Ucraina: Merkel şi Hollande au părăsit Moscova fără acord

moscova

SURSA: lemonde.fr

 

Angela Merkel şi François Hollande s-au întâlnit vineri cu autorităţile ruse pentru a le prezenta un plan de ieşire din criză, care fusese prezentat joi preşedintelui ucrainean. Un acord pentru pregătirea unui plan de pace a fost totuşi găsit, transmite lemonde.fr. Nu se ştie detaliile acestei iniţiative de pace prezentată drept „cea a ultimei şanse” pentru un conflict care a făcut peste 5300 de morţi în Ucraina. A doua zi după vizita la Kiev, preşedintele Franţei, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au întreprins o vizită la Moscova, vineri, 6 februarie, pentru a prezenta autorităţilor ruse proiectul lor de ieşire din criză.

După cele cinci ore de negocieri, s-a convenit să se lucreze la redactarea unui document care ar avea la bază protocolul de la Minsk, a afirmat Kremlinul la încheierea reuniunii. Un acord a fost găsit pentru „pregătirea” unui viitor plan de pace integrând propunerile franco-germane şi cele ale preşedinţilor rus şi ucrainean, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Discuţiile au fost calificate drept „constructive şi substanţiale” de către anturajul preşedintelui francez vineri seară.

O întreţinere telefonică între preşedinţii rus, francez, ucrainean şi cancelarul german este prevăzută duminică. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că speră că această iniţiativă va contribui la oprirea focului.
Responsabilii ucraineni ceruseră Alianţei Atlantice să li se furnizeze material militar pentru a face faţă rebeliunii separatiste proruse. La Moscova, Ministerul Afacerilor Externe subliniase că orice livrare de echipament va fi considerată ca pericol pentru securitatea Rusiei.

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)