UE a schimbat imaginea unui sat de pe malul Nistrului

DSC_6205ambulanta tfoto nadea roscovanu

Trăiesc ca pe o insulă, separaţi de restul lumii, de posturi militare, de posturi vamale, se confruntă cu mari probleme legate de libera circulaţie de pe un mal pe celălalt mal al Nistrului. Produsele ajung cu greu în magazinele lor, în special pe timp de iarnă. În ultimii ani însă au avut câteva prilejuri de bucurie, Uniunea Europeană a investit în mai multe proiecte care au dus la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă. Este vorba de localitatea Molovata Nouă, raionul Dubăsari, oamenii căreia s-au bucurat zilele acestea de o nouă investiţie. Cu suportul UE a fost dat în exploatare oficiul Centrului medicilor de familie din localitate.

Până mai ieri, locuitorii satului erau consultaţi de medici într-o clădire veche, sovietică, cu spaţii mici, unde, potrivit mătuşii Agafia, o pensionară în vârstă de 67 de ani, medicii nici măcar nu-i puteau administra o perfuzie. „În clădirea veche era frig. Nu erau condiţiile de acum. Aici e cald, e bine. Europenii ne-au ajutat mult în ultimii ani. Să vedem ce vor face conducătorii noştri acolo, sus, căci situaţia îi tare grea. Nu vor să se împace. Iar noi, din săraci, am devenit şi mai săraci. Nu ne ajung pensiile nici măcar să plătim facturile. Leul s-a transformat într-o nimica toată”, se plânge femeia.

DSC_6262foto nadea roscovanu

Izolaţi de restul lumii

Directorul gimnaziului din localitate, Aliona Carpov, susţine la rândul său că suportul european a venit ca o alifie pe rănile şi temerile oamenilor din această localitate. Sunt deja obişnuiţi cu prezenţa soldaţilor înarmaţi cu kalaşnikov şi cu tancurile de la posturile militare de la ieşirea din sat. „Ai trecut de pe un mal pe celălalt – completează fişa migraţională! Te-ai întors – prezintă iar actele! Nu putem transporta prin vamă produsele pentru alimentarea copiilor şi nici să cumperi ceva pentru uz casnic. Ne obligă să achităm impozite, 100% din valoarea mărfii. Trecem Nistrul cu podul plutitor, facem câţiva zeci de km în plus în acest sens. Am votat un partid proeuropean. Dorim ca situaţia să revină la normalitate. Suntem un popor paşnic, merităm să trăim mai bine”, afirmă cu voce stinsă profesoara.

La rândul său, Valentina Verlan, şefa bibliotecii publice din sat, ne spune că o bucură mult investiţiile europene care s-au făcut în ultimii ani în localitate. „Au fost renovate grădiniţa, gimnaziul, căminul cultural şi acum avem un centru nou de sănătate. Ce poate fi mai îmbucurător? Familia noastră s-a bucurat că partidele proeuropene au câştigat suficient pentru a crea o majoritate proeuropeană. Acum suntem dezamăgiţi. Am sperat că începe o etapă nouă pentru RM. Sper să nu ne întoarcem de unde am pornit”, spune doamna Verlan.

DSC_6302foto nadea roscovanu

Oficial UE, împiedicat să treacă în stânga Nistrului

Adunaţi în faţa sediului Centrului medicilor de familie, oamenii din sat urmăresc cu sufletul la gură, mămicile cu copii în braţe, unele cu flori în mână, tăierea panglicii. Înlăuntru e cald, pe hol – un monitor care le va ţine de urât pacienţilor cât aceştia vor aştepta consultaţia medicului. „Ca în Europa!”, comentează o bătrână. Printre oficialităţile prezente la eveniment sunt reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, conducerea raionului Dubăsari. Lipseşte şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola. Autorităţile transnistrene i-au interzis accesul spre Molovata Nouă prin regiunea transnistreană, anunţă exprimându-şi regretul, primarul satului, Valeriu Sandul. A fost întors din drum, la unul din posturile de control din regiunea Dubăsari. Mai târziu, aşa-numitul ministru de externe al Tiraspolului, Nina Ştanski, avea să-şi ceară scuze, invocând o problemă tehnică, precum că s-ar fi scăpat o eroare în lista diplomaţilor care urmau să traverseze regiunea, „greşeală tehnică” a numit-o ea. Până atunci, locuitorii din Molovata Nouă comentează însufleţiţi evenimentul – încă un oficial prins în maşinăria care îi umileşte şi îi stoarce de puteri timp de peste două decenii.

O singură ambulanţă – la 10 mii de oameni

Potrivit directorului Centrului medicilor de familie, Olga Oprea, la centrul de sănătate se adresează locuitori din cinci sate. „Vin din Goian şi chiar din Dubăsari dacă au nevoie de o trimitere la instituţiile medicale republicane. Deseori apelăm la ambulanţa de pe celălalt mal. Trece peste Nistru cu podul plutitor. La staţia de urgenţă Cocieri există o singură ambulanţă, care revine la circa 10 mii de oameni. Ambulanţele nu sunt împiedicate să treacă prin vămi, dar, dacă avem un caz de urgenţă, nu ne putem adresa la instituţiile medicale subordonate Tiraspolului, chiar dacă acestea sunt mai aproape de noi, ci doar la Criuleni, care e la peste 20 de km de aici”, ne spune medicul, amintind un caz când s-au adresat cu un pacient cu ictus cerebral. Medicii de la spitalul din or. Dubăsari au refuzat să-l interneze.
„Până acum serviciile medicale erau prestate în condiţii precare. Vaccinarea populaţiei din regiune, consultarea femeilor însărcinate, a nou-născuţilor, şi chiar a persoanelor afectate de tuberculoză sau alte boli contagioase avea loc într-un singur birou. Oficiul se afla într-o stare deplorabilă, iar cu forțele proprii n-am fi reușit niciodată să-l reconstruim”, a precizat Valeriu Sandul, primarul de Molovata Nouă.

UE a investit zeci de milioane

Uniunea Europeană, în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, a acordat peste 110 mii euro pentru reconstrucţia instituţiei. De asemenea, cu asistenţa financiară a administraţiei raionului Dubăsari, Oficiul Medicilor de Familie a fost dotat cu echipamentul necesar. Pe parcursul ultimilor doi ani, raionul Dubăsari a beneficiat din partea Programului UE-PNUD de peste 1,2 milioane Euro pentru realizarea a 12 proiecte de infrastructură socială.
Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,6 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,5 milioane Euro) și PNUD (1,1 milioane Euro).

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu