Ucraina: Merkel şi Hollande au părăsit Moscova fără acord

moscova

SURSA: lemonde.fr

 

Angela Merkel şi François Hollande s-au întâlnit vineri cu autorităţile ruse pentru a le prezenta un plan de ieşire din criză, care fusese prezentat joi preşedintelui ucrainean. Un acord pentru pregătirea unui plan de pace a fost totuşi găsit, transmite lemonde.fr. Nu se ştie detaliile acestei iniţiative de pace prezentată drept „cea a ultimei şanse” pentru un conflict care a făcut peste 5300 de morţi în Ucraina. A doua zi după vizita la Kiev, preşedintele Franţei, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au întreprins o vizită la Moscova, vineri, 6 februarie, pentru a prezenta autorităţilor ruse proiectul lor de ieşire din criză.

După cele cinci ore de negocieri, s-a convenit să se lucreze la redactarea unui document care ar avea la bază protocolul de la Minsk, a afirmat Kremlinul la încheierea reuniunii. Un acord a fost găsit pentru „pregătirea” unui viitor plan de pace integrând propunerile franco-germane şi cele ale preşedinţilor rus şi ucrainean, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Discuţiile au fost calificate drept „constructive şi substanţiale” de către anturajul preşedintelui francez vineri seară.

O întreţinere telefonică între preşedinţii rus, francez, ucrainean şi cancelarul german este prevăzută duminică. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că speră că această iniţiativă va contribui la oprirea focului.
Responsabilii ucraineni ceruseră Alianţei Atlantice să li se furnizeze material militar pentru a face faţă rebeliunii separatiste proruse. La Moscova, Ministerul Afacerilor Externe subliniase că orice livrare de echipament va fi considerată ca pericol pentru securitatea Rusiei.