Ucenici asigurați cu locuri de muncă

1500 de elevi sunt instruiți conform sistemului de învățământ dual

Mai mulţi absolvenți ai gimnaziilor din localitățile raionului Orhei, dar și din raioanele din apropiere, au oportunitatea să învețe o meserie care le-ar asigura și un loc de muncă la uzinele din apropiere. Numărul elevilor din școlile profesionale a crescut în ultimul timp datorită implementării învățământului dual, potrivit directorului Școlii profesionale din Orhei, Sergiu Munteanu. Elevii susțin că sistemul nou de instruire profesională le oferă posibilitatea de a învăța și munci concomitent, primind bursă de studii și un salariu de ucenic, care ajunge până la 1500 de lei lunar.

 

În anul 2016, Școala Profesională din Orhei a început să aplice învățământul profesional dual, proiect implementat cu ajutorul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), finanțat de guvernul federal.

Acesta presupune o modalitate specială de instruire și formare profesională, partajată între agentul economic și instituția de învățământ profesional tehnic.

Elevii-ucenici care învață în sistemul dual beneficiază de o instruire practică la companie, iar teoria o asimilează la școala profesională.

Directorul Şcolii Profesionale din Orhei, Sergiu Munteanu, ne-a spus că, „azi, piața muncii are cerințe mari față de pregătirea muncitorilor calificați, care sunt necesari pentru dezvoltarea economiei unui stat. Datorită implementării învățământului dual, la etapa actuală avem mai multe meserii și mai mulți agenți economici cu care colaborăm”, a spus managerul.

 Învățământ profesional asigurat cu loc de muncă

În atelierul pentru strungari-multiprofil, maistrul-instructor Mihail Cracan ne-a spus că specialitatea de strungar-multiprofil este însuşită acum de ucenici în cadrul învățământului dual, care prevede instruirea în instituția de învățământ – 30% și instruirea în întreprindere – 70%.

„La uzine elevii se implică în activitatea întreprinderii în care vor activa mai departe, unii își asigură un loc de muncă încă în timpul studiilor. Procesul de învățământ în cadrul întreprinderii este mai eficient decât la școală, unde se învață mai mult teorie, necesară și ea. Elevii se familiarizează cu tehnica întreprinderii, acesta e cel mai bun lucru”, spune ferm Mihail Cracan.

 Șapte ore de muncă fără prânz

În atelierul de pregătire a strungarilor multiprofil era și Ion Panco (foto), elev în anul II de studii, originar din s. Step-Soci, r. Orhei. A venit la școală din propria inițiativă.

„Am ales meseria aceasta pentru că îmi place să lucrez cu fierul, cu lemnul, mai mult decât atât, după doi ani de zile voi putea să mă angajez și să pot câștiga bani”, planifică tânărul.

Acesta are o bursă de studii de 420 de lei, un salariu de ucenic din partea uzinei „ASPA”, de la 1500 până la 2000 de lei pe lună. „Banii sunt în funcţie de lucrul făcut în cadrul uzinei”, ne-a spus elevul ucenic.

Sergiu Munteanu, directorul Școlii Profesionale din Orhei, ne informează că la școala pe care o conduce se însuşesc cinci profesii conform învățământului dual: strungar-multiprofil, electromontor utilaje de dispecerat și teleautomatică – o meserie nouă, pe care maiștrii o învață împreună cu elevii, o meserie în cadrul penitenciarului Brănești – tencuitor, forjor-manual și una pentru muncitorii din mine, care lucrează la tăiat piatra – mașinist la automacara.

În timpul discuției, managerul relevă o problemă majoră a învățământului profesional tehnic – lipsa maiștrilor instructori. În prezent, la Școala Profesională din Orhei sunt angajate 56 de cadre didactice, majoritatea aproape de vârsta de pensionare. Instituţia duce lipsă de maiștri instructori. „Dacă acum vin șapte odată, pe toți îi angajăm.”

Cristian Pasat (17 ani), anul II, din Mândra, Telenești (foto), este elev-ucenic la „Sumitomo”. „Până a ieși la practica de producție, eram două zile la școală și trei la uzină, dar acum cinci zile sunt la practică de producție, începând cu 11 martie, șapte ore pe zi”, ne-a spus tânărul.

Deși muncitorii uzinei, care se află la muncă opt ore pe zi, beneficiază de un prânz cald la „Sumitomo”, ucenicii nu au parte de acesta, „deoarece lucrează șapte ore pe zi”. Ei vin cu mâncarea de acasă.

Facilități pentru agenții economici ce susțin învățământul dual

Dan Serbaniuc, anul I de studii, însuşeşte specialitatea de electromontor utilaje de dispecerat și automatică. Ne-a spus că îi place că învață și lucrează în același timp, câștigând și ceva bani pe lângă bursa de 495 de lei. Lunar câștigă la uzină 1750 de lei. Băiatul e de la Cișmea, Orhei, dintr-o familie care crește patru copii.

Ulterior, întrebat de JURNAL de Chișinău de ce nu sunt alimentați și ucenicii care sunt în uzină șapte ore, Igor Corman, directorul SE Bordnetze SRL „Sumitomo”, ne-a asigurat că ucenicii din anul II de studii beneficiază de un prânz cald.

Oana Vodiță, coordonatoare de proiecte GIZ, ne-a informat că există o hotărâre de guvern (2018) care reglementează facilități pentru agenții economici care susțin învățământul dual.

„Cheltuielile legate de instruire prin codul fiscal sunt deductibile, inclusiv salariul maiștrilor-instructori, și o categorie întreagă de cheltuieli”, ne-a spus Vodiță.

 

The following two tabs change content below.