Ucis la comanda iubitei? (2)

După nouă ani de căutare, Olga B. a fost extrădată de autorităţile române şi urmează să răspundă în faţa legii
Rudelor bărbatului asasinat acum nouă ani le este teamă că cea care este învinuită că a pus la cale omorul ar putea scăpa basma curată. „Am auzit că, în timp ce se afla în România, şi-a găsit un iubit. Acesta a venit în Moldova cu sacul cu bani”, spune alarmat fratele victimei. Părinţii Olgăi însă neagă toate acuzaţiile aduse la adresa fiicei lor şi spun că nu le rămâne decât să mizeze pe obiectivitatea judecătorilor.

Iana Zmeu

Pe 14 decembrie curent, magistraţii Judecătoriei Criuleni urmează să decidă soarta inculpatei Olga B. care, în prezent, se află în detenţie în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău.

Au trăit o poveste de dragoste cu un sfârşit tragic. În iunie 2003, în Nistru, a fost descoperit corpul neînsufleţit al unui bărbat de 29 de ani, Vitalie Marian. Asasinii au încercat să ascundă urmele infracţiunii, aruncându-l pe Vitalie în apă. Însă nu a fost să fie. Ucigaşii au trecut cu vederea o bucăţică de foiţă găsită într-un buzunar de la pantalonii victimei. Înainte de moarte, Vitalie a mai făcut un transfer de bani şi pe foiţa descoperită era scris ceva în ebraică şi numele său.

Asasinii sunt trei poliţişti

Deşi rudele răposatului îl considerau plecat în Israel, un apel telefonic le-a curmat aşteptările. „Vitalie a fost găsit mort”, l-a anunţat pe fratele victimei un poliţist. De la omor au trecut patru zile şi, pe urme fierbinţi, asasinii au fost reţinuţi: Iurie Buruian, Iurie Afanasiev şi Vadim Garama, toţi poliţişti. Astăzi îşi ispăşesc pedepsele pentru omor în Penitenciarul nr. 2 din or. Lipcani. „Olga trebuia să se căsătorească cu Buruian, era însărcinată de la el, însă, după tot stresul pe care l-a avut, a pierdut copilul”, îşi aminteşte Vasile B., tatăl tinerei învinuite că ar fi pus la cale omorul lui Vitalie Marian.

Potrivit tatălui suspectei, pe 19 iunie 2003 (ziua în care a fost ucis Vitalie), Olga l-a întâlnit pe Marian la Aeroportul Internaţional Chişinău şi urma să-l anunţe că pune punct relaţiei lor amoroase. „Vitalie l-a chemat pe Buruian, el a venit şi între ei s-a iscat o ceartă, ca între bărbaţi. Olga a plecat acasă şi de atunci nu l-a mai văzut nici pe Iurie şi nici pe Vitalie. Nu a pus ea la cale omorul. Sunt nişte aberaţii. Ea nu ştia nimic”, îşi apără fiica bărbatul.

A fugit în România!

Fratele bărbatului omorât, Octavian Marian, la rândul său, nu-şi poate explica de ce Olga, dacă se consideră nevinovată, nu i-a spus că Vitalie urmează să se întoarcă acasă pe 19 iunie 2003, după ce a lipsit aproape doi ani. Bărbatul muncea la negru în Israel şi îi trimitea regulat Olgăi bani pentru apartament în care visa să locuiască împreună cu aleasa inimii sale. Nimeni din rudele lui Vitalie Marian nu cunoştea că Olga şi-a găsit un alt iubit, Iurie Buruian.

„M-am întâlnit cu ea în dimineaţa acelei zile. Ea nu mi-a spus nimic despre venirea lui Vitalie. Apoi, când l-au găsit mort, am sunat-o. Ea mi-a spus că este imposibil ca Vitalie să fie în R. Moldova, deoarece, chipurile, a vorbit dimineaţă cu el la telefon şi Vitalie i-ar fi spus că abia planifică să vină”, îşi aminteşte Octavian. Atunci a fost ultima dată când a auzit-o pe Olga! În aceeaşi zi, tânăra a plecat în România.

„Am întors toţi banii pe care Olga îi datora lui Vitalie”

Tatăl Olgăi nu ne-a putut spune cu exactitate de ce Olga s-a grăbit să plece în străinătate. „Nu avem rude acolo, nimic. Probabil, s-a speriat de tot ce s-a întâmplat, dar fiica mea este nevinovată”, consideră Vasile B. Bărbatul a confirmat că fiica lui primea banii pe care îi transfera Vitalie din străinătate.

„Am restituit toţi banii, vreo 4700 de dolari. Acum cred că vor bani de la noi, despăgubiri materiale şi morale. Au cerut de la cei trei poliţişti şi vor cere şi de la noi. Nu umblăm cu ‘sacul cu bani’ aşa cum am fost acuzaţi de fratele lui Vitalie. Nu influenţăm pe nimeni, mizăm pe obiectivitatea judecătorilor”, a menţionat Vasile B. Omul speră că îşi va vedea fiica în libertate, în caz contrar este gata să ajungă până la CEDO.

Filmul crimei

Olga B. a fost reţinută de poliţiştii din România la 27 aprilie 2010 şi a fost dusă în faţa unui magistrat bucureştean, care a decis arestarea ei în vederea extrădării. Adusă în faţa Curţii de Apel Bucureşti, Olga a respins acuzaţiile procurorilor din R. Moldova, susţinând că este o înscenare. Despre uciderea fostului iubit, spune că a aflat de la rudele acestuia, şi a plecat, la 23 iunie 2003, din R. Moldova, la sugestia prietenului ei, Buruian, dar şi pentru că era însărcinată în luna a doua.

Potrivit procurorilor, după ce l-a întâlnit pe Vitalie la Aeroport, Olga l-a atras în zona bazei turistice „Doina” din Chişinău. Aici, Garama şi Afanasiev, „îmbrăcaţi în uniformă de poliţişti”, sub pretextul stabilirii identităţii, i-au cerut să intre într-un autoturism care îi aparţinea lui Buruian. I-au pus cătuşele şi l-au dus în pădurea din satul Coloniţa, unde l-au bătut cu bastonul de cauciuc în cap până când Vitalie şi-a pierdut cunoştinţa.

Apoi, cei trei i-au legat mâinile şi picioarele „cu peliculă lipicioasă”, l-au pus în portbagajul maşinii lui Garama şi au pornit în direcţia satului Bălăbăneşti, r. Criuleni. „Sunt martori, nişte căruţaşi care au declarat că au fost întrebaţi de poliţişti în ce direcţie este Nistru. Aceştia au auzit gemetele care se auzeau din portbagajul maşinii”, ne-a vorbit Octavian Marian, fratele victimei.

A dat 3000 de dolari ca să dispară din viaţa ei

Toţi trei poliţişti au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie pentru că au executat omorul la comandă. „Sentinţa a fost anunţată de magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie. Dacă Olga va fi achitată, urmează să fie revizuită şi sentinţa pe marginea condamnării celor trei poliţişti”, a declarat pentru JURNAL, procurorul Ion Rapeşco.

În mandatul de arest emis pe numele lui Olga B. se arată că pentru a recompensa cele săvârşite, aflându-se acasă la Garama, în aceeaşi zi, Olga i-a transmis lui Buruian bani în valoare de 3.000 de dolari, din care ultimul i-a transmis 2.000 de dolari lui Garama şi 1.000 de dolari lui Afanasiev. „Niciunul din condamnaţi nu a declarat că au primit banii ca să săvârşească un omor, dar din spusele lor se subînţelege acest lucru. Olga le-a spus să facă totul ca Vitalie Marian să dispară”, a menţionat procurorul de la Procuratura Criuleni, Ion Rapeşco.

Un omor clasic sau omor la comandă?

Se pare că declaraţiile poliţiştilor condamnaţi sunt interpretabile, un as în mânica avocatului Olgăi B. „Nu cred că există elementele care vorbesc despre instigarea la comiterea omorului. Dacă citim atent declaraţiile iniţiale ale „celor trei”, nimeni dintre ei nu spune că Olga i-a determinat să-l lipsească de viaţă pe Marian Vitalie. Era vorba doar de a discuta cu Vitalie, a-l speria, de a explica faptul că Olga deja are o relaţie cu Buruian. În acest caz, este vorba de un omor clasic şi nicidecum de un omor la comandă. Maxim ce i se poate incrimina Olgăi este că a favorizat omorul”, a declarat Sergiu Coptu, apărătorul lui Olga B.

Olga pledează nevinovată

Olga Buga a fost reţinută de poliţiştii români la 27 aprilie 2010 şi a fost dusă în faţa unui magistrat bucureştean care a decis arestarea ei în vederea extrădării. Imediat după arestare, Olga a cerut azil în România, arătând că urmează să se mărite cu un cetăţean român şi că e victima unei înscenări judiciare.

Pe final, în luna mai curent, Olga B. a fost extrădată în R. Moldova. Tatăl tinerei a confirmat că noul ei ales al inimii din România a venit în R. Moldova pentru a-şi susţine iubita. „Nu a vizitat-o la puşcărie, nu are dreptul, fiindcă încă nu sunt căsătoriţi. Doar i-a transmis prin colete nişte haine mai groase şi mâncare. Sunt nişte aberaţii că el ar influenţa pe cineva ca să o scoată din închisoare. Există Dumnezeu care le vede pe toate şi dacă Olguţa va fi condamnată pe nedrept, nu vor scăpa de pedeapsă şi cei care au organizat totul. De ce o fac? Vor să se îmbogăţească pe seama noastră”, este de părere Vasile B.

Astăzi, toate părţile sunt în aşteptarea sentinţei care va fi anunţată pe 14 decembrie curent la Judecătoria din Criuleni. În timp ce procurorii cer 20 de ani de puşcărie, Olga rămâne pe poziţii şi pledează nevinovată.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)