UE oferă încă 15 milioane de euro pentru reforma în justiție

255871Datorită înregistrării rezultatelor pozitive pe parcursul a doi ani de implimentare a Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției, Republica Moldova a îndeplinit condițiile necesare pentru acordarea suportului bugetar sectorial din partea Uniunii Europene. Astfel, grație respectării angajamentelor asumate, în luna noiembrie curent, UE a transferat prima tranșă de 15 milioane de euro, din suma totală de 60 de milioane de euro, așa cum prevede Acordul de finanțare, semnat în data de 14 iunie curent la Bruxelles.

„Este un sprijin fără precedent pentru o nonmembră a UE”, a declarat ministrul justiției, Oleg Efrim.

Ministrul a mai delcarat că bugetul anului 2013 pe justiție, datorită susținerii UE, s-a majorat cu 60% față de anul precedent. Se prognozează o crește cu încă 10% în 2014 față de anul curent. Cei 15 milioane de euro vor fi cheltuiți pentru reformă în anul care urmează.

Suportul bugetar din partea UE se datorează faptului că R. Moldova este consecventă în implimentarea Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola , spune că urmează încă trei tranșe variabile până în anul 2016.

Un subiect important în reforma justiției este lupta cu corupția.

Ambasadorul a menționat că vrea să vadă legi concrete care demonstrează faptul că statul luptă cu acest fenomen.

Oleg Efrim a precizat că în timpul executării reformei, în anul 2012, au fost create 500 de locuri noi de muncă în sistemul judiciar. S-a aprobat hotărârea ridicării imunității judecătorilor suspectaţi de acte de corupție, și a fost instituit CNA.

În anul 2014 UE vine cu un suport tehnic de 10 milioane, care va reprezenta un set de trei programe.

„UE va continua să ofere tot sprijinul necesar pentru ca reformele derulate să fie implimentate cu respectarea deplină a valorilor și standardelor europene”, precizează Pirkka Tapiola.

Amintim că suma de 60 de milioane de euro reprezintă suport bugetar care nu produce față de R. Moldova obligații de rambursare.

Victor Zaharia

The following two tabs change content below.