Ucraina, în prag de război civil

Legi totalitare, cocktailuri „Molotov” şi tratament ca în Gulag în capitala Ucrainei

Pe 19 ianuarie curent, au avut loc ciocniri violente între protestatarii Euromaidanului şi miliţie. Centrul Kievului a devenit pentru o zi şi o noapte un câmp de bătălie. Protestele de la Kiev se desfăşoară deja de două luni. Vitali Klitchiko a menţionat că puterea, care s-a prefăcut timp de două luni că nu-i aude pe protestatari, a declarat război poporului ucrainean. Un război cu consecinţe dezastruoase.

Spiritele s-au încins după ce preşedintele Viktor Ianukovici a promulgat o serie de legi adoptate de Rada Supremă care limitează drepturile cetăţeneşti. Printre măsurile adoptate de Rada Supremă se numără interzicerea instalării neautorizate a corturilor, scenelor sau sistemelor de amplificare în locurile publice. Noile acte legislative mai permit şi arestarea protestatarilor care poartă măşti sau căşti de protecţie.

O altă reglementare prevede pedepsirea cu un an de muncă în folosul comunităţii a celor care răspândesc pe internet, reţele de socializare, afirmaţii false şi defăimătoare la adresa demnitarilor. Conform noilor legi, organizaţiile nonguvernamentale care primesc finanţare din străinătate vor fi declarate „agenţi străini”.

c2a5a7b786c42489e8712326c6c1387c27d9c6efLegi ca în regim totalitar

Drept răspuns, duminică, 19 ianuarie, Piaţa Independenţei din centrul Kievului a fost luată cu asalt de protestatari care purtau măşti. Unii protestatari au ironizat pe seama legilor adoptate de legislativul ucrainean şi au venit la manifestaţii în măşti de carnaval, cu castroane şi cutii de carton.

Autorităţile ucrainene au decis ca, până pe 8 martie, să fie interzise orice fel de manifestaţii la Kiev. În pofida acestei decizii, duminică, în Piaţa Independenţei, au venit circa 200 de mii de protestatari. Mitingul s-a încheiat cu ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine, mai multe persoane fiind rănite în ambele tabere.

Cocktailuri „Molotov”

Violenţele au continuat peste noapte. Manifestanţii au incendiat mai multe autobuze şi au aruncat în forţele de ordine cu pietre, bucăţi de pavaj şi cocktailuri „Molotov”. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene, lovituri de bastoanele, tunuri de apă chiar dacă la Kiev se atesta o temperatură de minus 7 grade Celsius.

La Kiev au fost înregistrate mai multe cazuri de reţinere şi maltratare a protestatarilor. Pe 20 ianuarie, ora 6 dimineaţa, miliţia ucraineană a reţinut şi a bătut opt studenţi care se întorceau din Piaţa Independenţei. Studenţii au fost duşi într-o secţie de miliţie, unde au fost bătuţi, iar abia după orele amiezii unui avocat i s-a permis să-i vadă.

Tratament ca în Gulag

Un alt incident a avut loc pe strada Muzeinaia, unde forţele de destinaţie specială „Berkut” au intrat într-o casă şi au scos afară doi muncitori din Kirovograd, pe care i-au dezbrăcat, i-au bătut, au turnat apă rece peste ei şi i-au obligat să fugă spre Piaţa Independenţei, scrie lb.ua. Incidentul a avut loc noaptea, cei de la „Berkut” au împuşcat în cei doi cu gloanţe de cauciuc.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)