UE continuă să finanţeze instituţiile medicale din stânga Nistrului

DSC_0003

Peste 20.000 de locuitori ai orașului Dnestrovsk, stânga Nistrului, beneficiază acum de o policlinică renovată, cu personal medical instruit și pregătit conform standardelor și practicilor moderne. Policlinica a fost inaugurată astăzi; evenimentul de inaugurare a policlinicii a servit drept prilej pentru Uniunea Europeană (UE), care a finanțat lucrările de modernizare, dar și pentru partenerii de dezvoltare, să facă un bilanț al sprijinului acordat locuitorilor din stânga Nistrului pentru accesul la medicină de calitate. 

Pentru renovarea policlinicii din Dnestrovsk, UE a acordat peste 140 mii de euro prin intermediul programului de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, implementat de PNUD. Instituția, construită în anii ’60, nu a fost reparată temeinic niciodată și risca să fie închisă pentru că nu mai corespundea standardelor de exploatare. Acoperișul vechi de 50 de ani era spart, sistemul de încălzire – defect, iar cel de aprovizionare cu apă și canalizare era nefuncțional. Doctorilor le lipseau condiții elementare de muncă pentru deservirea populației din Dnestrovsk, precum și din satele învecinate, Pervomaisk, Nezavertailovka și Korotnoe. Acum oamenii au parte de cele mai bune condiții.

„Suntem mândri să fim astăzi aici și să vorbim despre realizările noastre comune. Împreună cu ONU și partenerii noștri elvețieni, ne-am angajat să consolidăm și să modernizăm sectorul de îngrijire a sănătății de pe ambele maluri ale râului Nistru și să stimulăm contactele dintre experți și schimbul de know-how între practicieni. Noi credem că acest schimb este esențial pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale, iar UE va sprijini intensificarea acestor legături pentru beneficiul pacienților de pe ambele maluri”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

DSC_0002

Renovarea policlinicii din Dnestrovsk este unul dintre proiectele finanțate în stânga Nistrului de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementate în parteneriat cu trei agenții ONU: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Organizația Mondială a Sănătăți (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

„Sunt bucuroasă că cele trei Agenții ONU, unindu-și eforturile, cu sprijinul financiar al UE și al Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare, au contribuit la îmbunătățirea serviciilor medicale prestate locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Această instituție prestează servicii pentru 22 mii de oameni și, cu atât mai mult mă bucur că, în prezent, cu fonduri europene, sunt renovate 20 de obiecte de infrastructură socială pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare rezidentă ONU și  Reprezentantă permanentă PNUD Moldova.

trans

Policlinica din Dnestrovsk, de rând cu multe altele de pe ambele maluri ale râului Nistru, este dotată cu frigidere pentru păstrarea vaccinurilor, oferite de UNICEF, UE și Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. Echipament pentru vaccinare a mai fost oferit pentru Centrul Sanitar-epidemiologic din Tiraspol și alte 140 instituții medicale, care deservesc 44 sate.

 

Inaugurarea a mai servit drept prilej pentru demararea unei campanii de conștientizare a importanței vaccinării în comunitate.

 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în perioada 2012-2015, trei instituții perinatale din stânga Nistrului au fost renovate, сinci au fost dotate cu echipament medical modern, iar personalul medical – instruit. A fost renovat și Spitalul de Urgență din Bender. De asemenea, au fost desfășurate activități de informare a populației cu privire la promovarea alăptării, imunizărilor și de informare despre pericolul fumatului în timpul sarcinii. Toate acestea au fost posibile datorită implicării partenerilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău