UE acordă R. Moldova 45 de milioane de euro. Cum vor fi cheltuiţi banii?

hahn-filip

Foto: gov.md

Uniunea Europeană va susține în continuare promovarea reformelor în R. Moldova în avantajul cetățenilor săi, inclusiv în lupta contra corupției, depolitizarea instituțiilor statului, reforma sistemului bancar. Declarația a fost făcută luni, la Bruxelles, de comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, în cadrul unei conferințe de presă comună cu prim-ministrul Pavel Filip, potrivit Biroului comunicare și relații cu presa al Guvernului.

Oficialul european a felicitat autoritățile de la Chișinău pentru aprobarea unui acord cu FMI pentru dezvoltare, care deblochează finanțările din partea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene. Astfel, până la finele anului curent, UE va aloca R. Moldova aproximativ 45 milioane de euro în calitate de suport bugetar.

Comisarul european a menționat importanța asigurării unei colaborări constructive între Guvern și Președintele ales în interesul cetățenilor Republicii Moldova. La rândul său,premierul Pavel Filip a declarat că a venit la Bruxelles cu sentimentul unor sarcini îndeplinite. „Pașii pe care i-am făcut în această perioadă vor crea premisele necesare pentru o dezvoltarea R. Moldova. Cel mai important este ca cetăţenii R. Moldova să resimtă beneficiile reformelor. Am ferma convingere că vom reuși să facem transformarea, să modernizăm țara. Dacă 2016 a fost anul stabilizării Moldovei, sunt convins că 2017 va fi anul creşterii Moldovei. Dar, în acest parcurs, avem nevoie în continuare de sprijinul UE. Rog și pe această cale Comisia, instituțiile UE, dar și statele membre să fie alături de noi”, a menţionat prim-ministrul.

În ce priveşte alegerile prezidențiale, Pavel Filip a spus că R. Moldova are de învăţat câteva lecţii în urma acestor alegeri pentru a organiza mai bine procesul electoral pe viitor. „Acum scopul este de a depăşi febra electorală şi să ne apucăm de lucru. Am avut o discuție cu președintele ales și l-am asigurat că Guvernul este pregătit să coopereze în interes național. Or interesul nostru național este continuarea reformelor, modernizarea, drumul european”, a spus premierul.

Şeful Guvernului a dat asigurări că mobilizarea şi angajamentul de care a dat dovadă actuala guvernare în implementarea recomandărilor UE de la începutul anului curent vor persista în următoarea perioadă pentru realizarea reformelor structurale în sectoarele-cheie în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere.

„Acest acord este în beneficiul populației noastre și noi suntem ferm axați pe implementarea Acordului de Asociere. Să nu existe nicio îndoială față de seriozitatea cu care tratam această responsabilitate. Angajamentul Guvernului şi, respectiv, al coaliţiei majoritare în Parlament, pentru obiectivul integrării europene este ireversibil”, a subliniat premierul Pavel Filip.