Ucigaş, violator şi hoţ la 12 ani

626191fdaa16bfd6913e0c22c190170aUn băiat de 12 ani din localitatea Bolohan, raionul Orhei, a violat şi omorât o bătrână. Crima a avut loc vineri, 7 august, seara. Locuitorii satului sunt îngroziţi de faptele minorului, care până acum a mai intrat în vreo patru case locuite de bătrâni, cerându-le bani şi produse. În această cauză a fost intentat un dosar penal. Acum, minorul se află la Spitalul Clinic de Psihiatrie din mun. Chişinău. El este înregistrat la medicul psihiatru din or. Orhei. Ancheta urmează să stabilească ce se va întreprinde în cazul respectiv. Potrivit psihologului Oxana Gumenaia, dacă adolescentul a săvârşit o dată o crimă, nefiind supravegheat şi tratat, el poate comite şi alte crime de acest gen.

Crima a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, 8 august 2015. Minorul a intrat în casa bătrânei de 70 de ani, a lovit-o cu toporul în cap, ulterior încercând s-o violeze. Bătrâna a decedat pe loc.

Solicitată de JURNAL de Chişinău, o locuitoare a satului Bolohan a spus că băiatul în vârstă de 12 ani nu este la prima faptă de acest gen. „În luna noiembrie 2014, a intrat într-o casă la o femeie în vârstă de 67 de ani, căreia i-a cerut bani. A bătut-o. Femeia a decedat în luna martie 2015 de la lovituri la cap. Nu poţi demonstra că din cauza lui a decedat, dar copiii femeii spun că a murit numai din cauza loviturilor aplicate de minor”, mărturiseşte sursa noastră, căreia îi păstrăm anonimatul.

Potrivit aceleiaşi surse, minorul a intrat, în luna aprilie curent, într-o noapte în trei case, unde locuiesc doar bătrâni. „Pe un bătrân orb l-a bătut şi i-a furat banii, apoi a intrat la o pereche de bătrâni, unde femeia e imobilizată la pat, şi bătrânul a reuşit să scape de furia minorului alungându-l cu furca. Iar ultimei femei, care locuieşte singură, i-a luat banii de sub ţol (600 de lei), pe care-i arătase de frică femeia, şi a bătut-o. Ea a stat vreo trei săptămâni în spital şi acum trăieşte fiică-sa la ea, pentru că bătrânei îi este frică să iasă din casă”. Sursa noastră ne spune că, în toate cazurile, minorul a fost dus la Spitalul Clinic de Psihiatrie, din or. Codru, mun. Chişinău, unde a stat 21 de zile, după care a revenit în sat. După crima de săptămâna trecută, minorul a fost dus iar la acelaşi spital şi locuitorilor le este teamă că minorul va reveni din nou în sat.

Îi este frică de propriul copil

Potrivit poliţiei, minorul a fost în evidenţa poliţiei timp de patru ani, iar momentan se află în evidenţa psihologului. Băiatul este dintr-o familie social vulnerabilă şi, deoarece acesta nu a împlinit vârsta de 14 ani, nu poate fi tras la răspundere. Tatăl său se află în detenţie de vreo cinci ani pentru viol, iar mama este acasă şi creşte încă un băiat în vârstă de şapte ani. Mama suspectului consumă băuturi alcoolice „şi, când se trezeşte, îi este frică de propriul copil, dar nu poate face nimic”, susţine locuitoarea din Bolohan.

„De câteva ori s-au adunat funcţionarii primăriei pentru a căuta o soluţie. Aceştia au scris şi un demers către comisarul raionului Orhei să ia măsuri. Au primit refuz, pentru că minorul nu are împlinită vârsta de 14 ani. Câţi oameni vor fi maltrataţi, omorâţi până când el va împlini 14 ani?”, se întreabă funcţionara primăriei, Tamara P.

Potrivit ofiţerului de presă al Comisariatului de Poliţie Orhei, Cristina Lupaşco, pe marginea crimei de la Bolohan, Orhei, a fost intentat un dosar penal în baza indicilor infracţiunii prevăzute de art. 145, alin. 1, CP al RM, pentru omor intenţionat. Potrivit ei, în prezent, minorul se află la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chişinău, timp de 21 de zile. El e trecut în evidenţa medicului psihiatru din or. Orhei. Ancheta urmează să stabilească ce se va întreprinde în cazul respectiv.

Azi, vineri, 14 august, mai mulţi săteni împreună cu aleşii locali organizează o adunare, unde vor decide cum să soluţioneze problema care nu-i lasă să locuiască liniştiţi în localitatea lor.

„Statul nostru e nebun!”

Un alt locuitor de la Bolohan ne spune că proiectul „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi” este binevenit, dar nu în toate cazurile pentru că în baza acestui proiect toţi copiii sunt egali, dar este şi periculos pentru alţi copii. „Pe seama asta statul economiseşte cu nebunii. De fapt, statul nostru e nebun! De ce nu-l duc la şcoala pentru copii bolnavi mintal din Orhei?”.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Vadim Afteni, ne-a comunicat că nu poate oferi informaţii despre pacienţii din spital. Aceştia trec printr-un tratament staţionar care durează de la trei la cinci săptămâni, în funcţie de fiecare caz în parte, apoi sunt trimişi acasă. Când li se agravează starea psihică, bolnavii sunt aduşi de urgenţă la spital.

Crescut într-o familie unde domneşte violenţa

Solicitată de JURNAL de Chişinău, psihologul Oxana Gumenaia spune că acest caz este unul complicat. E greu să te pronunţi asupra lui fără a cerceta toate aspectele. „El este un copil doar, care nu a atins vârsta unui adolescent, perioada când se formează ca individualitate. Faptul că a comis o crimă atât de gravă atestă că el a crescut într-o familie unde s-a aplicat violenţa şi, probabil, şi el o fi fost violat şi distrus moral şi fizic, aşa cum a procedat el cu această bătrână”.

În opinia psihologului, faptul că el bate şi violează oameni bătrâni poate avea legătură cu modul său de viaţă, relaţia sa cu bunicii. Sunt foarte multe probleme legate de creşterea şi educarea copilului în familie. Dacă adolescentul a săvârşit o dată o crimă, nefiind supravegheat şi tratat de un medic psihiatru, el poate comite şi alte crime de acest gen, pentru că e foarte tânăr. Asemenea crime nu sunt întâmplătoare. Psihologul spune că la sigur minorul este traumatizat psihic şi trebuie tratat de specialişti.

În satul Bolohan, Orhei, sunt circa 1600 de locuitori, dintre care 200 de bătrâni trecuţi de 70 de ani.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)