UE ne închide robinetul

Experți: „Am risipit potențialul enorm oferit de acordul de asociere”

Parlamentul European a adoptat joi, 5 iulie, o Rezoluție prin care solicită suspendarea asistenței macrofinanciare acordate Republicii Moldova. Decizia a fost luată în baza recentelor evenimente politice din RM. Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, și Sergiu Gaibu, director de programe la „Expert Grup”, susțin că, din 2014, din cauza nerespectării obligațiilor R. Moldova față de Uniunea Europeană, am ratat circa 15 miliarde de lei susținere financiară externă. În consecinţă, bugetele naționale în care au fost incluse sumele din această tranșă trebuie ajustate și eficientizate, iar pozițiile cu efect minim trebuie excluse.

Comisia Europeană consideră că măsurile legate de implementarea politicilor nu au fost realizate. „Niciun euro nu trebuie trimis la Chișinău până nu sunt îndeplinite toate acele condiții, mai ales validarea alegerilor locale din Chișinău. În spatele acestor manevre stă partidul Democrat, Vladimir Plahotniuc, care a contribuit la invalidarea acestor alegeri. Moldova e un stat capturat de un oligarh. Îmi exprim solidaritatea cu toți cetățenii capitalei Republici Moldova. Voința poporului nu poate fi călcată în picioare”, a declarat europarlamentarul român Cristian Preda în cadrul ședinței de joi a Parlamentului European. Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat în aceeași ședință că bani se acordă pentru reforme și precondiții politice, ceea ce nu s-a respectat. „Când discutăm cu interlocutorii noștri, vorbim de reforme. UE cere în mod constant aceste reforme, în primul rând, cetățenii așteaptă de ani de zile aceste reforme. Am decis să oprim, deocamdată, acordarea următoarei tranșe a ajutorului financiar. Pentru noi, Moldova nu este doar un vecin, dar un partener”, a menționat Mogherini. Rezoluția a fost aprobată cu 343 de voturi pro, 35 împotrivă și 160 de abțineri.

PD: Rezoluția nu va avea efecte de ordin economico-financiar

Partidul Democrat a reacționat la adoptarea Rezoluției menționând că aceasta nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi. „Este o rezoluție politică, prin care se dă un start prematur campaniei electorale pentru viitoarele alegeri din Moldova. Este greu însă să li se explice cetățenilor de ce au îndurat reforme atât de grele, ca apoi să se ia o decizie împotriva lor, doar pentru că așa au dorit liderii opoziției, doar pentru că Guvernul și PDM nu au acceptat să intervină în decizia instanțelor de judecată, care au invalidat alegerile din Chișinău”, a scris pe pagina sa de facebook purtătorul de cuvânt al PD-ului, Vitalie Gămurari. Economistul Sergiu Gaibu de la Expert Grup susține că, din cauza stopării asistenței macrofinanciare din partea UE, bugetele naționale în care au fost incluse sumele din această tranșă trebuie ajustate și eficientizate, pozițiile cu efect minim trebuie excluse; de cele mai multe ori în asemenea cazuri suferă investițiile.

Sergiu Gaibu, Expert Grup: „Guvernul în asemenea situații taie investițiile”

„Ca orice alt acord, şi cel cu UE are o serie de prevederi la care R. Moldova s-a angajat. Are o serie de obligații pe care trebuie să le îndeplinească, 28 la număr. Pentru îndeplinirea acestor angajamente RM va primi 100 de milioane de euro în total, din care 40 de milioane sunt grant, oferit cu titlu gratuit.

În cazul în care aceste angajamente nu sunt îndeplinite, ajutorul financiar se sistează. Acum depinde de acțiunile celor de la guvernare, ei trebuie să raționalizeze cheltuielile, dar, din păcate, acest lucru nu se produce. De obicei, Guvernul în asemenea situații taie investițiile”, menționează Gaibu.

 

Veaceslav Ioniță, IDIS „Viitorul”: „Presiunea asupra cetățeanului a crescut cu 5 miliarde de lei”

Expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, ne spune că jaful bancar din 2014 și criza politică din ultimii ani a dus la scăderea finanțării externe, iar timp de trei ani R. Moldova a ratat circa 15 miliarde de lei susținere financiară externă.

„Începând cu 2016-2017 finanțarea externă s-a redus dramatic, în acest an fiind de 0,6 % din PIB comparativ cu 2014, când era de 3,6%. Această scădere a fost pusă pe umerii cetățenilor, prin acumulări suplimentare la buget din impozite. Presiunea asupra cetățeanului a crescut cu 5 miliarde de lei, acesta este primul efect al lipsei finanțării. În prezent, guvernul reușește să astupe gaura bugetară prin acumulările mai mari din impozite și pe contul nostru.

Aparent, pe termen scurt, această stopare nu are efecte mari deoarece venitul bugetului public național este mai mare decât s-a planificat. Bugetul va putea fi executat – plățile, pensiile, salariile.

„În acest an, ratăm mai mult de patru miliarde şi jumătate de lei. Timp de trei ani R. Moldova a ratat circa 15 miliarde de lei susținere financiară externă. Astfel, am risipit potențialul enorm oferit de acordul de asociere”, susține Ioniță.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)