Ucraina suspendă achiziţiile de gaze naturale din Rusia

gaze-rusia-260314

Ucraina şi-a suspendat achiziţiile de gaze naturale ruseşti, în urma unui eşec în negocierile vizând menţinerea aprovizionării în următoarele trei-şase luni, relatează BBC News online. Compania ucraineană de stat „Naftogaz” a anunţat că va continua să asigure transportul gazelor naturale ruseşti către alţi clienţi europeni ai Moscovei. Este vorba despre a doua întrerupere în mai puţin de un an a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti către Ucraina. Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a catalogat decizia „nefericită”, scrie mediafax.ro.

Moscova a crescut preţul extrem de mult după îndepărtarea de la putere, în februarie 2014, a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de către Kremlin. Kremlinul a sistat livrările de gaze în iunie 2014, când a escaladat conflictul între Guvernul de la Kiev şi rebelii proruşi din estul Ucrainei.

De atunci, Uniunea Europeană (UE), care a mediat în negocierea preţului gazelor naturale, la Viena, a încheiat o serie de acorduri temporare, care sunt prelungite la fiecare trei luni. „Având în vedere că acordul adiţional dintre Naftogaz şi Gazprom expiră la 30 iunie şi că nu s-a convenit asupra termenilor noilor livrări de gaze naturale ruseşti către Ucraina la negocierile trilaterale de azi (marţi) de la Viena, Naftogaz suspendă achiziţiile de la compania rusească”, a anunţat Naftogaz într-un comunicat.

Ucraina, care consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, produce aproximativ 20 de miliarde de metri cubi şi importă restul. În medie, Ucraina se confruntă cu o perioadă de patru luni pe an în care temperaturile medii sunt sub zero grade Celsius.

În ultimii ani, cele două ţări au fost implicate în mai multe războaie cu privire la preţul gazelor. Rusia a întrerupt aprovizionarea în 2006 şi în iarna 2008-2009.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)