Cine a inițiat cursa aeriană spre Berlinet?

FLAGRANT // Ministerul Apărării şi ASAC nu manifestă interes faţă de cazul aeronavei fără numere de înregistrare care a pătruns ilegal din Ucraina în R. Moldova

O aeronavă fără numere de înregistrare a aterizat la finele săptămânii trecute pe un câmp din preajma localităţii Berlineţ, raionul Briceni. Pilotul îşi pierduse urma când poliţia a descins la faţa locului. Comisarul de poliţie Valentin Pleşca a declarat pentru JURNAL că aeronava era pustie, iar în salonul acesteia n-a fost găsită decât o hartă a regiunii Hmelniţk din Ucraina. Deşi au trecut 4 zile, nimeni nu şi-a revendicat dreptul de posesie asupra aparatului de zbor. Locuitorii din satul Berlineţ spun că aeronava şi-ar fi făcut aparaţia dinspre Ucraina. Aceasta a aterizat la vreo trei km de frontieră în câmp deschis. „Ni se pare periculos să zboare cine şi cum vrea deasupra caselor noastre”, a declarat primarul localităţii, Dina Martâniuc. Potrivit ei, prin 2001 spaţiul aerian deasupra raionului Briceni a mai fost survolat de o aeronavă care s-a prăbuşit în pădurea din preajma satului Cotiujeni.

Organele de anchetă au stabilit atunci că aeronava transporta o încărcătură de ţigări de contrabandă. Reprezentanţi din cadrul comisariatului de poliţie ne-au spus că şi în cazul avionului care a aterizat pe moşia satului Berlineţ, una din principalele versiuni e că acesta ar fi venit după o încărcătură de contrabandă, cel mai probabil după ţigări. Nu sunt excluse şi alte versiuni care nu pot fi date publicităţii până la elucidarea tuturor circumstanţelor. Organele de anchetă au stabilit că nava e de model „AN 2”. Pe moment sunt intentate două cauze penale în baza art. 262 şi 362 Cod Penal al RM „Încălcarea regulilor de zbor” şi „Încălcarea frontierei de stat”.

Ministerul Apărării şi ASAC nu se arată deranjaţi

În încercarea de a afla în ce măsură astfel de zboruri prezintă un pericol pentru cetăţenii şi securitatea aeronautică a Republicii Moldova, din anticamera directorului general al Administraţiei de stat a aviaţiei civile, Iurie Zidu, ni s-a spus că instituţia nu monitorizează astfel de cazuri, şi că atunci când se încalcă regulile de zbor, cazurile sunt investigate de organele de resort în comun cu Ministerul Apărării.

Solicitat de JURNAL, Alexandru Josan, şeful serviciului de presă al Ministerului Apărării a declarat că ministerul monitorizează în speţă zborurile avioanelor militare, nu şi a aparatelor mici de zbor. „Conducerea ministerului este la curent cu acest caz, dar investigarea lui este prerogativa organelor de anchetă. Aeronava care a aterizat la Berlineţ nu este un avion militar. Ministerul nu poartă responsabilitate pentru zborurile efectuate de aparatele mici de zbor”, a declarat şeful serviciului de presă.

În prezent cazul este investigat de Procuratura raionului Briceni şi Comisariatul de poliţie a raionului Briceni. Din grupul operativ, potrivit comisarului de poliţie, au mai făcut parte experţi de la serviciul de securitate din Edineţ.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu