Ucraina: Guvernul Azarov a scăpat de moţiunea de cenzură

Aarov-Ucraina-motiune-cenzuraE este considerat responsabil de către opoziţie pentru eşecul integrării Ucrainei în Uniunea Europeană şi represiunea manifestaţiilor proeuropene, relatează AFP şi Ria Novosti, preluate de Agerpres şi Moldpres. Doar 186 de deputaţi au votat documentul propus de trei grupuri principale ale opoziţiei, în timp ce era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru ca textul să fie adoptat. Partidul Regiunilor, aflat la putere şi care deţine majoritatea în parlament, nu a participat la vot.

Premierul ucrainean s-a întîlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin înainte de a se deplasa în Rada Supremă, după cum relatează Ria Novosti. “După vizitele efectuate la întreprinderi din regiunile (ucrainene) Nikolaev, Zaporojie, Dnepropetrovsk şi Kiev m-am întîlnit cu Mykola Azarov. Apoi, el a plecat în parlament”, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

Manifestaţiile susţinătorilor apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană continuau marţi la Kiev. Înainte ca Rada Supremă să supună la vot moţiunea de cenzură, mii de manifestanţi se adunaseră deja în faţa clădirii forului legislativ înconjurată de un cordon strîns de poliţie şi trupe speciale Berkut, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne.

Liderul partidului de opoziţie Udar, Vitali Kliciko, campion mondial la box, a calificat drept “trădare a intereselor de stat” suspendarea semnării Acordului de asociere la UE şi a subliniat că actualul guvern condus de premierul Mykola Azarov trebuie să demisioneze.

Sesiunea Radei Supreme s-a încheiat după ce moţiunea de cenzură a fost respinsă, fără a mai fi examinate proiectele de lege care i-ar fi permis fostului premier Iulia Timoşenko să plece în străinătate pentru îngrijiri medicale. Opozanta execută în prezent şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma unui proces considerat de UE şi opoziţie ca avîd un pronunţat substrat politic.

ziuaveche.ro

The following two tabs change content below.