UE şi-a respectat angajamentul

Acordul de Asociere RM-UE a fost ratificat de Parlamentul European

live-parlamentul-european-discuta-acordul-de-ascociere-rm-ue-1415868601Joi, 13 noiembrie, a fost o zi importantă pentru Republica Moldova. Parlamentul European a ratificat – 529 voturi pentru, 96 contra și 46 abțineri – Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Actul celor 96 de europarlamentari care au votat contra a fost calificat drept acţiune prorusă. În acelaşi timp, responsabilii de politica externă a UE au subliniat că ratificarea acestui acord nu este o acţiune îndreptată împotriva vecinilor UE sau ai Republicii Moldova. „Putem doar să regretăm faptul că Rusia percepe acest fapt ca o potenţială trădare”, a menţionat Knut Fleckenstein, vicepreşidente al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European.

Legislatorii europeni au relevat faptul că Republica Moldova trebuie să implementeze mai multe reforme, să instituie un stat de drept, să combată corupţia, să creeze condiţii pentru atragerea investiţiilor. Acordul de Asociere va asigura un nivel de trai mai înalt pentru cetăţenii Republicii Moldova şi un pas important în procesul de integrare europeană, au declarat parlamentarii europeni.

Hahn: „UE nu va abandona RM în această perioadă dificilă”

„Este nevoie să continuăm susţinerea Republicii Moldova ca acest stat să se apropie şi mai mult de UE. Să transmitem mesaje clare la Chişinău că este nevoie de a intensifica reformele după alegeri. Acum să ne concentrăm pe implementarea acestui acord, care conţine un program ambiţios de reforme. Cetăţenii Republicii Moldova vor avea beneficii importante. UE nu va abandona Republica Moldova în această perioadă dificilă din regiune. Reiterez susţinerea UE pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, a declarat comisarul pentru Extindere, Johannes Hahn. Înainte de procesul de votare, mai mulţi legislatori europeni au susţinut discursuri în care au făcut pledoarie pentru Republica Moldova şi au subliniat importanţa continuării reformelor de către Chişinău.

„Stabilitatea RM este necesară pentru UE”

„Cunosc oamenii şi instituţiile de acolo. Am fost de zeci de ori la Chişinău şi Tiraspol. Este vorba de ruperea de comunism, care este foarte grea. Trebuie să-i ajutăm şi să fim lângă ei. E primul pas mare pentru ceea ce urmează: integrarea în UE. Stabilitatea RM este necesară pentru UE şi pentru oamenii din RM. În contextul agresiunii Rusiei, care şantajează RM, este necesar să fim alături de aceasta pentru a consolida democraţia şi a ajuta oamenii de acolo să se rupă de o perioadă de dictatură foarte urâtă”, a declarat Monica Macovei, reprezentant al grupului Partidului Popular European.

Kazimierz Michal Ujazdowski, reprezentant al grupului conservatorilor şi reformiştilor europeni, a menţionat că eurodeputaţii care au votat împotriva acestui document au reprezentat de fapt vocea Rusiei în cadrul Parlamentului European: „Republica Moldova doreşte să trăiască fără presiuni din partea Rusiei. Am auzit vocea Moscovei în această plenară. Este tipic ca extrema dreaptă şi comuniştii să exprime”.

„Gest frustrant şi nedrept pentru moldoveni”

La rândul său, Cristian Dan Preda, reprezentant al Partidului Popular European, a relevat faptul că Republica Moldova a depăşit Ucraina din punct de vedere legal. Mai mult, acesta a subliniat că RM este mai stabilă politic chiar şi faţă de alte ţări din Balcani. „Acesta este un gest frustrant şi nedrept pentru moldoveni. RM trebuie separată de vecinii din Est”, a spus Cristian Dan Preda. Zigmantas Balčytis, reprezentant al Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, a felicitat Chişinăul cu ocazia acestui eveniment important, subliniind faptul că UE îşi respectă angajamentele în pofida relaţiei dificile cu Rusia.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a salutat decizia Parlamentului European, calificând evenimentul drept unul istoric: „Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetățenilor noștri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educație și medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piață de jumătate de miliard de consumatori, instituții care vor funcționa și mai bine, după modelul european”.

Tanja Fajon, responsabilă de comunicare din partea social-democraţilor europeni, a menţionat după ratificare că Republica Moldova a făcut un pas important în drumul său european, că este foarte important ca beneficiile şi avantajele acordului să fie simţite de către cetăţenii moldoveni. „După implementarea acordului, se va îmbunătăţi protecţia consumatorilor, accesul la serviciile de sănătate, se va diversifica resursele energetice. Chişinăul va fi obligat să îmbunătăţească funcţionarea justiţiei, să consolideze domnia legii şi să crească transparenţa în adoptarea deciziilor”, a spus Fajon.

„Regretăm atitudinea Rusiei”

Knut Fleckenstein, vicepreşidente al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, responsabil de politica externă, a salutat călduros ratificarea acordului, calificând-o drept un pas foarte important în relaţiile dintre Republica Moldova şi UE: „Aştept ca acest acord va ajuta Republica Moldova să se dezvolte în continuare din punct de vedere economic şi social, creând oportunităţi şi lucru decent pentru toţi.” În ce priveşte atitudinea Rusiei în acest caz, oficialul a declarat: „Nu este o acţiune îndreptată împotriva vecinilor UE sau ai Republicii Moldova. Putem doar să regretăm faptul că Rusia percepe acest fapt ca o potenţială trădare”.

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost semnat în vara anului curent, pe 27 iunie, la Bruxelles. Documentul urmează să fie ratificat de 21 de state europene, după care va intra în vigoare. Până în prezent, Acordul de Asociere a fost ratificat de parlamentele a şapte state membre UE: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta şi Slovacia. Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere la 2 iulie curent.

The following two tabs change content below.