Ucraina şi Lenin din Piaţa Basarabiei

DSCN3296Duminică, la Kiev a avut loc cea mai mare acţiune de protest din timpurile „Revoluţiei Portocalii”. Aproximativ 800 de mii de oameni au manifestat pe străzile Kievului pentru a-i demonstra lui Viktor Ianukovici că sunt împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Vamală şi că optează pentru integrarea europeană. Experţii spun că majoritatea manifestanţilor au ieşit pentru a-şi exprima indignarea faţă de modul în care miliţia, „Bercut”, a descins în noaptea de vineri spre sâmbătă în Euromaidan.

Protestele au început pe 21 noiembrie, când guvernul Azarov a decis stoparea proceselor de integrare europeană asumate de Kiev în 2007 şi reorientarea acestuia spre Uniunea Vamală. Un număr mare de protestatari au ieşit în stradă pe 24 noiembrie; când, opoziţia, în frunte cu Vitali Klitschko, Oleg Tiahnibok şi Arseni Iaţeniuk, a scos în stradă 100 de mii de oameni; reţelele de socializare au fost bombardate cu fotografii şi informaţii despre Euromaidan. Ucrainenii, până atunci, mai mult paşnici, cântau şi se întreceau în scrierea lozincilor cât mai deochiate: „Zeka na nary! / Puşcăriaşul, la dubă!” – aluzie la faptul că Ianukovici a avut două procese de judecată) sau „Podavisi svoei eolkoi / Să-ţi stea bradul în gât!”.

Situaţia s-a schimbat radical după noaptea din 29 spre 30 noiembrie, când miliţia i-a atacat pe protestatarii paşnici din Euromaidan. Drept reacţie, duminică, 1 decembrie, pe străzile Kievului au ieşit peste jumătate de milion de oameni, care au ocupat Maidan Nezalejnosti, strada Kreşciatik, Piaţa Europei şi Piaţa Basarabiei şi au blocat intrările Casei Guvernului şi Băncii Naţionale a Ucrainei au fost blocate de manifestanţi.

DSCN3266Lenin din Piaţa Basarabiei

Un incident curios a avut loc duminică în apropierea Pieţei Basarabiei. Câteva sute de protestatari în măşti au încercat să dărâme monumentul lui Lenin, însă miliţia a intervenit în forţă pentru apărarea monumentului. Lenin a fost salvat. Imediat pe Maidan s-a auzit anunţul: „În Piaţa Basarabiei a avut loc o tentativă de a dărâma ultimul monument al idolului sovietic. Vă rugăm, încă o dată, nu cădeţi în capcana provocărilor şi nu intraţi în conflict cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne!”. Despre Euromaidan, JURNAL a vorbit cu ucraineanul Volodymyr Horbach, analist politic la Institutul pentru Cooperare Euro-Atlantică de la Kiev, care a confirmat: „Da, e revoluţie!”.

RM este un exemplu pentru noi!

Volodymyr Horbach a declarat că luni a avut loc prima întâlnire a celor trei lideri ai partidelor de opoziţie – Klitschko, Iaţeniuk şi Tiahnibok – cu spicherul Parlamentului ucrainean, Rada, pentru a discuta acţiunile ulterioare.

De fapt, ucrainenii aşteaptă ziua de astăzi, când Rada va intra în şedinţă. Astăzi se va vedea reacţia legislativului faţă de evenimentele recente. Volodymyr Horbach a vorbit şi despre faptul că mulţi cetăţeni ucraineni se uită cu nedumerire la progresele Republicii Moldova în ce priveşte integrarea europeană şi nu acceptă să rămână în urmă.

„În concepţia noastră, RM este o ţară preponderent agrară, cu oameni care îşi caută de lucru în străinătate, o ţară săracă. Şi iată, pe fundalul acestei percepţii, ucrainenii văd cum RM o depăşeşte pe Ucraina din punctul de vedere al integrării europene. E un exemplu foarte solid, care influenţează starea de spirit a multor ucraineni. E un argument. Toţi spun: ‘Moldova se mişcă, iar noi batem pasul pe loc’, ‘Moldova care se afla în urma noastră ne-a depăşit!’. Cu toate acestea, „nu ne lăsăm bătuţi”.

DSCN3249800000 de protestatari

Observatorul politic menţionează de asemenea că descinderea miliţiei în Euromaidan a avut un efect invers. După această descindere, pe străzile Kievului au ieşit oameni care nu au mai manifestat până acum. „Avem aceeaşi cultură politică. Oamenii ies la proteste doar atunci când sunt nemulţumiţi de ceva. Duminică a ieşit un număr record de oameni. O cifră care pretinde a fi oficială constituie 800000 de ucraineni. Nici în timpul ‘Revoluţiei Portocalii’ nu au ieşit atâţia oameni. Mă aflam la coada coloanei, pe Kreşciatik, şi nu aveam nicio şansă să ajung la Maidan. Oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta indignarea faţă de modul violent în care miliţia a descins în Euromaidan vineri noapte. A urmat o reacţie instinctivă a maturilor de a-i proteja pe tineri”.

În opinia expertului, ucrainenii au nevoie de un regim politic mai democratic. Ceea ce s-a întâmplat la Kiev până duminică s-a numit Euromaidan, însă ceea ce a urmat putem numi protest împotriva puterii actuale. „Dacă descinderea celor de la Bercut s-ar fi repetat, ziua următoare s-ar fi strâns şi mai multă lume, nimeni nu ar fi fost în stare să-i oprească”, notează Horbach.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)