Ucraina: lupta împotriva limbii ruse // Cutia cu piuneze

 

 

 

Limba rusă nu a devenit oficială în Ucraina, după cum au titrat unele publicaţii de la noi. Deputaţii din Rada Supremă a Ucrainei au aprobat, în prima lectură, un proiect de lege prin care limba rusă poate obţine statutul de limbă oficială regională. Proiectul respectiv prevede funcţionarea, în paralel cu limba de stat, a unor limbi regionale sau a unor minorităţi naţionale, a căror pondere constituie nu mai puţin de 10 la sută din populaţia regiunii respective. Limba ucraineană îşi păstrează statutul de limbă de stat.

În cadrul protestelor care au izbucnit la Kiev, opoziţia acuză puterea că a fraudat voturile şi promite să blocheze adoptarea acestei legi în lectură finală. Liderii partidelor de opoziţie au anunţat că încep pichetarea în masă a Radei Supreme, pentru a apăra limba ucraineană. În opinia unor comentatori, nici partidul de guvernământ – Partidul Regiunilor – nu este angajat sincer în procesul de întărire a poziţiei limbii ruse, în pofida promisiunilor din campania electorală a preşedintelui Victor Ianukovici. Este vorba mai curând despre o nouă manevră de anticipare a alegerilor parlamentare din luna octombrie 2012. Dacă totuşi va fi adoptată, legea privind „Bazele politicii lingvistice de stat” se va răsfrânge asupra 13 regiuni din cele 27 câte sunt în Ucraina.

Intenţiile autorităţilor au generat proteste şi la Cernăuţi, centrul regiunii în care se concentrează o numeroasă populaţie autohtonă românească (împărţită, oficial, în români şi moldoveni).

Paul Borzac

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)