UE apropie cele două maluri ale Nistrului

Politica paşilor mici: investirea în societatea civilă şi în tinerii antreprenori creşte încrederea în rândul oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului

merinov artemii fermier s. Caragas

Artemi Merinov, fermier din Caracaş

Dacă despre investiţiile ruseşti în Transnistria se vorbeşte mult, cele europene, de regulă, sunt trecute cu vederea, iar locuitorii din regiune nu prea reuşesc să afle despre ele. Pe parcursul ultimilor doi ani, Uniunea Europeană a investit peste opt milioane de euro în iniţiative ale oamenilor, precum şi în iniţiative comune ale societăţii civile de pe cele două maluri ale Nistrului, cu scopul de a promova încrederea în rândul cetăţenilor. Zeci de tineri atât din regiunea transnistreană, cât şi de pe malul drept al Nistrului şi-au deschis propriile afaceri în domeniul agricol, industrial sau construcţii.

În cadrul Programului de promovare a încrederii, 30 de tineri antreprenori de pe malul stâng al Nistrului şi zece tineri din zona de securitate au beneficiat de granturi de până la 15 mii dolari SUA, de consultanţă individuală şi de asistenţă pentru procurarea echipamentelor şi a materiei prime necesară pentru dezvoltarea afacerilor.Tinerii au venit cu iniţiative dintre cele mai diverse. Dumitru Lâcianâi din or. Tighina a deschis cu ajutorul programului UE – PNUD o afacere de producere şi montare a tavanelor suspendate. A avut nevoie de utilaj costisitor pe care nu l-ar fi putut procura de sine stătător. Este recunoscut drept un meşter bun în localitatea sa. Speră pe viitor să-şi dezvolte afacerea şi să deschidă mai multe locuri de muncă. O afacere mai puţin obişnuită a deschis şi Alexandru Postica din s. Ternovca, regiunea transnistreană, care a pus pe roate o crescătorie de păstrăv. Chiar dacă la început s-a confruntat cu unele dificultăţi legate de creşterea puietului, treptat a deprins noile tehnologii, iar lucrurile merg ca pe roate. Deocamdată asimilează piaţa din regiune şi se bucură că îşi poate asigura familia fără a pleca undeva la muncă peste hotare. Colegul său, Andrei Belogurov, din aceeaşi localitate, a deschis o afacere de producere şi comercializare a cvasului prin fermentaţie naturală. Deschiderea propriilor întreprinderi, spun tinerii, îi fac mai încrezători în ziua de mâine. Au beneficiat de susţinere şi tinerii din or. Tiraspol care au avut idei interesante de afaceri. Ala Afanasenco este pasionată de croitorie. A visat mult timp să aibă propriul atelier de coasere a hainelor. Şi-a văzut visul realizat graţie grantului oferit de UE. Recent, tânăra a deschis câteva locuri de muncă. Tot la Tiraspol a fost deschis un atelier auto, o crescătorie de ciuperci shampignon şi un salon de producere a mobilei.

Au beneficiat de susţinere şi tinerii din or. Tiraspol. Ala Afanasenco a visat mult timp să aibă propriul atelier de coasere a hainelor. Şi-a văzut visul realizat graţie grantului oferit de UE. Recent, tânăra a deschis câteva locuri de muncă. Tot la Tiraspol a fost deschis un atelier auto, o crescătorie de ciuperci shampignon şi un salon de producere a mobilei.

Investiţii în societatea civilă

Sersun Vitalie reparatie incaltaminte

Vitalie Şerşun, proprietar al unui atelier de reparaţie a încălţămintei

Pe lângă banii investiţi în afaceri, Uniunea Europeană a oferit în ultimii doi ani peste 1,3 milioane de Euro în iniţiative comune ale societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind astfel la îmbunătăţirea vieţii a peste 14 mii de oameni.
„UE s-a angajat să aducă beneficii concrete cetăţenilor moldoveni în cadrul relaţiilor UE-Moldova. Acest obiectiv se realizează prin oferirea unui acces echitabil la infrastructura socială şi satisfacerea necesităţilor principale ale populaţiei R. Moldova de pe ambele maluri ale râului”, a declarat Danielle Keulen, şef adjunct al secţiei operaţiuni din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova. Potrivit oficialului, ca urmare a eforturilor întreprinse în comun cu autorităţile moldovene şi PNUD, UE a contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru mii de oameni, oferindu-le oportunităţi economice sporite. „Vom continua să susţinem dezvoltarea comunităţilor rurale de pe ambele maluri ale râului Nistru, îmbunătăţind accesul la infrastructura socială şi promovând parteneriatele dintre oamenii de afaceri, ONG-urile şi autoritățile locale”, a mai spus Danielle Keulen.

 

Sute de familii vulnerabile din regiunea transnistreană au beneficiat de asistenţă psihosocială

Suportul financiar oferit în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii” a contribuit şi la crearea primului serviciu de asistenţă parentală profesionistă din regiunea transnistreană, iar 20 de copii şi-au găsit deja câte o familie potrivită. Totodată, sute de familii vulnerabile din regiunea transnistreană au beneficiat de asistenţă psihosocială, medicală şi juridică gratuită. „Prin susţinerea acestor iniţiative, noi am contribuit nu doar la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, dar şi la stabilirea noilor parteneriate între ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului. Astfel, am deschis calea pentru alte proiecte sociale”, a menţionat Narine Sahakyan, reprezentant permanent interimar, PNUD Moldova. Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane Euro) și PNUD (1,1 milioane Euro). Pe lângă proiectele de dezvoltare a societăţii civile, Programul UE-PNUD sprijină financiar şi tehnic proiecte comune în alte patru domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu