UE şi SUA, îngrijorate şi alarmate // Observator

Pierzându-şi răbdarea, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îl somează pe premierul român Victor Ponta să prezinte listele electorale solicitate de Curtea Constituţională. Şi Vashingtonul îl trimite la Bucureşti pe Philip Gordon, asistent pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, „pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite în legătură cu ultimele acţiuni guvernamentale care ameninţă separarea democratică a puterilor în stat şi slăbesc independenţa instituţiilor statului”.

Ce i-a speriat pe occidentali? Probabil, intenţiile USL de a modifica cu orice preţ, post-factum, listele electorale, ca să obţină cifra necesară pentru a valida referendumul şi a-l demite pe Băsescu. Un guvern care să conteste referendumul organizat de el însuşi este ceva nemaivăzut în practica europeană, este culmea cinismului şi a relativismului legal. Demisia a doi miniştri, care refuzau să falsifice listele electorale, este încă un semnal alarmant. Nici măcar Curtea Constituţională, care, în loc să invalideze referendumul, a amânat cu o lună pronunţarea deciziei, trimiţând guvernului un mesaj diferit de cel pe care îl adoptase în plen, nu mai poate fi garantul legitimităţii acţiunilor întreprinse de guvernarea USL împotriva lui Băsescu.

Ponta şi Antonescu se joacă cu focul. Ei pot aduce România în situaţia de a fi boicotată şi sancţionată de UE şi SUA. Nu este exclus că, în cazul în care se ajunge pe o cale dubioasă la validarea referendumului, Bruxellesul şi Washingtonul să nu recunoască demiterea lui Băsescu, să-i considere pe Ponta şi Antonescu nişte uzurpatori, pucişti.

Dl Gordon a ţinut să se întâlnească şi cu reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului de afaceri care asistă impasibili la demolarea instituţiilor democratice, la acţiunile voluntariste, descalificante ale USL.

Paul Borzac

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)