Ubi Dodon, ibi Rodina

Poate fi şef de stat o femeie care a ameninţat că trage în copii?

Fostul membru al fracţiunii PCRM, Igor Dodon, a afirmat că va adera la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova „Patria-Rodina” (PSRM). „Cel mai probabil, voi adera la PS. E o formaţiune ce pledează pentru valorile pe care vreau să le promovez şi eu”, a declarat Igor Dodon într-o emisiune a unui post de televiziune. Analiştii politici menţionează că acest proiect este unul perdant, deoarece electoratul de stânga nu se va reorienta spre PSRM.

Vadim VASILIU

Dodon ar putea minţi când spune că nu va vota o candidatură a AIE, aşa cum a mai făcut-o cel puţin de două ori: când a declarat că „Soluţia” nu este a sa şi când a spus că nu va pleca din PCRM.

Deocamdată, ex-comunistul nu a depus o cerere pentru a adera oficial la PSRM. Contactat de JURNAL, secretarul executiv al PSRM „Patria-Rodina”, Valentin Krîlov, a spus că a aflat din emisiunea televizată că Igor Dodon intenţionează să adere la partidul său. „Această declaraţie aparţine dlui Dodon, noi suntem bucuroşi că a luat această decizie. Pot doar să spun că noi colaborăm demult în diferite domenii: începând de la consolidarea statalităţii până la participarea comună în alegeri la toate nivelurile”, a declarat Valentin Krîlov.

Krîlov a glumit

Totuşi secretarul PSRM, soţul Veronicăi Abramciuc, o altă deputată care a plecat din fracţiunea PCRM, a ezitat să ne explice cum de nu a ştiut mai devreme despre aderarea lui Dodon la partidul său. În opinia analistului politic Valentin Dolganiuc, Krîlov a glumit când a afirmat acest lucru.

Krîlov ne-a spus că nu ştie ce funcţie va deţine Dodon în partid. Oricum, potrivit secretarului, acest lucru nu se va decide în baza condiţiilor ambelor părţi, ci în baza principiilor împărtăşite de Dodon şi de PSRM. Acest lucru se va decide la organul suprem de conducere a partidului. „Congresul partidului, care a avut loc la 9 aprilie curent, a anunţat întreruperea funcţionării formaţiunii. În timpul cel mai apropiat, va vea loc partea a doua a congresului în cadrul căreia se va decide cine şi ce funcţie va ocupa”, a menţionat Krîlov.

„Mincinosul Dodon” + „Patria-Rodina” = un proiect perdant

Atât timp cât există PCRM şi Vladimir Voronin, electoratul acestuia nu va vota pentru o altă formaţiune. De aceea, PSRM este un proiect perdant pentru Igor Dodon, consideră Valentin Dolganiuc. „Urmărindu-l îndeaproape pe Igor Dodon, pot să spun că nu este persoana care ar avea flerul, carisma unui lider politic veritabil ce ar aduce electorat unui partid”, a declarat analistul.

În acelaşi timp, Igor Dodon nu este credibil până la capăt când spune că nu va accepta o candidatură a AIE. Şi aceasta pentru că deja a minţit de două ori – atunci când a spus că panourile „Soluţia” nu-i aparţin şi atunci când a declarat că nu va pleca din PCRM şi nu va face pe plac celor care doresc acest lucru.

Greceanîi, „întrebuinţată”

Potrivit consilierului comunist Victor Gurău, plecarea Zinaidei Greceanîi din PCRM este regretabilă, „ea a fost o unealtă în mâinile unor politicieni”. „Cred că dna Greceanîi a fost întrebuinţată (!) de nişte intriganţi politici şi, în ultimă instanţă, acest proiect nu va avea sorţi de izbândă”, a menţionat Gurău.

Comuniştii din CMC nu neagă că sunt momiţi de Dodon

Membrii Consiliului Municipal Chişinău din fracţiunea PCRM, ai cărei capi de listă au fost Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi, au spus că rămân în formaţiunea pe lista căreia au ajuns consilieri. Întrebaţi dacă au avut propuneri din partea lui Igor Dodon de părăsi PCRM, majoritatea nu a negat, însă au spus că „nu comentează”. Consiliera comunistă Natalia Vîsotina a confirmat că unii dintre colegii săi au avut propuneri din partea lui Dodon de a pleca din PCRM. Piotr Donţov însă a spus că e prematur să vorbim despre acest lucru. Valentin Todercan ne-a redirecţionat spre şeful fracţiunii Boris Golovin. Acesta ne-a spus că nu are nimic în comun cu Igor Dodon şi că nu are ce căuta în Partidul Socialiştilor.

Natalia Vîsotina: „Eu rămân în cadrul fracţiunii PCRM din consiliu. Unii dintre colegii mei au avut anumite propuneri din partea lui Igor Dodon, însă nimeni nu va pleca cu el”.

Vitalie Sacară: „Eu rămân în fracţiunea PCRM. Dacă avem propuneri din partea lui Dodon? Nu comentez”.

Piotr Donţov: „E încă devreme să comentez acest lucru. Victor Odobescu: „Nu sunt un trădător şi nu voi trăda niciodată”

Valeri Diozu: „Oamenii trebuie să fie fideli principiilor lor. Persoane ca Igor Dodon trebuia să discute în cadrul partidului, nu să ia decizii pe care le vor regreta ulterior”.

Victor Gurău: „Pe moment, nu există aceste temeri, deoarece membrii unei fracţiuni majoritare în consiliu nu vor pleca într-o fracţiune care nu există, acest lucru nu i-ar avantaja cu nimic. Mai mult, din moment ce vor pleca, aceştia vor face un beneficiu fracţiunii PL”.

The following two tabs change content below.