Uliul nu cedează niciodată

Angajaţii unei fierării din Glodeni au adăpostit un hultan

La o fierărie din Glodeni, patru tineri au adoptat un uliu bolnav. Câteva luni de zile le-a trebuit ca să-l vindece. Şi chiar dacă şi-a revenit, pasărea nu mai poate zbura.

Bătăile asurzitoare ale ciocanului nu sperie uliul ascuns printre fiarele ruginii. Fierăria a devenit acum cerul lui. Pisicile şi câinii nu se apropie de acest nou tărâm al răpitorului de culoarea fierului, iar şoarecii au dispărut de cum eretele şi-a marcat prezenţa aici.

Salvat de fierari

Uliul a fost adăpostit la fierăria din Glodeni acum un an de către patru tineri angajaţi: Andrei, Sergiu, Ion şi Ruslan, care l-au găsit în stuful de pe malul iazului din marginea oraşului prins într-un laţ, cu o aripă şi un picior rupte. Vreo trei luni de zile au luptat ca să-l scoată din ghearele morţii, i-au îngrijit rănile şi l-au deparazitat. A intrat în iarnă pe picioare, cam şchiop şi fără o aripă, dar însănătoşit! Iarna, în timp ce în gura cuptorului se topeau bucăţile de fier, sub vatră se încălzea Cheşa, aşa l-au poreclit salvatorii pe acest „rege al cerului”, chiar dacă au aflat că este o femelă.

Adoră slănina, şi nu cârnaţii

Şi cum hultanul (aşa i se mai spune uliului prin părţile noastre) este incapabil să-şi caute hrana, cei patru tineri îi asigură zilnic porţia de carne, fie că i-o cumpără, fie că-i prind şoareci şi vrăbii. Cu toate acestea, spun băieţii, nu-i oferă niciodată hrana fără luptă, ca să nu-şi uite menirea de prădător. „Nu are frică de nimic şi nu cedează niciodată, oricât am încerca să-l speriem”, spun ei. Acum, prada uliului a devenit slănina din borcanele uitate deschise pe masă şi nicidecum salamul pe care îl mănâncă cu poftă băieţii.

Totuşi, susţin ei, de când a apărut Cheşa, nu mai au şoareci, ori că uliul îi vânează, ori că aceştia s-au împrăştiat de frica ţipetelor pe care le scoate pasărea.

Dor de libertate

Deşi se plimbă în voie prin curtea atelierului, Cheşa vrea în libertate. De vreo două ori a încercat să fugă, n-a ajuns însă departe. Oamenii care ştiu povestea lui îl aduc înapoi, la fierari, deoarece ştiu că, fără ei, n-ar supravieţui. De la o vreme, cerul râvnit de Cheşa, e survolat de o pasăre roşcată, care răspunde ţipetelor hultanului condamnat să nu mai zboare.

Nadea Roşcovanu

The following two tabs change content below.