UE a sancţionat Google cu o amendă record de 2,42 miliarde de euro

Comisia europeană a penalizat marţi, 27 iunie, Google cu o amendă record de 2,42 miliarde de euro pentru că a abuzat de poziţia dominantă  în scopul de a favoriza comparatorul său de preţuiri „Google Shopping”, scrie lefigaro.fr.

În caz de abuz de poziţie dominantă, amenda cea mai importantă pronunţată pentru prima dată de Bruxelles s-a ridicat  în 2009 la 1,06 miliarde de euro, contra gigantului american de cipuri Intel în 2009.

„Google a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa motoarelor de căutare, favorizând serviciul său de comparare a preţurilor în rezultatele de căutare şi retrogradându-le pe cele ale concurenţilor săi”, a declarat comisarul european de Concurenţă, Margrethe Vestager, citând un comunicat.

„Ceea ce a făcut Google este ilegal faţă de regulile de concurenţă ale UE. Ea a împiedicat alte societăţi să asigure concurenţă în baza meritelor lor. Mai mult, ea (Google) a împiedicat consumatorii europeni să beneficieze de o reală alegere a serviciilor şi aibă profit din inovaţie”, a adăugat ea. Google a făcut un apel în faţa Curţii de Justiţie europeană.