul de noapte „New-Z”, acest local servind drept momeală pentru tineri ca aceştia să participe la acţiunile ligii.

Optica şi comportamentul LTRM

Este cunoscut că Liga Tineretului Rus îşi propune ca obiectiv apărarea istoriei şi simbolisticii comuniste, înregimentează tineri rusofoni şi încearcă, prin şovinism rus, să se opună demersului de integrare europeană al Chişinăului. În plus, tineretul rus al lui Tuleanţev califică Georgia, Ţările Baltice şi România drept „state fasciste” şi se consideră luptători împotriva fascismului.

Aceşti tineri refuză să recunoască caracterul criminal al regimului sovietic, se impun printr-un comportament radical, chiar ameninţător pentru organizaţiile de tineret româneşti şi demonstrează ostentativ intoleranţă faţă de alte opinii. LTRM dezvoltă relaţii cu mai multe mişcări extremiste din Rusia Naşi, Molodaia Gvardia, Rossia Molodaia şi îşi propune să influenţeze deciziile politice în RM.

Pe 17 octombrie 2010, membrii ligii, împreună cu mentorul lor Valeri Klimenko, au năvălit în biroul rectorului Universităţii Tehnice din Moldova, Ion Bostan, acuzându-l că intenţionează să închidă grupele cu predare în limba rusă. Tuleanţev a declarat că studenţii rusofoni sunt obligaţi să înveţe în limba română, nu în cea care este menţionată în Constituţia Republicii Moldova – limba moldovenească.

LTRM este afiliată politic

Deşi, conform statutului său, LTRM este o organizaţie apolitică, nefiind „subordonată niciunui partid politic din Moldova”, la manifestaţiile acesteia participă Valeri Klimenko, liderul „Ravnopravie”. Mai mult, la primul for al tinerilor compatrioţi stabiliţi în străinătate, Igor Tuleanţev a chemat deschis tineretul rus din afara Rusiei să participe mult mai activ în viaţa politică a ţărilor în care locuiesc, pentru a contribui la soluţionarea problemelor compatrioţilor şi a avea posibilitatea de a influenţa politic relaţiile acestor ţări cu Federaţia Rusă.

Dimensiune umanitară a politicii ruse

În opinia istoricului Octavian Ţâcu, LTRM constituie o parte a unei strategii a Moscovei, numită „dimensiune umanitară” a politicii externe ruse, un gen de „soft power” ce are ca scop utilizarea altor instrumente de realizare a influenţei ruse decât cele „tradiţionale”, adică de tip confruntaţionist.

 

După Ţâcu, liga se încadrează în scenariul rus ce conţine elemente tradiţionale de acţionare a Rusiei în „vecinătatea apropiată” (drepturile omului, compatrioţi, campanii de ponegrire şi propagandă, consolidarea politică a minorităţilor ruse), tehnice – mijloace practice de a pune în aplicare aceste acţiuni (probleme consulare, superioritatea informaţională) şi noi abordări ale puterii soft (cultură, educaţie, ştiinţă, diplomaţie publică etc.)

 

„Protestele teatralizate nu îndeamnă la ură”

Solicitat de JURNAL să se pronunţe pe marginea acţiunilor LTRM, avocatul Vlad Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice, a declarat că nu a observat până acum ca membrii acestei ligi să încalce legea. În opinia acestuia, activitatea şi comportamentul membrilor organizaţiei respective nu justifică suspendarea funcţionării acesteia. Această măsură este una definitivă şi nu este întemeiată. Protestele teatralizate nu îndeamnă la ură.

 

În acelaşi timp, juristul Teo Cârnaţ a menţionat că, în cazul în care o organizaţie nonguvernamentală manifestă parteneriat politic, promovează un comportament radical, mesaje de ură şi segregare naţională, ar trebui să fie interzisă. „Declaraţia de Independenţă a RM, document în baza căruia s-a elaborat Constituţia RM, recunoscut de majoritatea statelor lumii, inclusiv de Rusia, stipulează că, la 28 iunie 1940, URSS a ocupat teritoriul dintre Prut şi Nistru. Astfel, LTRM, prin acţiunile sale, batjocoreşte trecutul şi prezentul Republicii Moldova, atentează la statalitatea acestui stat”, susţine Teo Cârnaţ.

ONG-urile şi justiţia moldovenească

 

Pentru ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, LTRM „numără două-trei persoane care şi-au înregistrat un ONG dirijat de Klimenko. Nu putem vorbi de un curent care ar reprezenta majoritatea populaţiei rusofone”. Tănase a spus că procuratura ar trebui să se autosesizeze şi să stabilească dacă comportamentul şi mesajele LTRM pot sau nu pot fi considerate instigatoare la ură.

 

În timpul guvernării comuniste, mai multe ONG-uri au fost persecutate şi chiar interzise în Republica Moldova. Mai mult, Mişcarea Unionistă a lui Ilie Bratu nu este înregistrată nici acum. Asociaţia „Hyde Park”, menţionează Oleg Brega, din cauza persecuţiei la care a fost supusă în anii 2007–2008, a fost nevoită să se autolichideze, chiar şi acum organizaţia funcţionează neformal. Brega mai spune că, în timpul guvernării comuniste, s-a adoptat o lege de contracarare a extremismului. De fapt, prin această lege se urmărea interzicerea organizaţiilor ce promovează idei opuse ideologiei PCRM.

Duminică, 27 februarie, un grup de protestatari s-a adunat prin intermediul unei reţele de socializare, pentru a da o replică activiştilor Ligii Tineretului Rus.

Piatra din PMAN a fost instalată în urma unui decret semnat de preşedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, care a declarat data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice. Ulterior, Curtea Constituţională a anulat decretul în cauză.

Ilie GULCA