Ucis la comanda iubitei? (1)

După nouă ani de căutare, Olga B. a fost extrădată din România şi urmează să răspundă în faţa legii

Rudelor bărbatului asasinat acum nouă ani le este teamă că cea care este învinuită că a pus la cale omorul ar putea scăpa basma curată. „Am auzit că în timp ce se afla în România şi-a găsit un iubit. Acesta a venit în Moldova cu sacul cu bani”, spune alarmat fratele victimei.

Iana Zmeu

Amintim că în iunie 2003, în Nistru, a fost descoperit corpul neînsufleţit al unui bărbat de 29 de ani. În scurt timp, au fost reţinuţi trei poliţişti care, în prezent, îşi ispăşesc pedepsele în Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, raionul Briceni. Poliţiştii au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie pentru că au executat omorul la comandă.

Pe 19 iunie 2003, Victor Marian, un tânăr de 29 de ani, a fost întâlnit de iubita lui la aeroportul din Chişinău. Bărbatul a lipsit aproape doi ani, muncea la negru în Israel şi îi trimitea regulat alesei inimii sale bani pentru că planificau să se căsătorească şi să cumpere un apartament în Chişinău. „În acea zi, de dimineaţă, am fost împreună cu Olga la piaţă să-i cumpărăm fratelui o pereche de pantofi. Nu mi-a spus că Victor vine acasă. Astăzi, deja ştiu care a fost cauza”, începe să depene firul amintirilor dureroase fratele mai mic al bărbatului asasinat.

Peste patru zile,  Octavian Marian, pe atunci student la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, a fost contactat de un poliţist. Acesta i-a spus că în Nistru, în apropierea satului Bălăbăşeni, raionul Criuleni, localnicii au găsit cadavrul unui bărbat şi l-a întrebat pe tânăr dacă îi este cunoscut numele Victor Marian.

„Nu-mi venea să cred. Ştiam că fratele meu nu s-a întors din Israel. Atunci am sunat-o pe Olga. Ea mi-a spus că este imposibil ca Victor să fie în R. Moldova, deoarece, chipurile, a vorbit dimineaţă cu Victor la telefon şi el i-ar fi spus că abia planifică să vină”, îşi aminteşte Octavian. Atunci a fost ultima dată când a auzit-o pe Olga! În aceeaşi zi, tânăra a plecat în România.

Planul poliţiştilor, dat peste cap de o bucăţică de hârtie

Şi totuşi bărbatul asasinat era Victor. „Ucigaşii i-au luat toate lucrurile, el a venit cu genţi, cadouri. L-au descălţat şi l-au aruncat în Nistru, legându-i o piatră de brâu. Când l-am văzut la morgă, era de nerecunoscut. L-au bătut cu cruzime. Pe el avea doar un maiou şi nişte pantaloni zdrenţuiţi”, povesteşte Octavian. Pesemne că asasinii au trecut cu vederea o bucăţică de foiţă găsită în buzunarul de la pantalonii victimei. Înainte de moarte, Victor a mai făcut un transfer de bani, şi pe foiţa descoperită era scris ceva în ebraică şi numele lui, „Victor Marian”.

„Dacă n-ar fi fost găsită această bucăţică de hârtie, cred că nici până astăzi n-aş fi ştiut că fratele meu este mort şi cine se face vinovat de moartea lui”, a constatat Octavian. Olga se află în prezent în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, aşteaptă sentinţa Judecătoriei Criuleni. Tânăra refuză categoric să comunice cu presa.

De ce poliţiştii l-au omorât pe Victor? De ce Olga a fugit în România? Cum s-a reuşit să fie extrădată? Care este legătura dintre Olga şi poliţiştii condamnaţi şi câţi ani de puşcărie riscă tânăra pentru că ar fi comandat asasinarea concubinului? La toate aceste întrebări veţi afla răspuns în numărul de marţi al ziarului JURNAL de Chişinău.

Din arhiva familiei Marian. Pentru ultima dată Octavian şi-a văzut fratele pe 16 octombrie 2001, când l-a petrecut la autogară. Tot atunci a fost făcută această fotografie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)