Ucraina va mări debitele de apă pe râul Nistru până la 50% din volumul normal

Ucraina a acceptat să mărească debitele de apă pe râul Nistru la solicitarea Republicii Moldova, după ce nivelul apei la priza de unde se alimentează municipiul Chișinău a ajuns la nivelul critic de 8,3 m. În perioada 09-10 august 2016, la Kiev, a avut loc ședința comună cu participarea directorului adjunct al Agenție „Apele Moldovei”, Radu Cazacu și reprezentanții Agenției de Stat a Resurselor de Apă a Ucrainei și „Ucrgidroenergo”, scrie realitatea.md.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Republicii Moldova au solicitat partenerilor din Ucraina mărirea debitelor de evacuare a apei la Nodul Hidroenergetic Novodnestrovsk, pentru a asigura funcționarea stației de captarea în regim de siguranță.

Potrivit Ukrgidromettsentre, volumul de apă în râul Nistru la intrarea în bazin în august este de așteptat să se ridice la cotele de 100-160 m3 / s sau 50% din volumul normal. Reprezentanții autorităților de Mediu din Republica Moldova urmează să mai aibă o întrevedere la acest subiect cu omologii lor din Ucraina în a doua jumătarea a lunii septembrie 2016.

Această situaţie a apărut după ce Kievul a ridicat, pe Nistru, lângă Novodnestrovsk, regiunea Cernăuţi, un colos energetic ce pune în pericol fluviul şi asigurarea cu apă a R. Moldova. Şi cel mai umilitor este faptul că o parte din acest colos este situat pe teritoriul moldovenesc. Lucrurile sunt şi mai grave, Ucraina examinează posibilitatea de a construi încă şase centrale hidroelectrice în partea de sus a Nistrului! În plus, potrivit unor surse, după semnarea acordului în forma actuală, partea ucraineană ar intenţiona să modifice cursul râului Nistru în amonte pentru ca frontiera stabilită deja să se transfere pe uscat din partea R. Moldova.

The following two tabs change content below.