Ucraina, îngrijorată de pretențiile la independență ale Transnistriei

By Editor Moldova.ORG

Ucraina se declară profund îngrijorată de adresarea prin care Legislativul regional de la Tiraspol a cerut miercuri Dumei de Stat de la Moscova să recunoască independența Transnistriei, cerând totodată să includă regiunea în componența Federației Ruse, se arată într-un comunicat difuzat vineri de Ministerul de Externe de la Kiev.

Potrivit sursei citate, făcând referință la rezultatele unui așa-zis referendum organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006, dar nerecunoscut de comunitatea internațională, Tiraspolul pune sub semnul îndoielii procesul reglementării pașnice a conflictului transnistrean și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Mai mult, diplomația ucraineană sugerează administrației de la Tiraspol să accepte calea integrării europene, pe care a ales-o Chișinăul. Ministerul de Externe de la Kiev subliniază că:

Situația social-economică extrem de complicată din Transnistria, provocată de o autoizolare artificială, nu poate fi soluționată pe calea confruntării conform unor scenarii dubioase, ci prin acceptarea opțiunii europene, care a fost propusă locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și care presupune libertatea de circulație, modernizarea economiei, standarde europene de securitate și bunăstare.

Experții moldoveni și străini au remarcat că, mai bine de două decenii, până la declanșarea crizei Crimeii, Ucraina a adoptat o poziție în cel mai bun caz neutră, ezitând să se plaseze pe o poziție favorabilă Chișinăului sau care ar putea deranja Moscova.

Joi, după ce Sovietul Suprem de la Tiraspol s-a adresat Rusiei cu cererea de recunoaștere a independenței sale, reprezentantul permanent al Moscovei la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, afirma de asemenea că Rusia nu ar intenționa să anexeze Transnistria și nici nu va invada Ucraina.

Sursa: diaspora.moldova.org